Бюджетна комісія розглянула перспективи введення місцевих податків та зборів

У приміщенні Лебединської міської ради під головуванням міського голови Анатолія Трояна відбулося засідання постійної комісії з питань планування, бюджету, фінансів, ринкових реформ і управління комунальною власністю.

Учасники розглянули проект рішення міськради «Про місцеві податки і збори» та обговорили найоптимальніші шляхи адміністрування місцевих податків у Лебедині. Багато уваги учасники приділили податкам на нерухоме майно та на землю.

«Маємо намір спільно з вами досягти консенсусу в питаннях, які стосуються податку на житлове і нежитлове майно. Щоб зрештою прийняти правильне і зважене рішення, яке дасть змогу бізнесу в місті працювати так як слід, а громаді жити за рахунок збору, який йтиме на розвиток Лебедина. Ухвалити рішення, яке буде однаково прийнятним для обох сторін – це наша принципіальна позиція», – зазначив міський голова на початку засідання.

Про внесені зміни, які стосуються податкового законодавства розповіла начальник міського фінансового управління Людмила Чичина. «Змінами, внесеними до Податкового кодексу України Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII від 28.12.2014, передбачено певні особливості справляння податків і зборів, що сплачуються до місцевих бюджетів, на які слід звернути увагу місцевим радам при прийнятті відповідних рішень. Таким чином прийматимуться рішення про встановлення ставок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок, акцизний збір», – повідомила вона. Також Людмила Чичина наголосила, що згідно з ухваленими змінами, нові надходження до міського бюджету, зокрема, від податку на нерухомість стосуватимуться оподаткування квартир, площею більше, ніж 60 квадратних метрів і будинків більше, ніж 120 метрів квадратних.

Під час дискусії членами комісії було запропоновано диференціювати ставки на нерухоме майно відповідно до критеріїв. Зокрема, для фізичних осіб ставка податку на житлові приміщення становить 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування. Для об’єктів нежитлової нерухомості – 0,3%.

Для юридичних осіб розмір ставки податку коливається від 0,3% за офісні приміщення до 1,5% за житлові приміщення.

Від сплати податку на нерухоме майно було рекомендовано звільнити установи освіти, культури, соціального захисту, охорони здоров’я, а також установи, що фінансуються із міського, районного, обласного та державного бюджетів.

Комісія також обговорила встановлення ставок та пільг по земельному податку.

Серед інших питань комісією заслухано звіт про хід відчуження комунального майна територіальної громади м. Лебедина за 2014 рік, звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчим комітетом міської ради у 2014 році, інформацію про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Лебедина на 2014 рік.

Комісією схвалено проекти рішень 59-ї сесії міської ради щодо внесення змін до Програми розвитку малого та середнього підприємництва в місті Лебедині на 2015 – 2016 роки, рішення щодо продажу комунального майна територіальної громади м. Лебедина, Про структуру виконавчих органів ради та загальної  чисельності апарату, витрати на його утримання, а також про умови оплати праці міського голови та надбавки заступників міського голови у 2014 році.

Ознайомитися із проектами рішень сесії міської ради можна на цьому ж сайті – в розділі – «Документи».


Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *