«За чисте довкілля»: правоохоронці активно долучилися до проведення щорічної акції

Щороку з настанням весни на території Лебединської міської територіальної громади проводиться Всеукраїнська акція «За чисте довкілля», основна мета якої забезпечення в населених пунктах громади чистоти і порядку, а також підвищити рівень їх благоустрою.

Кожного року до вищевказаної акції долучаються як комунальні служби громади, так і небайдужі жителі. Цьогоріч до проведення Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» активно долучилися і правоохоронці, ініціювавши проведення наради з органами місцевого самоврядування, на яких наголошено на необхідності організації вивезення та утилізації побутових відходів на території обслуговування, а також щодо проведення роз’яснювальної роботи з населенням та суб’єктами господарювання з метою недопущення скидання будівельного чи іншого сміття в невідведених для цього місцях.

Саме така нарада відбулася сьогодні у виконавчому комітеті Лебединської міської ради під головуванням першого заступника Ольги Зікєєвої. Участь у нараді також взяли заступник начальника відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського РУП ГУНП в Сумській області, майор поліції Антон Шевцов, начальник Управління житлово-комунального господарства Олексій Парфило, начальник КП «Комбінат благоустрою» Володимир Піщанський та головний спеціаліст по благоустрою відділу комунального господарства Управління ЖКГ Лебединської міської ради Тетяна Сіробаба.

Під час робочої наради було вирішено питання організації проведення спільних рейдів на території всієї Лебединської громади з метою приведення до належного стану територій населених пунктів, зокрема, запобігання утворенню стихійних сміттєзвалищ. Порушники природоохоронного законодавства будуть притягуватися до відповідальності згідно вимог чинного законодавства.

Зауважимо, що згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за влаштування несанкціонованих звалищ сміття передбачено такі види адміністративної відповідальності.

Псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами, а так само невжиття заходів із боротьби з бур’янами тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 52, якщо виявлено факт засмічення земельної ділянки).

Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 82, у разі встановлення власника земельної ділянки).

Порушення правил ведення первинного обліку та здійснення контролю за операціями поводження з відходами або неподання чи подання звітності щодо утворення, використання, знешкодження та видалення відходів з порушенням встановлених строків, а так само порядку подання такої звітності тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 82-1, у разі виявлення несанкціонованого сміттєзвалища на території, підпорядкованій органам місцевого самоврядування).

Поділитися