Реформи розпочинаються там, де закінчуються гроші.

Ні для кого не є секретом, що Пенсійний фонд України функціонує в умовах значної нестачі коштів, що негативно впливає на диференціацію пенсійних виплат. Тобто відсутня можливість в повній мірі проводити осучаснення і поступове підвищення пенсії в залежності від внеску громадянина до солідарної системи.

Негативний вплив на існуючу пенсійну систему мають такі чинники:

  • несприятливі демографічні умови, це коли кількість працюючих зменшується, а кількість пенсіонерів невпинно зростає;
  • велика кількість можливостей дострокового виходу на пенсію;
  • привілейовані пенсії для окремих категорій громадян;
  • широко розповсюджене ухилення від сплати єдиного соціального внеску.

Для збалансування пенсійної системи було збільшено пенсійний вік для жінок та пільгових категорій пенсіонерів, але ці заходи поліпшили ситуацію не суттєво, тому залишається нагальною проблема докорінного реформування існуючої пенсійної системи та запровадження обов’язкової накопичувальної системи.

На розгляд Верховної Ради України подано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Цей законопроект є ключовим законодавчим актом комплексної реформи системи пенсійного забезпечення, запропонованої Урядом і спрямований на:

  • наведення порядку та встановлення соціальної справедливості у солідарній системі;
  • призначення всіх видів пенсій за нормами єдиного закону та скасування спеціальних пенсій (крім військових);
  • запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення;
  • започаткування професійної пенсійної системи для окремих категорій професій;
  • розвиток недержавного пенсійного забезпечення.

Законопроект передбачає, що учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування в обов’язковому порядку будуть особи, яким станом на 01.01.2017 року виповниться не більше 35 років, громадяни від 35 до 55 років зможуть брати участь в накопичувальній системі добровільно.

Розмір внеску у перший рік запровадження накопичувальної системи становитиме 2% і щороку збільшуватиметься на 1 відсоток, до досягнення 7%. При цьому по мірі збільшення розміру внеску для застрахованих осіб, починаючи з 2018 року, зменшуватиметься розмір єдиного внеску для роботодавця до солідарної системи, тобто відбудеться частковий перерозподіл сплати єдиного внеску від роботодавця до найманого працівника. Поступово до 2022 року ставка єдиного внеску для роботодавців буде зменшена на 5 %.

Особливості накопичувальної системи полягають в тому, що застрахована особа впродовж життя відкладатиме певні кошти на свій персональний накопичувальний рахунок, а коли прийде час виходу на пенсію то громадянин зможе  отримувати основну пенсію з солідарної системи і додаткову з Накопичувального фонду, що в сумі надасть можливість людині отримувати понад 60% від заробітку. Крім того поява другого рівня пенсійної системи має стимулювати розвиток недержавного пенсійного забезпечення, а це вже третє джерело пенсійного доходу.

Кошти Накопичувального фонду інвестуватимуться в економіку країни з метою отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів. Управління пенсійними коштами здійснюватимуть компанії з управління активами (для яких ця діяльність є професійною і буде ліцензуватись), обраними на конкурсній (тендерній основі). При інвестуванні пенсійних активів компанії будуть діяти згідно з вимогами законопроектів щодо напрямків інвестування, ринків, на яких можна буде здійснювати інвестиції. Безпосереднє зберігання пенсійних активів буде здійснювати банківська установа – зберігач, яка буде нести відповідальність за цільове використання цих активів. Кошти, що обліковуватимуться на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян будуть власністю цих громадян, і вони зможуть скористатись ними при досягненні пенсійного віку (або, у випадках передбачених законом, раніше цього терміну, наприклад у випадку інвалідності). У разі смерті учасника Накопичувального фонду кошти будуть успадковуватись, а не підуть на виплату пенсії іншим пенсіонерам, як у існуючій солідарній системі.

Сьогодні кожен українець повинен усвідомити, що питання пенсії рано чи пізно стосуватиметься кожного і з молодих років людина повинна думати про забезпечену старість. Пенсійне майбутнє кожної людини, це відповідальність не лише держави, а особиста відповідальність кожної людини.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *