Стан надання соціальних послуг Лебединським міським центром соціальних служб

Питання щодо стану надання соціальних послуг Лебединським міським центром соціальних служб було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За детальною інформацією директора Лебединського міського центру соціальних служб (далі – центр) Наталії КИСЛОЇ, центр – це заклад, який надає соціальні послуги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах або мають найвищий рівень потрапляння в такі обставини та потребують додаткової соціальної підтримки, оскільки порушується їх нормальна життєдіяльність, виникають проблеми, наслідки яких члени родини не можуть подолати самостійно.

Основними категоріями отримувачів соціальних послуг є:

сім’ї у яких батьки ухиляються від виконання обов’язків з виховання дітей;

прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу;

сім’ї опікунів, піклувальників;

особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

постраждалі від домашнього насильства, у тому числі діти ;

внутрішньо переміщені особи, сім’ї військовослужбовців.

Соціальні послуги надаються для досягнення таких цілей: профілактика складних життєвих обставин, подолання або мінімізація їх негативних наслідків.

Центр провадить свою діяльність відповідно до законодавства про соціальні послуги, на підставі установчих та інших документів, якими визначено перелік соціальних послуг. Всі послуги надаються відповідно до державних стандартів та шляхом ведення випадку. Послуги надаються за місцем проживання/перебування отримувача, а також у приміщенні центру. Це послуги: соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, консультування, представництва інтересів, інформування, кризового (екстреного) втручання.

Працівники, які залучені до надання соціальних послуг таким сім’ям – це фахівці із соціальної роботи та психолог. 

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну стало викликом для багатьох сфер, у тому числі і соціальної. Соціальні послуги у 2023 році отримали 1919 сімей. Переважна частина звернень стосувалась проведенню оцінки потреб для встановлення психологічного насильства, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Фахівцями центру було здійснено у 2023 році 1365 оцінок потреб сімей, у них 2057 дітей. За І квартал 2024 року проведено 259 оцінок потреб сімей, у них 376 дітей.

Також Наталія КИСЛА зазначила, що у центрі організовано прийом громадян з цього питання та запроваджений графік. Запис ведеться на квартал. Наступний запис буде проводиться 24 квітня з 8.00 до 10.00.

Кількість сімей, які перебували у складних життєвих обставинах та отримували соціальні послуги у 2023 році – 72 родини, у них 173 дитини. Послугу соціального супроводу отримували 53 сім’ї, у них 135 дітей. Соціальний супровід передбачає довготривалу роботу, яка спрямована на здійснення індивідуальної соціальної допомоги та підтримки у виді надання комплексних послуг з метою подолання життєвих труднощів, збереження та підвищення соціального статусу клієнта шляхом активізації його ресурсів та найближчого оточення. В сім’ях проводилась робота щодо належного виконання батьками батьківських обов’язків, формування у них навичок догляду та виховання дитини, облаштування оселі та приведення помешкання до належного санітарно-гігієнічного стану, безпечного для перебування в ньому дитини. Надавалась допомога в оформленні необхідних документів, проводилась профілактична робота щодо усунення та попередження проявів негативної поведінки у батьків.

У своїй роботі центр співпрацює із громадськими організаціями для надання допомоги вразливим категоріям населення. Так, у минулому році підтримку жінкам Лебединської міської територіальної громади у вигляді наборів гідності, надала громадська організація «Ліга сучасних жінок». Всього було роздано 100 таких наборів. За підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, громадської організації «Інноваційні соціальні рішення», серед жінок різних вікових категорій було роздано 40 наборів гідності. До цих наборів входили предмети гігієни, спідня білизна, засоби догляду. Допомогу у вигляді продуктових наборів у кількості 190 штук було роздано за підтримки громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC).

Домашнє насильство залишається ключовою темою звернень до центру і, в переважній більшості випадків, від нього страждають жінки та діти. Насильство у родині часто зумовлене сварками у стані алкогольного сп’яніння, через ревнощі, образи, приниження, що спричиняє невпевненість, нездатність особи захистити себе. До центру протягом 2023 року надійшло 34 повідомлення про вчинення домашнього насильства в сім’ях. Усі повідомлення були розглянуті та проведена оцінка потреб. Послугу соціального супроводу отримували 18 сімей, у них 34 дитини. Послугу консультування – 2 сім’ї, у них 2 дитини. 14 сім’ям надано послугу інформування.

При Лебединському міському центрі соціальних служб утворена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка є об’єднанням фахівців різних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Крім того, за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» з червня 2022 року у Лебединській міській територіальній громаді діє також мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. Мобільні бригади надають соціальні послуги шляхом проведення фахової консультації за допомогою телефонного зв’язку, з виїздом до місця проживання (перебування) постраждалих осіб чи іншого вказаного ними місця, у приміщенні центру. Швидке реагування та пересування мобільної бригади стало можливим завдяки наданому у травні 2023 року урядом Данії, Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA), громадською організацією «Інноваційні соціальні рішення» інклюзивного автомобіля.

Соціальна послуга представництва інтересів – це допомога посередницьких дій та заходів особам та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, що передбачає: сприяння в оформленні або відновленні документів, відновленні родинних та соціальних зв’язків, сприяння у забезпеченні доступу до ресурсів і послуг за місцем проживання/перебування, встановленні зв’язків з іншими фахівцями, службами, установами. Особливо актуальною ця послуга є для внутрішньо переміщених осіб, які нещодавно перемістились на територію громади із зони активних бойових дій. У 2023 році таку послугу було надано двом сім’ям, у яких 7 дітей.

У результаті роботи та надання соціальних послуг було знято з обліку 45 сімей. Позитивного результату досягнуто у 41 сім’ї. У 2 сім’ях батьки були позбавлені батьківських прав, 2 сім’ї змінили своє місце проживання, виїхавши за межі нашої громади.

Соціальна послуга соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування – комплекс заходів, що передбачає допомогу у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім’ї, адаптацію дитини в нових умовах, створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, у розвитку та вихованні, сприяння навчанню та розвитку дитини, допомогу у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв’язків, у створенні та забезпеченні умов для пріоритетного права дитини на усиновлення, підготовку дитини до виходу із сім’ї, в тому числі до самостійного життя. Соціальна послуга соціального супроводу надається: прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу – постійно; сім’ям опікунів, піклувальників – протягом року після влаштування дитини під опіку, піклування та протягом року до завершення піклування, а також за поданням служби у справах дітей у разі потреби.

У 2023 році послуга надавалась 8 прийомним сім’ям, у яких виховувалось 14 дітей, та 2 дитячим будинкам  сімейного типу, у яких виховувалось 20 дітей. У 2023 році припинила своє функціонування 1 прийомна сім’я. За направленням центру, прийомні батьки та батьки-вихователі проходять навчання з метою підвищення їх виховного потенціалу на базі Сумського обласного центру соціальних служб. У 2023 році 8 прийомних батьків та 2 батьків-вихователів пройшли таке навчання. Також у 2023 році за поданням центру була створена нова прийомна родина. Слід зазначити, що у І кварталі 2024 року до центру звернулись кандидати, які мають бажання стати прийомними батьками і вже пройшли відповідне навчання.

Фахівці центру здійснюють також оцінку потреб сімей опікунів/піклувальників. Послугу соціального супроводу отримували 8 сімей опікунів/піклувальників, у яких  10 дітей під опікою/піклуванням.  Фахівці центру постійно підвищують свою кваліфікацію, приймаючи участь у семінарах, навчальних тренінгах. Робота центру висвітлюється на сторінці Лебединського міського центру соціальних служб у мережі Фейсбук та офіційному сайті Лебединської міської ради.

Поділитися