Пенсії за новими правилами: накопичувальна система

Реформування пенсійної системи України віднесено до пріоритетних завдань політики держави, адже пенсійне законодавство регулюється більш як 30 законодавчими актами. У новому проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій» пенсійне забезпечення буде діяти за одним Законом.

Мета даного законопроекту — вирішити триєдине завдання, яке виведе Пенсійний фонд України на новий рівень фінансової стабільності адже через те, що Пенсійний фонд здійснює виплати не властиві для нього, нині маємо дефіцит його бюджету.

Наприклад, є пільгові пенсії, які люди заслужили, працюючи на підприємствах з важкими чи шкідливими умовами праці. Вони ідуть на пенсію на п’ять або й на десять років раніше за інших працівників. За діючим законодавством пенсії пільговикам мають відшкодовувати підприємства, на яких вони працювали. Але чимало їх уже закрилося, інші не мають фінансової можливості здійснювати виплати. Тому Пенсійний фонд усі 5-10 років, до досягнення загальновстановленого пенсійного віку, виплачує пенсії пільговикам власними коштами.

Для таких осіб Законопроект передбачає з 1 січня 2016 року запровадити накопичувальну професійну пенсійну програму, за рахунок якої виплачуватимуться пенсії до досягнення пенсійного віку.

Разом з тим, законопроект не зводиться до запровадження накопичувальної системи, а й передбачає реформування солідарної пенсійної системи. Вона працює за принципом: людина сплачує внески у Пенсійний фонд, тож пенсію отримуватиме пропорційно тому, скільки сплатила.

Учасниками професійної пенсійної програми також будуть державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, податківці, митники, прокурори, судді, наукові і науково-технічні працівники, які й нині сплачують внески до Пенсійного фонду у підвищених розмірах. Раніше це давало їм право на спеціальні пенсії. Але, як відомо, вже з 1 червня цього року такі пенсії не призначають (крім наукових і військових пенсій). Запровадження професійної пенсійної системи для таких громадян дозволить формувати заощадження, за рахунок яких збільшиться їх майбутня пенсія.

Солідарна система самостійно не може впоратися з існуючими в країні фінансовими і демографічними негативними факторами, тому, передбачається, що з 1 січня 2017 року буде введено в дію накопичувальну систему пенсійного страхування. Його учасниками стануть на обов’язковій основі особи до 35 років та особи, віком від 36 до 55 років, які матимуть право сплачувати внески за власним бажанням.

При цьому, розмір страхового внеску планується встановити в розмірі 2% з наступним його щорічним підвищенням на 1% до досягнення 7% у 2022 році. У подальшому цей відсоток залишиться незмінним.

Адміністрування страхових внесків накопичувальної системи, згідно з документом, планується здійснювати через Пенсійний фонд України, котрий буде зобов’язаний вести по кожній застрахованій особі облік коштів, акумульованих в Накопичувальному фонді, та надавати застрахованим особам інформацію про накопичені суми на особовому рахунку учасника накопичувальної системи.

Нова пенсійна система, а особливо її накопичувальна частина, спрямована на виховання економічної самостійності та відповідальності громадян за стан особистого матеріального добробуту після виходу на пенсію. Це повинно змусити людей уже сьогодні замислитися над тим, що вони отримають по завершенні своєї трудової діяльності, підвищити їх зацікавленість у контролі за належною сплатою роботодавцями страхових коштів до Пенсійного фонду.

Створення Другого рівня пенсійної системи означатиме запровадження в нашій країні системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного страхування. Суть такої системи полягатиме у тому, що частина обов’язкових внесків до пенсійної системи (загальний рівень пенсійних відрахувань залишиться незмінним) накопичуватиметься у єдиному Накопичувальному фонді і обліковуватиметься на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян які   сплачуватимуть такі внески. Ці кошти інвестуватимуться в економіку країни з метою отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів. Кошти, що обліковуватимуться на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян будуть власністю цих громадян, і вони зможуть скористатись ними при досягненні пенсійного віку. Виплати з Накопичувального фонду будуть здійснюватись додатково до виплат із солідарної системи.

Отже, реформа буде спрямована на те, щоб солідарна пенсійна система працювала окремо, не навантажувала себе не властивими їй виплатами, не множила борги у бюджеті Пенсійного фонду.

Тобто, майбутні пенсіонери зможуть отримувати пенсію як із солідарної системи, так і з накопичувальної, а також із системи недержавного страхування.

пенс_реформа

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *