Засідання виконкому: обговорили підсумки роботи та намітили перспективу

23 жовтня у Лебединській міській раді відбулося засідання виконавчого комітету.  У порядку денному значились  20 питання, головне із яких стосувалося підсумків соціально-економічного розвитку міста за 9 місяців 2015 року.

Лебедин, як і вся Україна, прожив дуже важкі дев’ять місяців. Спад виробництва, важка економічна ситуація та війна на сході України позначилися на роботі усіх галузей і, відповідно, на добробуті громадян. Але у січні-вересні 2015 року були і позитивні результати. Саме на них зупинився міський голова Анатолій Троян, відкриваючи засідання виконкому.

Зокрема, в місті виконано план надходжень до міського бюджету. Так, за січень-вересень до міського бюджету, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 83 млн. 235 тис. грн. У порівнянні з минулим роком надходження зросли на 23 млн. 071,6 тис. грн., або на 38,3%.

Виконання бюджету дозволило забезпечити у повному обсязі фінансування основних міських програм, в першу чергу в сфері соціального захисту і соціального забезпечення. В місті вчасно забезпечено виплату державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та особам, які не мають права на пенсію на суму 25,5 млн. грн. Профінансовані виплати іншим пільговим категоріям, а також більше 11млн. 148 тис. грн. субсидій, якими скористалися 4997 уповноважених представників сімей.

Також в місті не допущено заборгованості із заробітної плати в бюджетній сфері та здійснено поточний і капітальний ремонт доріг, що попередило соціальну напругу.

Інші аспекти виконання програми соціально-економічного розвитку були відображені у звіті заступник міського голови Світлана Хобот. Зокрема, там йшлося, що на виконання програми було спрямовано зусилля всіх підрозділів міської влади. Значна увага приділялася питанням соціального захисту населення, велася робота з покращення інвестиційного клімату, забезпечення роботи підприємств, закладів освіти та культури, подальшого розвитку фізичної культури і спорту, практично безперебійно функціонували об’єкти житлово-комунального господарства та ін.

Однак, занепокоєння міської влади продовжує викликати ситуація на промислових підприємствах. Так, загальний обсяг виробленої промислової продукції за січень-вересень 2015 року зменшився на 3,6%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і склав 73,05 млн. грн. Не досягли випуску продукції відповідно до рівня минулого року такі підприємства, як ТОВ «Лебединський  нафтомаслозавод» (-51,7%) та ТОВ «Укртранспневматика» (-34,5%). Фактично припинив виробничу діяльність ВАТ МБДЕ «Темп», де борг по зарплаті складає 1 млн. 161,4 тис. грн.

Разом з цим вдалось збільшити виробництво промислової продукції таким підприємствам: ПАТ «Лебединський завод поршневих кілець»  (на 46%), ДП «Лебединський моторобудівний завод» (на 35%), ТОВ «Крук» (на 20%), ПП «Контакт» (на 12,5%) та ТОВ «Леол-LP» (на 3,5%).

На цьому фоні, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по місту продемонструвала відкат на 0,5% і за підсумками І півріччя (дані за 9 місяців ще не обраховані) склала 2144 грн., що становить 78,2 % середнього рівня по  області. При цьому, достатньо високим залишається рівень безробіття, при досить незначному числі вакансій. Так, на вересень 2015 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 758 громадян в пошуках роботи, в тому числі – 321 особа з числа молоді. При цьому, з початку року працевлаштовані 386 безробітних, 88 осіб були задіяні на громадських роботах, 154 осіб пройшли перепідготовку.

2301

Велика увага, протягом січня-вересня, приділялася проблемам розвитку та модернізації інженерної інфраструктури та питанням благоустрою. Так, з міського бюджету у січні-вересні ці роботи профінансовані в обсязі 2,1 млн. грн. Зокрема, на утримання вулично-дорожньої мережі спрямовано 786,6 тис. грн., утримання зелених насаджень – 448,3 тис. грн., вуличне освітлення – 261,1 тис. грн., благоустрій кладовищ – 143,2 тис. грн., ліквідацію стихійних звалищ – 13,2  тис. грн., поточний ремонт доріг по вул. Сумська, Леніна, Пушкіна, Кобижча, пл. Волі, Інтернаціональна на суму 489,8 тис. грн., закупівлю обладнання для КП «Комбінат благоустрою» – 78,0 тис. грн.

За рахунок міського бюджету придбано 14 контейнерів для ТПВ на загальну суму 28,8 тис грн. За рахунок коштів спеціального фонду проведено: нанесення дорожньої розмітки – 72,2 тис. грн., роботи по капітальному ремонту доріг по вул. Вокзальна, Першогвардійська, Карпова, на суму 1 млн. 007,2 тис. грн., виготовлені дитячі майданчики на суму 39,7 тис. грн., розроблення проекту землеустрою, щодо встановлення (зміни) межі міста на суму 38,8 тис.грн.

Комунальним підприємством «Водоканал» проведено ліквідацію 26 поривів, змонтовано новий глибинний насос на водозаборі № 2 в м/р «Черемушки», вартістю в 9 тис. грн. За кошти міського бюджету проведено капітальний ремонт та гідродинамічне очищення водопровідної мережі по вул. Гастелло – 354,3 тис. грн.

Комунальним підприємством «Лебединтеплоенерго» проведено заміну 3 мережевих насосів в котельних по вул. Руднєва, 22, Першогвардійська, 18 та Героїв майдану, 24. Проведено заміна теплових мереж біля хірургічного відділення на суму 30 тис. грн. Для диверсифікації джерел палива, підприємством заготовлено 560 м.куб дров, на суму в 124 тис. грн.

На утримання житлового фонду з міського бюджету профінансовано 700,7 тис. грн. За рахунок цих коштів підрядною організацією БМП «Лебединпромбуд» проведено капітальний ремонт покрівлі житлового будинку № 77 по вул. Сумська (18,0 тис. грн.), вул. Гастелло, 199 (154,1 тис. грн.), вул. Леніна, 23 (176,3 тис. грн.). Виконані роботи по ремонту стиків панельних швів на загальну суму 287 тис. грн.

За кошти міського бюджету проведено реконструкцію нежитлового приміщення під квартири в будівлі по вул. Леніна, 32А, на загальну суму 95 тис. грн.

За власні кошти комунального підприємства «Лебединська ЖЕК» проведено ремонт виходу на покрівлю будинків за адресою вул. Сумська, 84, 86, 88, Леніна, 17,25, пров. Верстатників, 5,9 та поточний ремонт покрівлі житлових будинків за адресою вул. Леніна, 19, 25, 30, 32А, 39, 61, 39, 17, пров. Верстатників, 5, вул. Калініна, 32, пл. Волі, 33 на загальну суму 94,5 тис. грн.

Серед пріоритетів для міста, на яких зупинилася заступник міського голови Світлана Хобот, головним є підготовка інвестиційних проектів для залучення додаткових коштів, що можуть бути реалізовані за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2016 році. На даний момент активна робота проводиться по реалізації проекту «Будівництво глибоководної свердловини в м. Лебедині», кошторисна вартість якого становить 5 млн. 217,6 тис. грн. фінансування  передбачається у такому розмірі – 90% за рахунок державного фонду регіонального розвитку, 10%  – з коштів місцевого бюджету. Головна мета проекту – забезпечення населення північної частини міста якісною питною водою.

2300

Також покращення соціально-економічної ситуації, на думку членів виконкому, вимагає від міської влади відпрацювання гнучких та ефективних механізмів впливу на негативні процеси в економіці. Зокрема, зважаючи на  фінансові можливості міського бюджету необхідно проводити роботу щодо економного використання бюджетних коштів на фінансування бюджетних установ, неухильно дотримуватися затверджених заходів щодо економії видатків на оплату праці та енергоносії та активізувати роботу, спрямовану на виконання запланованих  міським бюджетом обсягів надходження доходів у 2015 році.

Виконавчий комітет також розглянув інформацію про роботу зі зверненнями громадян за 9 місяців 2015 року та прийняв рішення ще з 18 питань порядку денного.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *