«І гіркота пече полинна»

Чорнобиль. Тепер це слово знає увесь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія,це подвиг і безсилля, це пам’ять. Це наш нестерпний біль.

Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою і не сповіщала про біду. Навпаки всім жителям містечка атомників ще звечора, під вихідний, жадалося отримати від природи хорошу погоду.

На передодні 30 річниці Чорнобильської трагедії у Лебединському художньому музеї імені Б.К.Руднєва був проведений виховний захід «І гіркота пече полинна», на якому був присутній ліквідатор аварії Павло Михайлович Чуйко разом з дружиною Тетяною Миколаївною. Учні 8 класу ЗОШ №4 із захопленням слухали розповідь подружжя, яке пережило цю трагедію і до сьогоднішнього часу відчуває наслідки аварії на ЧАЕС.

Павло Михайлович поділився  спогадами про перебування у Чорнобильській зоні. Із сльозами на очах згадував,що раніше людяні та квітучі міста і села  стали пусткою. Діти уважно слухали гостей,ставили багато запитань,цікавилися подробицями,щоб більше дізнатися про цю жахливу трагедію. Тетяна Миколаївна доповнила розповідь про жахіття трагедії і вплив на сьогодення.

3687

3690

Школярі на знак пошани підготували пісні та вірші. Зачепила струни душі пісня «Мої лелеки,лелеки білокрилі» у виконанні вчителя музики ЗОШ №4 Катерини Коваль. Священна пам’ять тим,хто поклав своє життя,захистивши нас від радіаційної загрози. Присутні згадали про них скорбною хвилиною мовчання.

Зі словами вдячності звернулися директор музею Алла Подвезько та  класний керівник 8 класу ЗОШ №4 Ірина Нечваль

Висловили  глибоку повагу за мужність і  героїзм, побажали здоров’я,наснаги,віри у майбутнє . На згадку про цю зустріч подарували пам’ятні сувеніри та квіти.

Немає,мабуть в Україні місця, де б не було тих,хто ліквідовував наслідки аварії, хто рятував життя і здоров’я потерпілих, допомагав матеріально й морально. Проходять роки після аварії а біль не вщухає, тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсиса.

Наш земний уклін,довічна вдячність усім,хто,ризикуючи своїм здоров’ям і життям,заради нас брав участь у ліквідації на Чорнобильській АЕС.

3688

3689

3692

Лебединський художній музей ім. Б.К. Руднєва          

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *