Подякували волонтерам

19 квітня у Лебединському краєзнавчому музеї відбулося засідання у форматі «круглого столу», присвячене Міжнародному Дню вдячності Волонтерам.

Міжнародний день вдячності волонтерам відзначається у всьому світі 20 квітня. Це день вдячності тим, хто допомагає іншим, не чекаючи нічого натомість.

До засідання у форматі «круглого столу» приєдналися і волонтери Олександр Спічка та Олена і Валерія Брюшенки.

У вступному слові провідний науковий співробітник музею Ігор Білоножко тепло привітав учасників заходу, побажав присутнім волонтерам терпіння й наснаги у такій актуальній, потрібній та важливій справі, як допомога військовим та вимушеним переселенцям. У своєму виступі Ігор Білоножко ознайомив присутніх з історією свята, розвитком волонтерського руху від його зародження і до сьогодення, еволюцією самого поняття «волонтер», давніми традиціями доброчинності, взаємодопомоги в Україні, відомими благодійниками та меценатами Сумщини та Лебединщини.

Олександр Спічка розповів присутнім, що волонтери ще у 2013 році допомагали учасникам революції Гідності, а на якісно новий рівень волонтерський рух вийшов після 2014 року, коли розпочалася російська інтервенція в Криму і стало зрозуміло, що Збройні сили України, практично зруйновані владою Януковича, перебувають у жалюгідному стані, внутрішні війська і міліція деморалізовані. Чинити опір агресору і сепаратистам мали змогу лічені підрозділи. Армія залишилася практично небоєздатною, незабезпеченою з усіх точок зору. Роль волонтерів у підтримці української армії, після початку російської агресії, важко переоцінити. В той час відбулося зміщення акценту з допомоги цивільному населенню на постачання всього необхідного для Збройних сил України. Ще більш актуальною діяльність волонтерів стала після широкомасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Олена Брюшенко розповіла присутнім про свою діяльність з організації цільової допомоги бійцям 47 штурмової бригади «Магура» та вимушеним переселенцям із зони бойових дій. Посильну допомогу в її доброчинній діяльності надає юна художниця, учениця 6-Б класу закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 7 Валерія Брюшенко.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто поклав своє життя в боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Захід пройшов в теплій, дружній атмосфері.

Поділитися