Структура формування ціни на природний газ

ТАРИФИ НА ТРАНСПОРТУВАННЯ ТА ПОСТАЧАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ

ПАТ “Сумигаз” надає послуги з транспортування і постачання природного газу розподільчими мережами – від магістрального газопроводу до кінцевого споживача. Споживач оплачує за ці послуги так званий «тариф на газ» – якщо говорити більш точно, то «тариф на транспортування газу» і «тариф на постачання газу». Однак, споживачі, сплачуючи за газ, деколи навіть не знають, що включається в ціну газу. Щоб у споживачів не виникало плутанини з такими поняттями як «ціна газу», «вартість газу» і «тарифи на газ», в цій публікації чітко визначено, чим відрізняється ціна на газ від тарифу, які бувають тарифи, хто їх встановлює і від чого вони залежать. 

Як формуються і ким встановлюються ціни на природний газ

Ціна природного газу складається з:

Ціни на газ для побутових споживачів (фізичних осіб) в різних регіонах однакові, але  диференційовані в залежності від категорії споживачів і встановлені Постановою НКРЕКП від 3 березня 2015 року.

Хто отримує кошти, які надходять від споживачів газу

Споживачі оплачують свою фіксовану ціну газу на рахунки із спеціальним режимом використання, які відкриті в державному банку (на сьогодні це «Ощадбанк»).  Потім, на підставі алгоритму, затвердженого НКРЕКП, уповноважений банк розподіляє ці кошти – перераховує вартість газу власнику газу, вартість послуг з транспортування і постачання газу – газорозподільним компаніям,  третя частина у вигляді податків і зборів йде до бюджтету. Таким чином ПАТ «Сумигаз» отримує свою частку коштів від споживачів у вигляді тарифів на транспортування та постачання газу.

Як НКРЕКП визначає і затверджує розмір тарифів

Тарифи на транспортування і постачання газу визначаються НКРЕКП в такому розмірі, щоб забезпечити газопостачальному підприємству відшкодування обґрунтованих витрат, сплату всіх податків, обов`язкових платежів та бюджетних відрахувань згідно чинного законодавства України та отримання запланованого прибутку в установленому НКРЕКП розмірі. Тобто, тарифи повинні бути економічно обґрунтованими і незбитковими.

Для формування тарифів НКРЕКП використовує відповідні Методики розрахунку, що затверджені Постановою НКРЕ від 04.09.2002 № 983 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановою НКРЕ ВІД 25.06.2009 № 749).  Потім тарифи затверджуються НКРЕКП, згідно з постановою НКРЕ від 03.04.2013 № 369 «Про затвердження Процедури встановлення та перегляду тарифів на послуги з транспортування, розподілу, постачання природного газу, закачування, зберігання та відбору природного газу».

Структура тарифу на транспортування газу

ПАТ «Сумигаз» надає послуги з транспортування газу розподільними газопроводами. Оплата цієї послуги визначається тарифом на транспортування, розмір якого затверджує НКРЕКП. З 1 квітня 2015 року НКРЕКП встановила тариф на транспортування природного газу розподільними газопроводами для ПАТ «Івано-Франківськгаз» в розмірі 390,10 грн. за 1000 куб. м (без урахування ПДВ). До структури тарифу входять виробничі витрати та втрати природного газу, матеріальні витрати та послуги, витрати на оплату праці, інвестиції і плановий прибуток

Постанова Про встановлення тарифу на транспортування природного газу розподільними газопроводами /pdf 96.78 KB/

Структура тарифу на постачання газу

ПАТ «Сумигаз» здійснює постачання природного газу споживачам. Оплата цієї послуги визначається тарифом на постачання, розмір якого затверджений НКРЕКП. До структури тарифу входять матеріальні витрати та послуги, витрати на оплату праці, інвестиції і плановий прибуток.

На що витрачаються надходження від тарифів

Більша частина коштів, які поступають ПАТ «Сумигаз» як плата за послуги транспортування і постачання (тарифна виручка), витрачаються на виробничу діяльність і на оплату праці. Зокрема, ці кошти йдуть на оплату природного газу, пально-мастильних матеріалів і електроенергії за комерційними цінами, на фінансування роботи аварійно-диспетчерських служб, служб, які щоденно контролюють роботу зовнішніх газових мереж, проведення ПТО, роботи з обліку газу, організацію роботи зі споживачами, договірної робота і т.д.

Ще частина тарифної виручки направляється на інвестиції. В першу чергу фінансуються заходи, спрямовані на забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання, утримання в належному стані усієї газотранспортної системи. Зокрема, проведення капітальних ремонтів, модернізація газопроводів та споруд на них, придбання автотранспорту, спецобладнання та спецінструментів, заміна ГРП та ШРП, а також безоплатна установка лічильників газу для побутових споживачів.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *