Сесія переглянула ставки місцевих податків

Сесія Лебединської міської ради затвердила нові розміри ставок місцевих податків і зборів, які діятимуть на території міста цього року. «За» відповідний проект рішення з урахуванням низки пропозицій під час позачергової п’ятої сесії, яке відбулося 16 лютого, висловилося більшість від депутатського складу.

Як розповіла начальник міського фінансового управління Людмила Чичина, необхідність переглянути рівень раніше затверджених ставок місцевих податків і зборів виникла у зв’язку зі змінами у законодавстві.

Зокрема, 24 грудня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Цим документом органам місцевого самоврядування рекомендовано переглянути вже прийняті на нинішній рік рішення.

3310

Депутатами міської ради були внесені окремі зміни і уточнення до проекту рішення, що були спрямовані на зменшення відсотків податків.

Після тривалого обговорення депутати внесли такі зміни до рішення ради від  03.07.2015 року «Про встановлення місцевих податків та зборів»:

  1. Будівлі, віднесені до житлового фонду (житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах):

– для фізичних осіб – 1% (ставка податку (у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом  на 1 січня звітного (податкового) року);

– для юридичних осіб – 2%;

дачні будинки – 0,45%;

– садові будинки – 0,075%;

  1. Об’єкти нежитлової нерухомості:

–  будівлі готельні – 1 %;

– будівлі офісні – 0,35%;

торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів для фізичних осіб іюридичних осіб – 0,9%;

– їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування – 0,9%;

– гаражі – 0,5%;

– будівлі промислові  та склади – 0,2%;

– будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки) – 3,0% (в місті відсутні);

– господарські (присадибні) будівлі –  допоміжні (нежитлові) приміщення (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо) – 0%;

– господарські (присадибні) будівлі, які використовуються їх власниками з метою одержання доходів – 0,5%;

– інші об’єкти нежитлової нерухомості – 0,15%.

Встановлені ставки єдиного податку:

  1. для фізичних осіб – підприємців, які відносяться до першої групи, перелік яких визначений підпунктом 1 пункту 4 статті 291 Податкового кодексу України у розмірі 10 відсотків до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року з розрахунку на календарний місяць;
  2. для фізичних осіб – підприємців, які відносяться до другої групи, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 4 статті 291 Податкового кодексу України і не використовують працю найманих працівників у розмірі 15 відсотків до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року з розрахунку на календарний місяць;
  3. для фізичних осіб – підприємців, які відносяться до другої групи, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 4 статті 291 Податкового кодексу України і які використовують працю найманих працівників у розмірі 17 відсотків до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року з розрахунку на календарний місяць.”.

Серед інших питань порядку денного, депутати погодили клопотання комунального підприємства «Водоканал» до Сумської обласної ради щодо отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку питних підземних вод та звільнили ПАТ «Сумбуд»  від сплати пайової участі замовника будівництва на  розвиток інженерно – транспортної та соціальної інфраструктури міста Лебедина.

Звільнення від сплати пайової участі, як відзначив міський голова Олександр Бакликов, дасть змогу міському бюджету у 2016 році зекономити до 200 тис. грн.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *