Творчий вечір народного аматорського вокального ансамблю автентичного співу «Стріла»

Культурно-мистецьке життя нашого рідного міста 3 вересня 2016 року поповнилося видатною, знаковою подією, яка стала яскравою перлиною в діадемі творчих заходів, концертів, відзначень святкових подій, якими останнім часом прославився Лебедин. Минулої суботи відбувся ювілейний творчий вечір, присвячений 15-річчю з дня створення народного аматорського вокального ансамблю автентичного співу «Стріла».

Народний аматорський вокальний ансамбль автентичного співу «Стріла» з перших днів створення у 2001 році став яскравим, самобутнім явищем в культурно – мистецькому житті міста. Став відкриттям,  пропагандистом кращих зразків народної української пісні, саме народної пісні, тієї, що в різних регіонах України передавалася з  покоління в покоління як святий, неоціненний народний скарб. У репертуарі ансамблю є пісні, що зібрані у місцевому регіоні (Лебединський район), а також пісні Харківщини, Охтирщини, Сумщини інших регіонів Слобожанщини. При вивченні та доборі репертуару обов’язково враховується етнографічний контекст пісні, місце, її значення в обряді, традиційний склад виконавців, костюми тощо. Це переважно пісні календарно – обрядового циклу: колядки, щедрівки, петрівки, купальські тощо.

І ось так, непомітно, але яскраво і звитяжно, промайнули 15 років! І прийшов цей день – День народження народного аматорського вокального ансамблю автентичного співу «Стріла»! А як відсвяткувати його колективу? Звичайно, влаштувавши творчий вечір, подарувавши місту і всім присутнім гостям заходу чарівну, автентичну, ні з чим незрівняну пісню, якою і славиться колектив!

4737

4735

Пісенне дійство розпочали самі винуватці торжества піснею – хороводом «Ой ляті стрела». Далі у їхньому звучанні полилися мелодії пісень «Сьогодні Івана, а завтра Купала», «Ой весна, ой красна», «Десна», «Летіла зозуля», «Ой на горі», «Котилися вози з гори», «Ой там на горі»,«Та косив батько», «Туман яром», «Ой упав сніжок», «Баярін кудрявий», «Проведу я русалочки», «Як зав’єм вєнкі», «Марיִюшка», «Барабан», та інші. Твори виконували учасники колективу, як нинішні, так і минулих складів: Циханська Світлана, Порядинська Людмила, Пащенко Ольга, Кукленко Юлія, Турова Тетяна, Грачова Еліна, Чернишова Вікторія, Бондаренко Дарיִя, Попільнух Вікторія, Кульомза Ольга, Кан Галина, Рожко Ірина, Рябко Дарיִя, Докаленко Вікторія, Зінченко Олександра, Гончаренко Марина, Попільнух Світлана, Бондар Тетяна, Балдушенко Ірина, Павло Баль і їхній керівник Вікторія Гура.

Ось уже пятнадцять років організатором, художнім кенрівником, ідейним  натхненником творчої праці «Стріли» є людина з великим багажем знань і досвіду, автор близько тридцяти публікацій і збірок пісень – Вікторія Вікторівна Гура. Це її душа і серце вболіває за свіжість і красу старовинної фольклорної пісні, береже і примножує її духовні багатства. До своєї роботи Вікторія Вікторівна ставиться сумлінно і відповідально. Як справжній керівник, прагне вдосконалювати виконавську майстерність, наближаючи її до професіоналізму. Вона прискіпливо і ретельно підбирає та оновлює репертуар (інколи при цьому долаючи сотні кілометрів і відвідуючи різні самобутні краї). Мабуть, тому у творчому доробку «Стріли» так багато пісень!

4736

4738 4739

Від концерту до концерту розквітає народний аматорський вокальний ансамбль автентичного співу «Стріла». Цікавих сторінок у біографії ансамблю немало. Це творчі виступи і перемоги на різноманітних сценах. З самого початку свого створення колектив є постійним учасником культурно – мистецьких заходів: культурно – мистецьких та фольклорних свят, обласного фестивалю – конкурсу «Пісенне перевесло», обласного культурно – мистецького фестивалю «Талантами уславлена земля – це рідна Сумщина моя!», обласного фестивалю сучасної української пісні та популярної музики «Радослав», обласного фольклорного фестивалю «Слобожанські вечорниці», фестивалю фольклорних колективів України «Пісенна вишиванка України» на Національному Сорочинському ярмарку, обласного фестивалю-конкурсу української пісні імені Бориса Гмирі, Всеукраїнського фестивалю -конкурсу сучасної пісні та популярної музики «Червона рута», ІІІ Всеукраїнського фестивалю сільської народної творчості «Мистецькі береги Ворскли», Всеукраїнського музичного конкурсу – фестивалю «Арт – Домінанта». Свої вдалим виступом на обласному фестивалі – конкурсі української пісні «З іменем славетного земляка» у 2003 році приємно збентежило та вразило високоповажне журі, очолюване народним артистом України Анатолієм Мокренком, за що ансамбль «Стріла» отримав І місце. Не дивлячись на свій молодий вік, ансамбль здивував глядачів  та   журі знанням прадавніх звичаїв, обрядів, пісень. У 2005 році ансамбль брав участь у концертному турі містами Польщі (Варшава, Люблін, Торунь, Ольштин, Познань). Ці поїздки є своєрідною пропагандою української пісні за кордоном, вони завжди цікаві та приносять багато задоволень, як глядачам так і колективу!

4741

4740

Доповнили та збагатили вечір поздоровлення від заступника міського голови Олени Кірєєвої, викладача – методиста ВКНЗ СОР «Лебединське педагогічне училище ім. А. С. Макаренка» Валентини Кіріної – Радчук, директора п.п. «Контакт» Сергія Лук’яненка, від міського відділу культури і туризму ювілярів вітали директор МЦКД, аранжувальник пісень колективу, Станіслав Фоменко, керівник народного аматорського вокального ансамблю «Лебедина пісня» Микола Романенко, соліст МЦКД Валерій Костирін і хореографічний колектив «Фантазія» (кер. Маргарита Осіпова).

Щастя людини – у творчості. Вона – джерело духовної насолоди, цінностей, що відкривають шлях до храму душі, до аури, до краси. І такі люди, як Вікторія Гура і учасники «Стріли», упродовж усього життя творять невмирущий світ краси, примножуючи духовну скарбницю по-передніх поколінь, зводячи високо у піднебесся сонцесяйний храм української національної культури. Сподіваваємося, що багатоголосся «Стріли» ще довго лунатиме над нашим краєм, даруючи неповторні хвилини автентичної пісні.

Відділ культури та туризму

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *