Тиждень української мови та літератури у школі

«Мова – це наша національна ознака,
у мові – наша культура, сутність нашої свідомості»
(Іван Огієнко)

Головне завдання вчителя, як відомо, навчити дитину, зацікавити тим чи іншим матеріалом, пояснити незрозуміле, пробудити інтерес до невідомого.

Саме над цим і працюють учителі – словесники Лебединської загальноосвітньої школи  І – ІІІ ступенів №5.

Уже традиційно у березні в школі урочисто проходить Тиждень української мови та літератури, приурочений до дня народження Т.Г.Шевченка.

Метою проведення Тижня є створення українського мовленнєвого середовища, що дозволить учням реалізувати знання, отримані на уроках української мови, в активному мовленнєвому спілкуванні; популяризація українського слова; розширення творчих можливостей учнів та виявлення обдарованих дітей.

Цього року цікаві  заходи  тривали із 07 по 18 березня. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, цікаві уроки про скарби рідного слова, а також класні години.

Тиждень української мови та літератури проходив за планом, із яким учні були ознайомлені заздалегідь, щоб підготуватися.

Програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам’ять про видатного діяча  нашого  народу Т.Г. Шевченка.

3572

3573

Для учнів середніх класів під керівництвом О.В.Дрюхіної, С.М.Хвостенко, Я.В.Машиної були проведені літературні вікторини, які дали можливість перевірити знання, ерудицію школярів, а для когось це була можливість дізнатися щось нове. На конкурсі читців творів Т.Шевченка, до якого були залучені всі учителі-словесники та учні середньої та старшої ланки, школярі мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідного слова. Також протягом тижня діти мали можливість переглянути фільми про життєвий і творчий шлях основоположника нашої мови та літератури – Т.Шевченка. До участі у тижні були залучені й учні початкової ланки, які намалювали ілюстрації  до улюблених поезій Великого Кобзаря, а старшокласники підготували інформаційні плакати про рідну мову та життя і творчість Т.Шевченка.

У п’ятницю на загальній лінійці було підбито  підсумки Тижня української мови та літератури, а найактивніші учасники та переможці конкурсів були нагороджені грамотами.

Без сумніву, що Тиждень української мови та літератури пройшов на достатньому рівні. Вдалося залучити до активної роботи всі учнівські колективи. Виходячи із поставленої мети, слід зазначити, що учні отримали багато нової та цікавої інформації у процесі виконання поставлених завдань, зуміли продемонструвати свої творчі здібності.

3574

3575

Пам’ятаймо, ми – українці, а наш найдорогоцінніший діамант – мова.
Мова, наша мова, мова кольорова,
В ній гроза травнева, тиша вечорова.
Мова наша, мова – літ минулих повість,
Вічною на мудрість, сива наша совість.

                                                              Ю. Рибчинський

Відділ освіти

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *