Громадський центр – крок до розвитку громади

Перспективи створення Громадського центру в місті Лебедині обговорювались 15 грудня ц.р. під час засідання за «круглим столом». Разом з представниками громадських організацій міста і області, участь в обговоренні питання взяли представники міської влади та радник міністра соціальної політики Оксана Іванцова.

На думку представників громадськості, «Громадський центр» покликаний бути місцем зустрічі громадських активістів, проведення громадських заходів різноманітного характеру, центром навчань та підготовки активістів об’єднань громадян, благодійних організацій, ініціативних груп з покращення життя на вулицях та мікрорайонах тощо.

Разом з цим, такі «Громадські центри» є прекрасною базою для надання громадянам безоплатної юридичної або медичної допомоги для громадян, що опинилися у складних ситуаціях. В місті Суми, такий центр вже створено, і він успішно функціонує більше року. Один із ініціаторів його створення – заступник голови громадської ради при Сумській ОДА та голова громадської організації «Калинове гроно» Ніна Чернявська впевнена, що досвід сумчан не тільки можна, а й варто переймати. І в Лебедині для цього є всі передумови. Головне бажання працювати.

2855

Рушійною силою цього процесу, на думку експертів, можуть стати волонтерські організації, що об’єднують людей, готових віддавати частинку себе для допомоги іншим. Найбільшими такими організаціями в Лебедині є молодіжні волонтерські рухи «Пульс» (при медичному училищі) та «Червоні вітрила» (при педагогічному училищі), а також благодійна організація «Волонтери Лебединщини» (Олександр Спичка). Активну громадську позицію також займають: міськрайонне Товариство Червоного Хреста України (Наталія Сиворакша) та міська організація інвалідів (Валентина Литвиненко). Саме ці організації, які щоденно працюють, мають можливість скоординувавши свою діяльність та вивести її на новий рівень.

В перспективі «Громадський центр» може під одним дахом об’єднати, якщо не всі, то принаймні провідні громадські організації Лебедина. Проте, для досягнення цього, організації повинні мати не тільки чітку стратегію своєї діяльності, а й можливості її досягти. Адже сьогодні в Лебедині три чверті громадських організацій існують лише на папері, при цьому свою пасивність пояснюють лише тим, що влада міста не дає їм кошти.

Насправді, основними причинами пасивності, які відверто не бажають помічати керівники громадських організацій, є внутрішні. Зокрема, непрофесійність багатьох громадських діячів, що спричиняє зневажливе ставлення до громадського руху, недостатній PR своєї діяльності, відсутність стратегії розвитку. І тільки після цього йдуть проблеми з фінансуванням та відсутність постійного приміщення. Тож, подолання цих протиріч і проблем, на думку експертів, є пріоритетом, досягнувши якого, громадянське суспільство в нашому місті, отримає перспективи для розвитку. В свою чергу, влада міста готова до діалогу з громадськими рухами та до підтримки актуальних пропозицій.

2856

2857

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *