Єдиний інформаційний день: Соціальний захист учасників Другої світової війни та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Інформація про стан соціального захисту ветеранів

На Сумщині проживають 47 тис. ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, із них 3,5 тис. інвалідів війни; 10,9 тис. учасників бойових дій; 24,54 тис. учасників війни; 4 особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; 8,5 тис. членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Із загального числа ветеранів на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 5 809 учасники бойових дій за участь в антитерористичній операції (46 з них має статус інваліда війни), 3 учасники війни та 187 осіб, які мають статус члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни.

Питання соціального захисту ветеранів війни регулюються Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». Загальний комплект соціальних гарантій, визначених законодавством, відрізняється залежно від статусу ветеранів війни. Зокрема, інваліду війни надається 100% знижка плати за користування житлом та комунальними послугами, учаснику бойових дій-75%, членам сімей-50%.

Найбільш поширеними державними гарантіями для ветеранів війни є пільги при оплаті за користування житлом у межах норм, передбачених чинним законодавством, комунальними послугами, газом, електроенергією в межах середніх норм споживання, на придбання твердого палива та скрапленого газу.

З початку року надано пільг на житлово-комунальні послуги у сумі 54,1 млн. гривень, на придбання твердого побутового палива та скрапленого газу нараховано для виплати готівкою 3,0 млн. гривень.

Для оздоровлення ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» у санаторно-курортних закладах, підвідомчих Міністерству соціальної політики України, з початку року надійшло 202 путівки.

В області 86 членів сімей, загиблих учасників бойових дій на території Республіки Афганістан, за рахунок коштів обласного бюджету отримують щомісячну соціальну допомогу в розмірі 1000 гривень. На ці цілі у 2016 році передбачені кошти на загальну суму 884,4 тис. гривень, з початку року спрямовано виплачено на суму 169,1 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня
2016 року № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» виплата разової грошової допомоги до 5 травня здійснюється у таких розмірах:

1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи — 2975 гривень;

II групи — 2600 гривень;

III групи — 2310 гривень;

2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 920 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2975 гривень;

4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни і війни з Японією, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 465 гривень;

5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 170 гривень;

У цьому році розміри допомоги, у порівнянні з минулим роком, збільшені на 5%, на виплату допомоги до 5 Травня Сумській області профінансовано
27,7 млн. гривень. В місцевих органах соціального захисту населення до списків на виплату разової щорічної допомоги станом на 27.04.2016 включено 42,2 тисяч ветеранів. Виплату розпочато 12 квітня та проведено для 33,7 тисяч осіб, що становить 80% від загальної чисельності одержувачів  на загальну суму 22,1 млн. грн. В області виплата здійснюється через поштові відділення зв’язку та банківські установи на особові рахунки отримувачів.

З метою виконання Указу Президента України від 18.03.2015 № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015р. № 359-р «Про затвердження плану заходів щодо медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції» у Сумській області проведена значна робота.

Для забезпечення вирішення нагальних питань соціального захисту та реабілітації учасників антитерористичної операції головою Сумської обласної державної адміністрації видано розпорядження від 09.10.2015 № 479-ОД «Про

організацію системи координації і контролю надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей у Сумській області».

За рахунок місцевих бюджетів учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей надається матеріальна допомога, домогосподарства забезпечуються дровами, мобілізованим закуповується військове спорядження, проводиться оздоровлення дітей, надаються різні види пільг членам сімей та матеріальна допомога членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. На зазначені цілі у 2016 році передбачено 6537,8 тис. гривень. За рахунок коштів місцевих бюджетів надано допомогу 2312 сім’ям на суму 3676,5 тис. гривень.

У Департаменті соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації на виконанні знаходиться Обласна програма соціального захисту населення на 2013-2016 роки, якою передбачається соціальний захист постраждалих, сімей загиблих (померлих) та учасників антитерористичної операції. Програмою затверджено Порядок надання матеріальної допомоги постраждалим та сім’ям загиблих при виконанні службового обов’язку під час антитерористичної операції та Порядок використання коштів обласного бюджету для забезпечення твердим паливом (дровами) сімей учасників антитерористичної операції. У 2016 році на ці цілі з обласного бюджету виділено 8,8 млн. гривень.

Надання матеріальної допомоги постраждалим при виконанні службового обов’язку під час антитерористичної операції визначено в сумі 25 тис. гривень, сім’ям загиблих (померлих) при виконанні службового обов’язку під час антитерористичної операції – 100 тис. гривень, на поліпшення матеріально-побутових умов проживання сім’ям загиблих – 34 тис. гривень.

З початку цього року допомогу отримали 8 сімей загиблих та
17 поранених при виконанні службового обов’язку під час АТО на суму
875 тис. гривень, на поліпшення матеріально-побутових умов проживання сім’ям загиблих отримали допомогу 11 сімей на суму 218 тис. гривень.

За рахунок коштів обласного бюджету 83 сім’ї забезпечено твердим паливом (дровами) сімей учасників бойових дій в АТО на суму 158,4 тис. гривень.

На покращення житлових умов учасників антитерористичної операції та їх родин реалізуються дві програми: одна з них передбачає забезпечення житлом військових, котрі втратили функціональні можливості нижніх кінцівок (постанова Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 407 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок»), інша – спрямована на підтримку сімей загиблих та інвалідів І та ІІ групи (постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2015 р. № 348 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов»).

На сьогодні в Сумській області особи, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок на квартирному обліку не перебувають.

На будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній  операції, а також для інвалідів І – ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов на 2016 рік передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 299970 тис. гривень. Станом на 01.04.2016 в області перебуває на квартирному обліку 8 сімей загиблих та 1 інвалід ІІ групи. На сьогодні Сумській області кошти не розподілені. Після розподілу обсягу субвенції з державного бюджету Сумській області кошти будуть розподілені між місцевими бюджетами відповідно до потреби.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на
2015 рік» бюджетною програмою КПКВК 2505150 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням» та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (крім військовослужбовців, звільнених у запас або відставку), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 179, Сумській області на соціальну та професійну адаптацію учасників АТО у 2016 році державним бюджетом виділено 1,4 млн. гривень. Укладено 18 договорів на суму 256,2 тис. гривень для проведення навчання 68 учасників антитерористичної операції з підвищення кваліфікації за цією програмою.

Органами соціального захисту населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції» безплатними санаторно-курортними путівками забезпечуються учасники антитерористичної операції. Станом на 01.04.2016 в області на обліку щодо забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебуває
371 учасників антитерористичної операції, з них 367 учасників бойових дій та 4 інваліда війни. На перше півріччя цього року надійшло 42 путівки, які розподілені між районами та містами області пропорційно до потреби.

Департаментом соціального захисту населення запроваджений щотижневий моніторинг забезпечення учасників антитерористичної операції технічними засобами реабілітації.

На сьогодні забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації в області потребують 18 учасників АТО, з них частково забезпечені такими виробами – 14. Загальна потреба в забезпеченні становить 87 одиниць, видано – 42 одиниці. Від оформлення замовлення на 28 одиниць заявники відмовились. Видані направлення на забезпечення технічними засобами на 15 виробів для
5 учасників АТО. Дані щодо одного учасника АТО надані обласною МСЕК 21.04.2016 (2 вироби).

Протягом березня 2016 року працівники центрів соціальних служб виявили потреби у 251 сім’ї, в яких виховується 100 дітей.

Всього за час проведення антитерористичної операції працівниками центрів соціальних служб області виявлено потреби у 2484 сім’ях, де виховується 1593 дитини, у тому числі у 56 сім’ях, в них 44 дитини загиблих або померлих учасників АТО. Зокрема, потреби у працевлаштуванні виявлено у 352 сім’ях; по у психологічній допомозі – 826 сім’ях; у юридичній допомозі – 158; у забезпеченні житлом – 591; у забезпеченні земельною ділянкою – 754; у надання гуманітарної допомоги – 115; у матеріальній допомозі – 240; в оформленні або відновленні документів-287 сімей.

У результаті проведеної роботи за сприяння центрів соціальних служб 800 сімей отримали психологічну підтримку, 250 осіб поставлено на облік у центри зайнятості, 62 особи працевлаштовані, 104 сім’ї отримали юридичну допомогу, 137 сімей поставлено на квартирний облік, 8 сім’ям придбано житло, 206 сімей отримали земельні ділянки, 85 сімей отримали гуманітарну допомогу, 242 сім’ям оформлені документи, 208 сімей отримали матеріальну допомогу.

Соціальним супроводом охоплено 13 сімей у зв’язку зі складними життєвими обставинами, що потребують тривалого часу вирішення.

У Сумській області розроблений і виданий «Довідник соціальних послуг», інформація якого дозволяє зорієнтувати щодо адрес соціальних служб, послуг, норм законодавства, тощо. Довідник соціальних послуг вручений
547 демобілізованим військовослужбовцям особисто та розміщений в приміщеннях військкоматів.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

У Сумській області мешкає 13,5 тисяч осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, з них: 7,3 тисяч учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 6,6 тисяч осіб, які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи (у тому числі 1,8 тисяч осіб, які мають інвалідність пов’язану з наслідками аварії на ЧАЕС та 2,2 тисячі дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи).

Статтею 65 Закону усі пільги та компенсаційні виплати, передбачені цим Законом, надаються лише за умови наявності посвідчення особи, що підтверджує віднесення її до учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, або до потерпілого від Чорнобильської  катастрофи.

Поряд з тим, реалізацією прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, опікуються 2 Комісії обласної державної адміністрації (Комісія з розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; Комісія з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках) та Консультативна Рада з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У I кварталі 2016 року проведено 5 засідань комісії з розгляду документів для видачі посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розглянуто 112 справ, із них: 92 особам видані посвідчення та вкладки (в тому числі 14 осіб отримали інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи).

Обласною комісією з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у цьому році проведено 4 засідання, розглянуто 7 особових справ постраждалих громадян, прийнято 6 рішень про видачу довідок.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» фінансування програм соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, проводиться як з державного так і з обласного бюджетів.

Для виконання зазначених програм у 2016 році з державного бюджету області виділено коштів на загальну суму 26,2 млн. грн., за січень-березень профінансовано 6,6 млн. грн. Кошти передбачені на:

– доплати за роботу на радіоактивно-забруднених територіях, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки.

(виділено –2,3 млн. грн., із них профінансовано – 581,1 тис. грн.);

– компенсацію сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(виділено – 358,7 тис. грн., з них профінансовано – 32,1 тис. грн.);

– компенсацію за продукти харчування

(виділено 20,9 млн. грн.,із них профінансовано – 5,2 млн. грн.);

– компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю, допомогу на оздоровлення та компенсації у випадку звільнення

(виділено – 922,6 тис. грн., із них профінансовано – 429,0 тис. грн.);

– відшкодування банківських позик, наданих на пільгових умовах до 1999р.

(виділено – 16,3 тис. грн., із них профінансовано – 5,4 тис. грн.);

оплата санаторно-курортного лікування громадян віднесених до категорії І та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою

(виділено – 1,7 млн. грн., із них профінансовано – 416,1 тис. грн.).

З початку року 10,1 тис. громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та членам їх сімей надано пільг на житлово-комунальні послуги на 6,9 млн. грн.

Пільги на санаторно-курортне лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, поширюються на дорослих, віднесених до категорії 1 та дітей-інвалідів, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою.

З метою ефективного використання бюджетних коштів та своєчасного забезпечення путівками на санаторне – курортне лікування постраждалих громадян та дітей – інвалідів, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, місцевим бюджетам доведено обсяг асигнувань для цієї мети в сумі 1,7 млн. гривень, середня вартість путівки складає 4 853, 3 гривень.

На обліку для забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебуває 2 дитини-інваліда та 350 осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, яким установлено інвалідність

пов’язану з Чорнобильською катастрофою. У 2016 році укладено договори на закупівлю 54 путівок, оздоровлено одна особа.

Надання пільг на медичне обслуговування постраждалих громадян здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету. Затверджені кошти в сумі 2 млн. гривень, що розподілені місцевим бюджетам пропорційно чисельності постраждалих осіб, які мають право на пільги. За рахунок коштів міського бюджету в місті Суми додатково виділені кошти на медичне забезпечення осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, у сумі 250 тис. гривень.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *