Освіта впродовж усього життя

Що робити людині яка вийшла на пенсію? Кожен самостійно шукає відповідь на це питання, кожен намагається знайти заняття для душі або ж зовсім не займається такими пошуками. Це також право кожної людини. Але більшість людей все-таки не заспокоюються на досягнутому і підкоряють нові вершини.

Вихід на пенсію є одним з найбільш змінних і кризових моментів на життєвому шляху літньої людини, що тягне за собою суттєві зміни в умовах і способі його життя. Сформована ситуація вимагає від людини переосмислення цінностей, ставлення до себе і до навколишнього світу, пошуку нових шляхів реалізації активності. У багатьох літніх людей цей процес відбувається довго й болісно, та супроводжується переживаннями, пасивністю, невмінням знайти нові заняття і контакти, по-новому поглянути на себе і навколишній світ.

Початок теоретичного осмислення сутності та ролі навчання літніх людей було покладено в середині 70-х років XX століття. У 1855 р. відомий лікар і педагог Н.І. Пирогов відкрив першу безкоштовну школу для дорослих. Перший університет для людей похилого був заснований в 1973 р. в Тулузі професором П’єром Велла. І хто б міг подумати, що його ідея буде мати таку величезну популярність і з такою великою швидкістю пошириться по земній кулі.

На сьогоднішній день у багатьох країнах світу (США, Японії, Франції, Польщі та ін.) відкриті спеціальні курси, навчальні центри, народні університети та факультети для літніх людей.

Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає перше місце в світі по розповсюдженню депресії, особливо серед людей пенсійного віку. На думку експертів, навчання – ефективний засіб профілактики депресій у людей похилого віку. Участь в учбовому процесі допомагає людині крокувати в ногу з часом, тренувати пам’ять, розвивати інтелект.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 25 серпня 2011 року № 326 «Про впровадження соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку» в Україні були організовані такі університети в обласних та районних містах.

В Україні навчання людей похилого віку є інноваційним проектом, що має на меті впровадження та практичну реалізацію принципу навчання впродовж всього життя. Люди старшого віку – це ті, хто готується до виходу на пенсію або вже має статус пенсіонера.

Надання соціально-педагогічної послуги “Університет третього віку”  забезпечується безкоштовно структурним підрозділом територіального центру соціального обслуговування .

 «Університет третього віку» це такий вид соціального навчання, який відноситься до так званої неформальної освіти, він не ставить за головну мету отримання основної професії та подальшого працевлаштування, а дає персональний розвиток, соціальну адаптацію та збереження активної життєвої позиції людей похилого віку. Накопичення нових знань дозволяє слухачам реалізувати свої здібності, залишатися самостійними і бути менш схильними до стресових ситуацій у кризовий період.

Основними завданнями надання послуги є організація та проведення безкоштовного навчання та освітніх заходів для людей похилого віку згідно із затвердженими директором територіального центру програмами та планами організації послуги.

Форми навчання можуть бути різними: лекційні заняття з обговоренням, практичні заняття, фізичні вправи, гурткові заняття, екскурсії, подорожі, концерти.

Перелік факультетів залежить від побажань слухачів. Це можуть бути: здорового способу життя; психології; права; духовної тематики; краєзнавства; прикладного мистецтва; здорове харчування; питання медицини тощо.

Шановні пенсіонери! У нашому рідному місті планується відкрити «Університет третього віку» на базі міського територіального центру з вересня 2015 року. Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо відкриття  бажаних факультетів за вашими інтересами.

З пропозиціями звертатися до директора міського територіального центру С.І.Яхвана за телефоном 2-17-55.

Член громадської ради м. Лебедина Валентина Кричкевич

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *