Тютюнова (бавовникова) білокрилка, карантинний організм обмежено поширений в Україні

З 1980 року тютюнова білокрилка, як небезпечний шкідник почала створювати проблеми не тільки для сільського господарства, але і для декоративних культур у багатьох країнах світу. Є широким поліфагом, переносить понад 110 вірусних інфекцій, особливо з роду Begomovirus, внаслідок чого можлива значна втрата врожаю. Батьківщина тютюнової білокрилки досі точно не відома. Вперше в Америку та Європу цей вид був завезений з Африки. В останні роки спостерігається стрімке поширення тютюнової білокрилки по багатьох країнах.  Має високу швидкість розмноження, що є небезпечною і завдає шкоди рослинному світу.  

Тютюнова (бавовникова) білокрилка пошкоджує перець, огірки, салати, томати, а також численні квіткові рослини: троянду, герберу, азалію, пеларгонію, глоксинію, фуксію, гібіскус. При високій температурі повітря (28-30 С) самки живуть 10-15 днів, відкладають яйця на нижній поверхні листків, розміщуючи їх кільцями. Зазвичай шкоди завдають личинки, які висмоктують сік, викликаючи ослаблення рослин. При дуже сильному заселенні зменшується висота рослин, кількість пагонів, знижується якість врожаю. За рік в теплицях (близько 30-33 С) може розвиватись 11-15 генерацій тютюнової білокрилки. При високій щільності заселення, на листі рослин з’являються численні хлоротичні плями у вигляді мозаїки.  Листя поступово скручується,  жовтіє і опадає.  Медв’яна роса, що виділяється личинками, вкриває поверхню листя і може зменшувати інтенсивність фотосинтезу, особливо коли на ній утворюються сажкові гриби. Роса може також забруднювати квіти, у бавовнику виникають складності при збиранні врожаю. Дорослі комахи непогано літають, але поширення білокрилки відбувається, в основному, личинками і німфами на листі рослин-господарів.                    

Фітосанітарними заходами боротьби є заборона ввезення заселених шкідником рослин з листям, цибулин, бульб, живців, квітів, плодів; зрізаних квітів і бутонів, свіжого листя, гілок для складання букетів, свіжих плодів: капусти качанної, цвітної, броколі та інших їстівних овочів з роду Brassica, салатів і іншої зелені, заселених білокрилою. У випадку виявлення рослин або їх частин, які заселені тютюновою білокрилою, вся продукція підлягає знищенню або поверненню вантажовідправнику. Існує некарантинний дуже схожий шкідник тютюнової білокрилки – це оранжерейна (теплична) білокрилка Trialeurodes vaporariorum, її дуже легко сплутати із карантинною Bemisia tabaci. Точне їх ідентифікування проводиться лише фахівцем фітосанітарної лабораторії за пупарієм і лише у лабораторних умовах.

З метою недопущення поширення цих шкідників та локалізації їх вогнищ необхідно дотримуватись організаційно-господарських та карантинних заходів, проводити постійний моніторинг та своєчасне їх виявлення. Для запобігання появи шкідників або їх поширення, в парнику або теплиці необхідно проводити комплекс профілактичних заходів. Під час вегетації і по закінченню сезону ретельно прибирають усі рослинні рештки, щоб на них не відкладали яйця імаго білокрилок та інших шкідників. Обов’язково восени проводять знезараження теплиці і ґрунту. Чітко дотримуватись передбачених технологією агротехнічних заходів.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися