«Топонімічна революція» або скільки коштуватиме лебединцям перейменування вулиць

Спливають останні місяці, визначені декомунізаційним законом на добровільне перейменування вулиць, провулків, парків і скверів. Дехто з лебединців не може дочекатися, коли депутати візьмуться за це питання. Інші — хапаються за голову, лише уявивши вартість цих змін.

Практичні аспекти цих змін, розглянула 9 грудня ц.р. міська топонімічна комісія. Зокрема, були підняті питання  «скільки буде коштувати зміна назв вулиць, на прикладі міста Лебедина».

Зокрема, на Комісії було відзначено, що в 2014 році в Лебедині вже перейменували вулицю Карла Маркса на Героїв Майдану. До нової назви лебединці швидко призвичаїлися і це не викликало жодних ускладнень, в тому числі і фінансових.

До того ж для фізичних осіб ця процедура є безкоштовною. І на громадянах перейменування вулиць не відобразиться жодним чином. Тобто жителям вулиці не потрібно буде шикуватися в чергу до БТІ чи до міграційної служби, щоб виправити адресу в документах. Адже тривалість процедури перереєстрації не обмежена в часі. Перереєстрацію мешканець вулиці може проходити під час заміни паспорта, оновлення фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли у людини виникає потреба звернутись до паспортиста.

Ті ж мешканці, які захочуть одразу, після прийняття міською радою відповідного рішення, замінити назви вулиць у своїх документах, матимуть змогу провести всі дії самостійно, звернувшись до Центру надання адміністративних послуг, що прийме звернення, та разом з паспортом передасть його до міграційної служби. І вже наступного дня людина може забрати паспорт з новою реєстрацією. Вартість цієї послуги складає 85 копійок за зміну штампів (державне мито) та близько 3 гривень за послуги ощадкаси за перерахунок коштів.

2771

2770

Зміна поштової адреси будинку, згідно чинного законодавства, не є підставою для того, щоб переробляти свідоцтво на право власності. Усі документи, які знаходяться на руках у власників, є чинними і юридичної сили не втрачають. Наприклад, при будь-яких діях із нерухомістю (майно продається, дарується, передається у спадщину), достатньо лише витягу з рішення сесії міськради про зміну назви вулиці, яку треба докласти до своїх документів. А нотаріус оформить для власника документи з актуальною адресою. Так само при зміні назви вулиці не потребують термінового переоформлення документи, видані архітектурою та земельним відділом.

Що ж стосується підприємців, офіційна зміна назви вулиці – не є підставою для визнання будь-яких документів недійсними, тобто не буде становити ніяких проблем ні для ДПІ, ні для самих підприємців.

Єдині витрати, пов’язані з перейменуванням, несе міський бюджет, що фінансує виготовлення нових табличок з номером та назвою вулиці. При цьому, згадайте: а от скільки в Лебедині збереглося старих табличок? Хіба вам жодного разу не доводилось блукати вулицею, шукаючи потрібний номер, коли навколо траплялися лише будинки без нумерації? Для нашого міста, на жаль, це є звичним явищем.

Тож, перейменування вулиці – прекрасний привід для встановлення табличок із назвами вулиць. Адже після ухваленого рішення сесії управління житлово-комунального господарства замовляє і встановлює таблички-вивіски з новою назвою. Вартість такої таблички на сьогодні становить, приблизно, 150-170 гривень. Отже, в сумі, наприклад, перейменування вулиці Леніна  коштуватиме міському бюджету 3400 гривень. А виготовлення табличок для перейменування невеликої вулиці коштуватиме взагалі 500-600 гривень.

Для Лебедина питання виконання декомунізаційного законодавства стосується перш за все перейменування вулиць. Міською топонімічною комісією визначено, принаймні, 40 вулиць, провулків і скверів, які підпадають під норми цього закону.

Зокрема, комісією підтримані такі варіанти для вулиць, що підлягають перейменуванню: Абаканська – Чупівка (історична назва, далі і.н.), Антонова – Шевська (і.н.), Артема – Артема Голуба, Базавлука – Підварок (і.н.), Баумана – Катерини Білокур, Бєлінського – Івана Багряного, Боженка – Давида Бурлюка, Будьоного – Василя Стуса, Ватутіна – Івана Мазепи, Воїнів-інтернаціоналістів – Героїв Крут, пров. Волочаївський – Козацький, Гайдара – Володимира Сосюри, Горького – Олександра Довженка, Горячова – Привокзальна (і.н.), Демченка – Коновальська (і.н.), пров. Димитрова – Запорізький, Дзержинського – В. Джунковського, Жовтнева – Осіння, пл. Інтернаціональна – Соборна площа, Калініна – Січова, Кірова – В. Трофименка, Колгоспна – Петра Сагайдачного, Комсомольська – Петра Калнишевського, Крупської – Т. Комісарової, туп. Крупської – пров. Сонячний, Куйбишева – Героїв Чорнобиля, Леніна – Велика Охтирська (і.н.), Луначарського – Олександра Олеся, Островського – Стефана Таранушенка, Піонерська – Петропавлівська (і.н.), Пролетарська – Григорія Сковороди, Радянське лісництво – Репівка (і.н.), пров. Радянський – Василя Симоненка, Серафимовича – Григорія Квітки-Основ’яненка, Тельмана – Павла Чубинського, Фролова Харитона – М. Фролова, Фрунзе – Миколи Хвильового, Чапаєва – Деревенька, Червоноармійська – Ламахівка (і.н.), Щербакова – Шпаківка (і.н.), Щорса – Л.Батютенка. Також комісією розглянуті пропозиції щодо перейменування двох міських скверів: скверу Радянської армії на Сквер воїнської слави та скверу Молодіжного на парк Павла Полуботка.

В Комісії переконані, що виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», хоча й не зустріне повного схвалення серед громади міста Лебедина, але при цьому є актуальним. Тим більше, якщо до 21 лютого 2016 року цього не зробить сама лебединська громада, то 21 лютого 2016 року це вже може зробити обласна влада, не запитуючи думку у громади Лебедина.

Щодо основного аргументу – вартості перейменування, то  можна з упевненістю сказати, що складність перейменування вулиці просто свідомо перебільшують. Можливо, для когось сума (0,85 коп.), яку необхідно витратити на перереєстрацію, значна, враховуючи нестабільну ситуацію в країні. Але тільки коли духовне збагачення українців стане первинним, тоді буде покращення матеріальне. Діти та молодь повинні виховуватись не на іменах активних борців з Незалежністю України, а вшановувати пам’ять Видатних Українців.

2772

2773

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *