У Сумській області з 1 квітня діє весняно-літня заборона на рибальство

Незабаром у риб розпочнеться новий життєвий цикл та відповідальний період – нерест. Адже від того, як він пройде, залежить кількісне та видове біорізноманіття водних біоресурсів в наших водоймах. Для охорони та відтворення водних живих ресурсів у нерестовий період на території Сумської області наказом Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Сумській області від 21.03.2024 № 37, згідно з «Науково-біологічним обґрунтуванням термінів весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у 2024 р.», та «Науково-біологічного обґрунтування переліку меж нерестовищ на рибогосподарських водних об’єктах на період 2023-2025 р.р.», розроблених Інститутом рибного господарства НААН України, встановлено весняно-літню заборону на промислове, любительське рибальство на період нересту риб та розмноження інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах у такі терміни:

у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками та затонами) з 01 квітня по 20 травня 2024 року включно;

у всіх водосховищах з 01 квітня по 09 червня 2024 року включно;

– у придаткових водоймах (протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені) з 01 квітня по 30 червня 2024 року включно.

Оголошено нерестовищами всі річки, водосховища, придаткові водойми та інші рибогосподарські водні об’єкти Сумської області, які підконтрольні Управлінню Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Сумській області, за виключенням тих, що знаходяться в адміністративних межах населених пунктів, де дозволяється у період нересту любительський вилов (добування) риби з берега гачковими знаряддями з кількістю гачків не більше двох на рибалку-любителя або спінінгом з однією штучною приманкою.

На водних об’єктах в період нересту забороняється пересування всіх транспортних чи моторних суден у заборонених місцях у період нересту, на нерестовищах, за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.

Рибалки-любителі повинні чітко дотримуватися Правил любительського рибальства, зокрема, не застосовувати при вилові вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих знарядь лову, вогнепальної та пневматичної зброї, промислових та інших знарядь лову, виготовлених із сіткоснастевих чи інших матеріалів усіх видів.

Нагадуємо, порушення правил рибальства карається як притягненням до адміністративної так і до кримінальної відповідальності, в залежності від суми заподіяної шкоди. Сума штрафів за порушення правил рибальства, згідно з КУпАП становить від 34 до 680 грн. Крім того, порушник повинен сплатити за незаконне добування (збирання) або знищення водних біоресурсів незалежно від розміру та ваги збитки за таксами, відповідно до постанови КМУ від 29 вересня 2023 року № 1042 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, завданої порушенням законодавства про рибне господарство внаслідок незаконного добування (вилову), знищення або пошкодження водних біоресурсів, а також незаконного знищення чи погіршення середовища існування водних біоресурсів».

Поділитися