10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.

Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави.

Проголошено, що всі люди рівні у своєму достоїнстві та правах. При цьому права та свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Вони належать кожній людині від самого народження й протягом усього життя, не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані. Будь-які угоди, спрямовані на обмеження прав людини, визнаються недійсними.

З цієї нагоди в ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Лебединський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді разом з районним підрозділом кримінально-виконавчої інспекції провели захід, присвячений Дню захисту прав людини з метою ознайомлення учнів з їхніми правами визначеними Загальною декларацією прав людини та Конвенцією про права дитини. Під час зустрічі школярі мали змогу переглянути фільм про дітей, які вже порушили закон та перебувають у місцях позбавлення волі – «Зона особливої уваги».

Пам’ятайте, всі люди мають певні права, які гарантовані Конституцією і захищаються держа¬вою. Їх потрібно знати й реалізовувати, але не забувати, що поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.

Лебединський ЦСССДМ
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *