Право громадян на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Останні роки пенсійні питання є чи не найактуальнішою темою серед населення України.

На жаль, сьогодні багато хто з громадян не зовсім усвідомлюють, а дехто й не хоче усвідомлювати зміст пенсійної реформи, яка відбувається в Україні: пенсія — це не допомога і не подарунок від держави, а індивідуальний кропіткий результат багаторічної праці кожного.

Зазвичай, молодь не думає про заощадження на старість. У молодих людей є більш нагальні потреби – їм необхідні гроші на житло, на виховання дітей, на освіту тощо, але, навіть незначні, однак регулярні страхові внески на пенсійне страхування у молодому віці дають особі в майбутньому суттєві пенсійні заощадження.

Важливо також, відмітити те, що деякі люди не замислюються над своєю майбутньою пенсією, працюють без оформлення своїх трудових відносин із роботодавцем та отримують заробітну плату в «конверті», або отримують у «конверті» частину свого заробітку, з якого внески до Пенсійного фонду України роботодавцем не сплачуються. У таких осіб у персональних облікових картках персоніфікованого обліку дані щодо цих заробітків також будуть відсутні. У майбутньому цей період не буде врахований до їх страхового стажу та, відповідно, під час призначення пенсії вплине на її розмір, через що пенсійна виплата буде меншою, ніж могла б бути.

Навіть, якщо людині ще далеко до пенсійного віку, вона повинна замислитися про те, який розмір пенсії в неї буде в майбутньому. Потрібно вже зараз подбати про набуття страхового стажу.

При цьому, держава надає можливість громадянам подбати про свою майбутню пенсію за різних життєвих обставин шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, яка дає можливість громадянам, які не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою.

Так, члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Слід звернути увагу, що особа, якій не вистачає до страхового стажу декілька місяців ( у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року) та в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню може здійснити одноразову сплату єдиного внеску. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленого на дату укладання договору.

Договір про добровільну участь укладається на строк не менше одного року ( крім договорів про одноразову сплату) та набирає чинності з дня його підписання.

Разом з тим, слід зазначити, що територіальний орган Державної фіскальної служби може відмовляти в укладенні такого договору у разі, якщо особа:

підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню;

не досягла 16-річного віку, не є членом фермерського або особистого господарства;

подала неповні або недостовірні відомості;

уже уклала договір про добровільну участь, строк дії якого не припинено або за яким не виконала передбачені договором умови;

бажає укласти договір на строк менше одного року.

Необхідно зазначити, що в інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.

Так, особи, які бажають взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, повинні звернутись до територіального органу Державної фіскальної служби за місцем проживання

Підсумовуючи вищенаведене, можна зробити висновок, що в даний час держава надає можливість особам, які не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, але добровільно сплачують страхові внески, подбати про свою майбутню пенсію та й про своє майбутнє в цілому.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *