Актуальні питання для лебединців – у полі зору Громадської ради

07 червня ц.р. відбулось чергове засідання міської Громадської ради. Ключові питання, які обговорювались на засіданні, стосувались виконання заходів економії коштів в Лебединській ЦРЛ, реформування ЖЕКів та перспектив створення замість них ОСББ. Розглянуті також й інші гострі та актуальні питання сьогодення. Зокрема, члени громадської ради обговорили проект детального плану забудови кварталу, обмеженого вулицями Безимівка та Зуєва, а також інформацію про виконання декомунізаційних законів щодо ліквідації залишків тоталітарної епохи.

Що чекає на Лебединську ЦРЛ?

Вже кілька місяців лебединці з хвилюванням спостерігають за ситуацією із можливим скороченням працівників Лебединської ЦРЛ. За словами головного лікаря Владислава Шепіля, причинами цього є, як фінансова незабезпеченість, так і реформи, що впроваджуються МОЗ України.

Зокрема, в 2016 році незабезпеченість бюджету лікарні досягла 6 млн. 669 тис. грн. Але завдяки оперативним діям, вільному залишку та фінансовій підтримці від сільських рад, його вдалося скоротити до 2 млн. 300 тис. грн.

Для покриття цього дефіциту, адміністрацією лікарні розроблений детальний план економії, що включає відпустки для працівників за власний рахунок, закриття фельдшерських пунктів у малонаселених селах (з населенням до 50 осіб), і звісно, найболючіший засіб – вивільнення медичних працівників.

На першому етапі планується скорочення 23-х посад. Це 5 посад шкільних медичних сестер, 8 працівників кухні та буфетчиків, а також скорочення адміністрації та бухгалтерії.

4329

Також, відповідно до реформи, яку сьогодні впроваджує МОЗ, на Лебедин чекає значне скорочення кількості ліжко-місць, і як наслідок, оптимізація структури лікарні, що включатиме не тільки скорочення чисельності медиків, а й реорганізацію та злиття окремих відділень лікарні.

Сьогодні в Лебединській ЦРЛ функціонують 216 ліжок, що становить 46 на 10 тис. населення. Із загальної кількості під скорочення потрапляє майже третина. Тобто, має залишитися 160, враховуючи й ліжка хоспісу, який діє при ЦРЛ. При тому, що потужність самої лікарні розрахована на 650 ліжко/місць.

Щоб не залишити людей без потрібної їм допомоги, як відзначив Владислав Шепіль, маємо шукати альтернативу, а не просто механічно скорочувати ліжка. І такою альтернативою може бути розширення мережі денних стаціонарів та підвищення ефективності роботи амбулаторій первинної ланки. Це дасть змогу зберегти посади лікарів, проте торкнеться середнього медичного та обслуговуючого персоналу.

4327 4328

При цьому головний лікар відзначив, що буде збережено хірургічне й пологове відділення, проте вивчається питання щодо консервації деяких старих і не придатних приміщень. Крім того, як відзначив головний лікар, реорганізація не буде одномементною, все планується робити поступово.

На думку ж міського голови Олександра Бакликова, в процесі оптимізації і скорочення, що плануються в лікарні, не можна забувати і про лебединців, що там лікуються і працюють. «Жителі міста не мають постраждати від того, що хтось вирішив скоротити персонал лікарні, вони мають право на отримання якісної медичної допомоги», – підкреслив очільник міста Олександр Бакликов.

Також міським головою були висловлені пропозиції щодо зацікавлення молоді йти працювати до Лебединської лікарні. Потрібно також враховувати майбутню зміну принципу фінансування, коли фінансуватися будуть не ліжко/місця, а люди яким потрібна медична допомога.

Під час обгворорення проблеми відбувся діалог у форматі запитання – відповідь із присутніми у залі членами громадської ради. Спілкування виявилося дуже цікавим, змістовним та емоційним. Адже, теми забезпечення містян якісною медичною допомогою не аби як турбують лебединців.

Погоджено план забудови кварталу, обмеженого вулицями Безимівка і Зуєва

Громадська рада розглянула і обговорила проект детального плану забудови території кварталу індивідуальної забудови, обмеженого вулицями Безимівка і Зуєва в місті Лебедині.

За словами начальника відділу містобудування та архітектуру Олександра Ніконенка, даний проект розроблено з метою впорядкування території, необхідної площі забудови. Проектом передбачається садибна забудова 4-х ділянок загальною площею 0,4 га.  Проект розроблено Сумським інститутом архітектурного проектування.

4332

4333 4334

Також міський архітектор проінформував членів Громадської ради про хід підготовки Генерального плану міста Лебедина, який розробляється проектною організацією «Дніпромісто». Граничним терміном виконання робіт по Генеральному плану визначено листопад-грудень 2016 року.

Чи замінять ОСББ ЖЕКи?

Надзвичайно важливу інформацію для всіх, хто мешкає у квартирах, роз’яснив членам Громадської ради заступник міського голови Олександр Білокобильський.

Набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках». Новий закон руйнує монополію ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг і перекладає відповідальність за утримання та управління будинком на його жителів. Відтепер власники квартир багатоповерхових будинків матимуть самостійно або через управителя вирішувати питання життєдіяльності свого будинку та прилеглої до нього території. До 1 липня 2016 року вони мають визначитися, хто саме здійснюватиме управління будинком: ОСББ або управитель.

4336

Вирішуватимуть подальшу долю свого будинку, свого комфорту і благоустрою власники квартир на загальних зборах. Там вони мають обрати керуючого будинком зі свого середовища або ж запросити керуючу фірму, яка надаватиме всі житлово-комунальні послуги, відповідатиме за утримання будинку, ремонт, звітуватиме перед мешканцями. Вартість послуг визначається за домовленістю сторін.

Якщо ж власники квартир не зможуть дійти згоди до липня 2016 р., міська рада сама призначить будинку керуючу компанію. Швидше за все, на першому етапі це буде той самий ЖЕК.

«Найбільша наша проблема – відсутність відповідальності за свій будинок. Зараз є можливість взяти відповідальність за благоустрій свого будинку на себе», – підкреслив Олександр Білокобильський.

4335

Не дивлячись на те, що до липня лишилося менше місяця, невирішених питань лишається ще дуже багато. Такими питаннями є передача майна з балансу на баланс, формування нових тарифів на утримання будинків, використання майна колишніх ЖЕКів, тощо.

У зв’язку з цим, міська рада проводить інформаційно-просвітницькі заходи, де мешканцям будинків розповідають про можливі форми управління їхніми будинками. Багато мешканців міста цікавиться такою інформацією, а це свідчить про те, що їм не байдужа доля їхніх будинків і вони хочуть брати участь в управлінні ними.

Операція «декомунізація»: ліквідовуємо залишки тоталітарної епохи

В рамках виконання заходів із декомунізації, ще в лютому 2016 року в Лебедині перейменовано 31 вулицю, 4 провулка, 1 площу, 1 тупик та 2 сквери. Проте, як відзначив заступник голови Громадської ради Володимир Кравченко, навіть через 4 місяці, в Лебедині лишаються залишки тоталітарної епохи.

Зокрема, стіни будинків й досі рясніють тоталітарною символікою. Адже за 4 місяці в місті не були не тільки встановлені таблички із новими назвами вулиць, а й не демонтовані старі із назвами Леніна, Дзержинського, Калініна чи Куйбишева.

4338

Залишки тоталітарної символіки зберігаються й на меморіальних та вказівних табличках, написах на пам’ятниках, і навіть в самих пам’ятниках. Єдиний в місті приватний пам’ятник В.І. Леніна до цих пір стоїть на вулиці Фурдилівській, поруч із приватною садибою.

Вартує уваги, на думку Володимира Кравченка, й ситуація щодо благоустрою окремих історичних місць на території Лебедина. Це, перш за все, територія біля будинку Залеських, де колись планувалося створення алеї Тараса Шевченка, території біля садиби, де народився Федір Кричевський (вул. Миколаївська, 10) – видатний український художник-живописець і педагог, заслужений діяч мистецтв, та садиби, де народився Борис Гмиря (вул. Михайла Фролова, 5) – видатний український оперний і камерний співак.

Громадська рада залишилася без «голови»

Серед інших питань порядку денного, Громадська рада розпочала обговорення проекту нового Положення про громадську раду при виконавчому комітеті та проекту Порядку проведення консультацій з громадськістю в місті Лебедині. Обговорення та збір пропозицій щодо проектів цих документів триватиме до 01 вересня 2016 року.

4337

Також Громадська рада включила до свого складу Людмилу Олександрівну Сінєпол – голову районної організації Товариства Червоного Хреста України та задовільнила заяву Надії Василівни Антипенко, в якій вона просила Громадську раду вивільнити її від виконання обов’язків голови ради у зв’язку зі станом здоров’я. Нового голову Громадська рада вирішила обрати під час свого наступного засідання.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *