Проценти, отримані від розміщення коштів на депозитному рахунку оподатковуються ПДФО та військовим збором

Дохід у вигляді процентів, нарахованих на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, нарахований у 2015 році, включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника і оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 20 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. При цьому банківська установа, якою здійснено нарахування вказаного доходу, як податковий агент зобов’язана утримати податок (збір) із суми такого доходу за його рахунок.

Так, відповідно до пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України пасивні доходи (крім зазначених у пп. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 цього  Кодексу) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Ставка податку для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді процентів, становить 20 відсотків (пп. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 Податкового кодексу).

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування (пп. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу). Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Крім того, п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу. Cтавка збору становить 1,5 %.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *