Зміни в оподаткуванні пенсій інвалідів війни та учасників бойових дій.

1 вересня 2015 року набуває чинності Закон України від 17 липня 2015 року №653-УІІІ “Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування інваліді війни та деяких інших категорій осіб”.

Законом передбачено, що розмір пенсії осіб, які належать до учасників бойових дій періоду Другої Світової війни(з 01.01.1939 по 02.09.1945), інвалідів війни та осіб на яких поширюється чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту” (далі Закон) не включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку.

Таким чином, з 1 вересня 2015 року з пенсій зазначених осіб не справлятиметься податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Тобто, якщо сума пенсії перевищує 3654 грн. на місяць, при цьому пенсіонер є інвалідом війни, учасником бойових дій Великої вітчизняної війни та війни з Японією, або на нього поширюється стаття 10 Закону — з його пенсії не утримуватиметься 15% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Слід зазначити, що чинність статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” поширюється, зокрема, на членів сімей загиблих військовослужбовців, дружин (чоловіків) померлих інвалідів Великої вітчизняної війни, дружин (чоловіків) померлих учасників бойових дій та учасників війни, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге.

 viysk

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *