Зміни в порядку призначення пенсій на пільгових умовах

Нинішній рік вніс чимало змін у пенсійне законодавство України. Спочатку вони були обумовлені новаціями, затвердженими держбюджетом на 2015 рік та іншими законодавчими актами, а згодом, 2 березня, парламент проголосував за закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення».

Згідно Закону, з 1 квітня при визначенні права на пенсії на пільгових умовах поетапно змінюються вимоги до пенсійного віку жінок, загального стажу роботи для чоловіків та жінок, для пенсій за вислугу років – тривалість загального стажу роботи, а для окремих категорій працівників – необхідна тривалість вислуги років.

Категорії осіб та умови призначення пенсій за віком на пільгових умовах визначені статтями 13,14 Закону України «Про пенсійне забезпечення». З моменту набрання чинності цим Законом, тобто з 1 січня 1992 року,  і по даний час вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах, залишались  незмінними.

Починаючи з 1 квітня 2015 року внесені зміни в зазначені статті, які стосуються збільшення пільгового пенсійного віку для жінок та необхідного страхового стажу як для жінок, так і для чоловіків. Вимоги щодо тривалості пільгового стажу не змінились.

Працівники, які працювали на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами праці за Списком №1 мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років. При цьому стаж роботи має бути не менше 25 років у чоловіків (з яких не менше 10 років на зазначених роботах) і не менше 20 років у жінок (з яких не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах).

Для жінок, які народилися з 01.04.1970 р. по 31.12.1975 р., та працювали на роботах за Списком №1, поетапно підвищується пенсійний вік з 45 до 50 років, а саме, впродовж кожних 6 місяців народження жінок їх пенсійний вік збільшується на півроку.

Наприклад: жінка 24.09.70р.н. має 7 років 6 місяців стажу роботи за Списком №1. Вона мала б набути право виходу на пенсію в лютому 2016 року. З огляду на зміни установлені Законом №213, вона матиме право на пенсію  після досягнення 45 років 6 місяців, тобто після 24.03.16р. за наявності 15 років 6 місяців загального стажу роботи.

Працівники, які зайняті повний робочий день на роботах за Списком №2 мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років. Стаж роботи у чоловіків має бути не менше 30 років, з яких не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, та у жінок не менше 25 років, з яких не менше 10 років на зазначених роботах.

Для жінок, які народилися з 01.04.1965 р. по 31.12.1970 р., та працювали на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2, поетапно підвищується пенсійний вік з 50 до 55 років, а саме, впродовж кожних 6 місяців народження жінок їх пенсійний вік збільшується на півроку.

Пільговий пенсійний вік для чоловіків залишається незмінним, тобто 50 років – для призначення пільгової пенсії  за Списком №1 та 55 років – за Списком №2.

Крім того,  для зазначених категорій осіб, як жінок, так і чоловіків,  збільшується на 5 років тривалість необхідного страхового стажу. Збільшення стажу відбуватиметься у період до 1 квітня 2024 року поетапно на 6 місяців за рік.

 До прикладу: пенсія за віком на пільгових умовах за Списком №2 призначається жінці по досягненню 50 років та при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на пільгових роботах. З 1 квітня 2015 року така пенсія призначатиметься по досягненню жінкою 50 років 6 місяців та  наявності необхідного страхового стажу 20 років 6 місяців, з них не менше  10 років на пільгових умовах.

Аналогічне стосується і окремих категорій громадян, яким призначаються пенсії за вислугу років. Для таких категорій збільшуватиметься загальний необхідний стаж та «пільговий» пенсійний вік для жінок. Крім того, на 5 років поетапно (до 2024 року) на 6 місяців за рік змінюється тривалість необхідної вислуги років для працівників освіти та охорони здоров’я. Наприклад: лікар, який звертатиметься за призначенням пенсії за вислугу років після 1 квітня 2015 року, повинен відпрацювати на посаді не менше 25 років 6 місяців. Якщо звертатиметься за такою пенсією з 1 квітня 2016 року – необхідний стаж на посаді має становити 26 років.

При цьому умови призначення пенсій за вислугу років в частині тривалості раніше набутого спеціального стажу залишаються незмінним.

Також, слід зазначити, що окремих категорій працівників сільського господарства, які користуються правом пільгового пенсійного забезпечення,теж торкнулись зміни.

Для жінок,  які працюють в сільському господарстві та користуються правом пільгового пенсійного забезпечення (а це трактористи-машиністи, доярки (оператори машинного доїння), свинарки-оператори, жінки, зайняті на вирощуванні, збиранні та обробці тютюну)  пільговий пенсійний вік збільшуватиметься  з 50 до 55 років поступово кожних півроку на 6 місяців.

 Для чоловіків з числа трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих на вирощуванні сільськогосподарської продукції, збільшується необхідний страховий стаж  з 25 років до 30 років.  Збільшення стажу відбуватиметься у період до 1 квітня 2024 року поступово з добавленням по 6 місяців.

 При цьому вік виходу на пільгову  пенсію (55 років) та необхідна тривалість пільгового стажу (20 років), що дає право на таку пенсію, залишилися незмінними.

забазпечення

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *