Збільшується число випадків шахрайства по телефону та в мережі Інтернет

0756Загальновідомо, що заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою є шахрайством. Протягом поточного року збільшилась кількість вчинених шахрайств, а способи їх вчинення стають все більш витонченими. Шахраї вдосконалюють схеми обману, вигадують нові історії, аби налякати або ввести людей в оману і змусити їх до швидких і непродуманих вчинків.

Останнім часом популярним став новий вид шахрайства — «телефонний».

Родичам «затриманого» телефонують нібито з міліції і повідомляють про те, що їхнього найближчого родича затримано за скоєння тяжкого злочину і він може отримати тривалий термін ув’язнення. Далі шахраї під виглядом правоохоронців пропонують позитивно вирішити питання за певну фінансову винагороду.

Як зловмисники дізнаються інформацію про людей, достеменно не відомо. Можливо, від близького Вашого оточення або з Інтернету, де особи залишають про себе різну інформацію. Шахраї телефонують на мобільний, як правило, ввечері або вночі, а також у вихідні та святкові дні (номер набирають найчастіше навмання). Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то голос повідомляє, що його затримали працівники міліції або він потрапив у біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Мета злочинців одна — виманити гроші, які довірливі громадяни повинні, «допомагаючи» родичам, переказати на певний банківський рахунок або перевести на названу шахраями сім-карту.

Поширеними є випадки телефонного шахрайства за допомогою послуг ПАТ «ПриватБанк» — «Операція без картки» та послуги «Приват 24».

Шахраї телефонують, представляються працівниками відділення того чи іншого банку й пропонують потерпілим підключити різного роду послуги, необхідні для безпеки їхнього власного відкритого карткового рахунку. Для цього пропонують повідомити алгоритм символів, які прийдуть в СМС-повідомленні для прийняття умов підключення послуги. Для здійснення своєї злочинної діяльності шахраям потрібно мати лише мобільний номер людини та картковий рахунок, що складається з 16 символів.

 При отримані такого дзвінка з відповідним СМС – повідомленням необхідно звернутися до правоохоронних органів й нічого не повідомляти зловмисникам.

Також розповсюдженим видом шахрайства є шахрайство за допомогою мережі Інтернет,а саме: купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах, так би мовити, по системі скидок чи у передсвяткові дні, за системою передоплати коштів за замовлений товар.

Все це дає умови для шахраїв не дотриматись угоди покупки. Кількість таких випадків зростає з кожним днем. Попередженням даного виду шахрайства є проведення розрахунку тільки після того, як Ви отримаєте товар і впевнитесь, що замовлений вами товар відповідає замовленому.

Прокуратура Лебединського району звертається до громадян з проханням бути уважними і обережними та не вірити невідомим людям, що за гроші пропонують вирішити, насправді не існуючі проблеми, не перераховувати кошти на сумнівні та не перевірені рахунки в мережі Інтернет.

Якщо ж Ви все ж опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте на телефон гарячої лінії «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить правоохоронцям швидко відреагувати, затримати шахраїв та сприятиме в подальшому розкриттю злочину.

Прокурор Лебединського району
молодший радник юстиції Є.Троцько

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *