Пам’ятник Х.М. Фролову: пошук компромісу

У центрі уваги лебединської спільноти останнім часом перебуває ситуація навколо ініціативи нашого земляка та народного депутата України 7-го скликання Ігоря Мірошніченка щодо перенесення пам’ятника Х.М. Фролова, який стоїть на вул. Леніна, та будівництво на цьому місці каплички Божої Матері.

Нагадаємо, що це питання вже місяць обговорюється на сайті міської ради та було предметом розгляду міської громадської ради (20 березня 2015 року) та Лебединської міської ради (27 березня 2015 року). Черговий раз це питання розглянули 10 квітня ц.р., під час громадського обговорення, що ініціював міський голова Анатолій Троян.

В депутатській кімнаті міської ради зібралися, як прихильники, так і противники перенесення пам’ятника – члени міської громадської ради, міські депутати та представники громадськості, а також в.о. начальника міліції та прокурор району.

Міський голова підкреслив, що суспільство розділилося, і головна задача міської влади – почути позицію кожного та дійти компромісу. Зокрема, позиція влади, що долю пам’ятника, як і можливої каплички повинні вирішувати громадяни нашого міста, а не люди за межами Лебедина.

Нижче наводимо кілька думок учасників обговорення:

Ігор Будник, депутат міської ради: на сьогодні, в місті суспільний резонанс викликає стан доріг, а аж ніяк не питання перенесення пам’ятника.

Надія Антипенко, голова громадської ради м. Лебедина: пам’ятник у занепаді, і це не констатація факту, а відношення до Х.М. Фролова лебединців. За останні роки біля пам’ятника не проведено жодного заходу чи екскурсії, так само лебединці не поспішають приносити до пам’ятника квіти.

Валентина Знаменщикова, працівник краєзнавчого музею: постать Х.М. Фролова не має однозначної оцінки у суспільстві, але працівники музею вже 3 роки доглядають за пам’ятником та розповідають людям про нього.

Микола Голуб, депутат міської ради: рішення про перенесення пам’ятника правильне. Але на цьому місці повинна бути не капличка, а зелений скверик для жителів мікрорайону.

Володимир Кравченко, заступник голови громадської ради м. Лебедина: відношення лебединців до символів тоталітаризму, як і до самих пам’ятників їхнім провідникам, повинно бути переглянутим, особливо в контексті прийнятого вчора Верховною Радою України Закону про заборону пропаганди нацистської та комуністичної символіки.

Олександр Сіробаба, член громадської ради м. Лебедина: Що зміниться від перенесення пам’ятника? Хто за це буде платити?

Володимир Сіробаба, депутат міської ради: Хто буде освячувати капличку?

Алла Сімашова, голова громадської організації «Товариство захисту тварин»: можливо, замість каплички збудувати тільки бювет для потреб лебединців…

Євген Сендряков, депутат міської ради: якщо переносити пам’ятник, то тільки на могилу Фролову. А от освячувати капличку буде дійсно Київський Патріархат. Це підтвердив благочинний м. Лебедина отець Лаврентій.

Оксана Карпенко, депутат міської ради: також треба переглянути режим роботи магазину, що поряд із пам’ятником. Скарг від людей надходить дуже багато: продаж спиртного, п’яні бійки, гучна музика, машини таксі не дають людям спати вночі.

Микола Безуглий, козацький активіст: пам’ятник потрібно зберегти. А перенесення його робити пізніше, а не на передодні Великодня чи 70-ї річниці Дня Перемоги.

Загалом, після кількох годин обговорення, учасники погодилися з тим, що краще перенести пам’ятник цивілізовано до скверу Радянської армії, ніж чекати поки хтось його завалить у ночі або відіб’є руку чи голову. За цю пропозицію учасники обговорення проголосували одноголосно.  Щодо витрат на роботи з перенесення пам’ятника, то це точно не будуть кошти міського бюджету.

 [layerslider id=”53″]

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *