У Лебедині за «круглим столом» обговорили проблеми вимушених переселенців

9 грудня ц.р. Лебедин відвідала радник Міністра соціальної політики України (з питань ВПО) Оксана Іванцова, яка взяла участь у роботі «круглого столу» на тему: «Підвищення ролі громадськості у формуванні державної соціальної політики та наданні соціальних послуг родинам в складних життєвих обставинах».

«Круглий стіл», ініційований Сумським центром підтримки та розвитку родини «Калинове гроно» (голова – Ніна Чернявська), відбувся у приміщенні Лебединського міськрайонного центру зайнятості (директор – Микола Падалка). Проведення цього заходу підтримали й інші громадські організації міста Лебедина в області та міський голова Олександр Бакликов.

Зі слів Оксани Іванцової, Міністерство соціальної політики, за підтримки громадськості, сприяє започаткуванню співпраці між місцевими активістами та організаціями щодо надання допомоги у всіляких напрямках, налагодженням комунікації переселенців з мінсоцполітики. А також, в отриманні інформації з питань, що стосуються їх соціального захисту та розв’язанні виявлених проблем на місцях.

«Для нас важливо налагодити якісну співпрацю в усіх регіонах, у тому числі і з місцевою владою. Але, для того, щоб донести інформацію до міністерства, ми маємо знати реальну обстановку, що склалася у місті та відповідні проблеми ВПО і не тільки їх, а громади загалом. У цьому нам потрібна допомога та активна участь у процесі самих переселенців, громадських організацій та, звісно, міської влади», – зауважила радник.

2766

2762

Учасники «круглого столу» обговорювали й інші наболілі питання, серед яких зокрема було поліпшення порозуміння між людьми, що залишили Донецьку, Луганську області, та людьми, що є корінними жителями тієї місцевості, куди тимчасово переселилися люди з зони конфлікту.

Координаторами психологічної служби Сумського координаційного центру «Громадське коло» Лілією Гафуровою та Оксаною Корсун відзначено,що діяльність їхньої організації спрямована на підвищення якості надання послуг переселенцям, а також – на їхню адаптацію до життя у нових містах. «Ми помітили, що у діалозі представників влади з тимчасовими переселенцями виникають певні нюанси, які не виносять на загал, але вони є всередині людей. Ми почали ініціювати такий проект, який був би спрямований на допомогу переселенцям. Спочатку ми з’ясовуємо проблематику, потім формуємо фокус-групи, що допомагають переселенцям долати труднощі. На цих зустрічах ми намагаємося не тільки говорити про проблеми з якими стикаються переселенці, а й допомагати у їхньому вирішенні».

«Громадське коло» займається організацією надання психологічної допомоги жертвам домашнього насильства, а також вимушеним переселенцям впоратися із психологічними проблемами. Надає організація й консультації – безкоштовні, анонімні, а також інформаційну, правову, психологічну допомогу з зазначених вище питань.

+2764

+2765

На сьогодні в Лебедині зареєстровано 385 вимушених переселенців із Донецької, Луганської областей та АР Крим. Із них: 70 дітей, 33 особи-інваліди, 183 пенсіонерів та лише 99 осіб працездатного віку. З кожною такою особою міське управління праці та соціального захисту працює індивідуально, намагаючись максимально ефективно надати громадянам можливу соціальну допомогу. Це державні виплати, субсидії, пільги, тощо.

Головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому Ніна Гончарова відзначила, «Із першочерговими гострими проблемами місцева влада та волонтерські організації Лебедина впоралися. Деяким переселенцям надане тимчасове житло, усі діти влаштовані у навчальні заклади та забезпечені безкоштовним харчуванням. Разом з тим, через півтора року після конфлікту на Сході, все більше родин визначаються із своїм постійним місцем проживання в Лебедині, отож їм потрібна додаткова допомога у вирішенні питання працевлаштування й інших проблем».

Формат дискусії за «круглим столом» містив й конструктивні пропозиції щодо вирішення інших актуальних проблем переселенців: здійснення соціального супроводу таких осіб, допомога в оформленні субсидій та інших соціальних допомог, адаптації вимушених переселенців у суспільне життя.

В результаті обговорення, на засіданні було прийнято рішення про необхідність об’єднання зусиль громадських організацій, місцевої влади та ВПО з метою координації роботи на вирішення проблем, які спіткають кожну переміщену особу. Зокрема, впровадження моделей послуг з підтримки соціальної інтеграції та підтримки родин в складних життєвих обставинах. Обговорювалися також пропозиції щодо перспективи створення Координаційного центру адаптації родин в місті Лебедині.

Планується, що Експертна робоча група, до якої увійдуть представники міської влади, громадськості та вимушені переселенці, щодо впровадження досягнутих домовленостей, почне працювати вже до кінця 2015 року.

+2768

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *