Благодійний партнерський проєкт «Дітям війни»

http://sos-sgo.info/projects/blagodiyna-programa/ – сайт проєкту

Партнерський благодійний проєкт «Дітям війни» діє з вересня 2022 р. і за цей час прийняв понад 2100 дітей з прифронтових і деокупованих територій. Проєкт спрямований на психологічну реабілітацію, соціалізацію й оздоровлення у тиловому Кам’янці-Подільському дітей із психічними травмами, спричиненими бойовими діями (без відриву від онлайн-навчання впродовж навчального року та з наголосом на профорієнтацію). У проєкті застосовується комплексний підхід до психологічної реабілітації: це не тільки сеанси психологів (індивідуальні та групові), а й заходи психосоціальної підтримки, культурно-освітні, спортивні та розважальні заходи. Важливою є медична складова: діти проходять медичний огляд і, за потреби, отримують необхідні обстеження та процедури, оскільки з початку повномасштабного вторгнення більшість цих дітей не мала можливості отримувати якісне медичне обслуговування

Цільова група проєкту «Дітям війни» – діти від 6 до 16 років, які страждають від наслідків військових дій. Проєкт робить акцент на дітях з прифронтових і деокупованих територій, де через близькість зони бойових дій особливо небезпечно, дітям почасти доводиться перебувати більшу часину доби в укриттях (підвалах), щоб не стати жертвою постійних обстрілів. У проєкті беруть участь і діти-ВПО, які страждають через відірваність від дому, часто необлаштований побут і скруту, також частині з них довелось пережити жахи евакуації, яка відбувалася з ризиком для життя, дехто з них втратив домівку та рідних людей.

Діти перебувають у проєкті 30/21 днів, мешкають у 4-місних кімнатах, харчуються 4 рази на день, кожну групу з 10 дітей супроводжує вихователь. У першій половині дня діти навчаються (для дистанційного навчання облаштовані аудиторії, забезпечено безперебійний інтернет), у другій половині дня та у вихідні відбуваються психологічні тренінги, психосоціальні, спортивні, культурні та профорієнтаційні заходи (екскурсії, відвідування музеїв, майстер-класи, лекції, спортивні змагання, концерти, дискотеки, відвідування театру, кінотеатру, парку розваг тощо).

Проєкт «Дітям Війни» – базується на закритій території готельного комплексу «Гала Готель», площею 1,5 га, із затишними альтанками, тенісним кортом, боулінгом, дитячим майданчиком. Це комфортні умови проживання та якісне харчування. Унікальністю комплексу є бювет з артезіанською водою типу «Нафтуся»

https://gala-hotel.com.ua – тут вся інформація про готель

Основна програма розроблена та розрахована на 30/21 днів перебування. https://www.youtube.com/playlist?list=PLXqp875sxXFjIEOPeffNLsL7SZfjpSVtRщоденники проєкту на ютуб каналі

Усі діти відвідують груповий психологічний тренінг «Діти та війна: Навчання технік зцілення», де їх вчать справлятися зі стресом за допомогою простих, але дієвих технік. За потреби діти можуть звернутись за індивідуальною консультацією психолога, щоб  розібратися як зі стандартними психологічними проблемами, які виникають у підлітків та молодшого шкільного віку, так і з травмами, спричиненими війною (біль від втрати домівки, рідних і друзів, боязнь гучних звуків, страшні сни тощо).

Арттерапевтичні сеанси допомогають дітям відволіктися від травмуючих спогадів, пропрацювати теми пошуку ресурсів, цінності свого «я» та «я» людей навколо. На заняттях з психосоціальної підтримки приділяється увага постановці мовлення та вмінню висловлювати думки, розпізнавати свої емоції та емоції інших, що дуже важливо для соціалізації.

Діти відзначають, що за період, проведений у проєкті, вони покращили свої комунікативні навички, їм уже не страшно висловлювати свої думки, зник страх бути осміяним або непочутим.

Профорієнтаційні заходи (відвідування пожежної частини, відділку поліції, КПНУ ім. І. Огієнка, Бахмутського коледжу культури і мистецтва (релокований заклад), Навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут», хлібзаводу) дають дітям стимул старанно вчитися для продовження освіти після закінчення школи та показують особливості різних професій.

Тренінг з домедичної допомоги від Товариства Червоного Хреста України, дізнатися про першу допомогу у разі кровотеч, опіків, переломів і обморожень, засвоїти навички накладання джгутів, потренуватися на «розумних» манекенах робити штучне дихання, вивчити правила виклику швидкої допомоги. Такі навички важливі і можуть урятувати життя. Особливо важливі такі заняття у військовий час на тих небезпечних територіях, де мешкають діти з батьками, адже там вища вірогідність отримання травм через ворожі обстріли.

Діти продовжують навчання онлайн у першій половині дня у будні. Завдяки швидкісному та безперебійному інтернету діти відвідують уроки, вихователі контролюють навчальний процес.

Культурно-освітні заходи (відвідування екскурсій і музеїв, відвідування кінотеатру та театру, творчі майстер-класи) спрямовані на розширення кругозору. Наприклад, на майстерці з ляльки-мотанки діти дізналися історію народної ляльки та особливості народного вбрання різних регіонів України, на екскурсії штольнями Кармелюкової гори почули захопливу лекцію про кажанів, тепер діти не бояться цих тварин і знають про те, що вони приносять користь і є важливою ланкою екосистеми. А екскурсія ботанічним садом була поєднана з лекцією про збереження природи. Відвідування банку з лекцією про захист від шахраїв та ознайомлення з банківськими продуктами, зустріч з юристом на тему прав та обов’язків дітей – такі заходи готують дітей до дорослого життя та відкривають їм ті можливості, які їм уже доступні (наприклад, відкриття банківської картки дітьми, яким виповнилося 14 років).

Медичний профогляд повний медичний огляд кваліфікованим персоналом, що відбувається у місті на базі дитячого медичного центру. Медичні працівники з радістю обстежать діток та проведуть необхідну діагностику. Кожна дитина отримає медичну карту обстеження та рекомендації лікарів (за потреби).

Багато уваги приділено руховій активності дітей: ранкова руханка (щодня, за умови відсутності повітряної тривоги), тренування з тенісу, відвідування боулінгу та розважального центру з батутами, різноманітні змагання та відвідування спортивних заходів (наприклад, чемпіонату з мотоболу), танцювальний гурток, ігровий клуб «Спільно Juniors» від Юнісеф, відвідування мотузкового парку, двічі на тиждень підлітковий клуб «Золоті колеса» з настільним тенісом та іншими активними іграми. Діти побачили, що спорт – це захопливо і варто відірватися від гаджетів заради рухливих ігор і занять спортом.

Щотижня у вихідні для дітей влаштовуємо дискотеку або вечірки з конкурсною програмою, було проведено шоу талантів, де діти змогли подолати сором’язливість і показати свої вміння (декламували вірші, танцювали і співали).

До кожної дитини ми знаходимо індивідуальний підхід, щоб усі діти почувалися, як удома. Завдяки дружній атмосфері, яку створили у проекті вихователі та інший персонал. За час перебування у проекті діти знаходять нових друзів, вони отримають велику порцію спілкування, брак якого відчували впродовж останніх років.

За час, упродовж якого діти перебували у Кам’янці-Подільському, батьки спокійні за них, знаючи, що діти перебувають у тиловому місті, де не буває обстрілів. Дорослі можуть зайнятися покращенням побутових умов пов’язаних із руйнуваннями внаслідок воєнних дій.

Розпорядок дня:

08:00 – 08:10    Підйом

08:10 – 08:20    Прибирання, душ

08:20 – 08:40    Рухаємося, розминаємося, щоб налаштуватися на хороший день

08:40 – 09:00    Сніданок

09:00 – 13:00    навчання онлайн при своїх школах

13:00 – 13:30    Обід;

13:30 – 16:00    Психологічна підтримка. Творчі студії. Спортивні ігри. Екскурсії, походи.(відповідно до програми)

16:00 – 16:30    Підвечірок 

18:30 – 19:00    Навчання та робота над домашнім завданням

19:00 – 19:30   Вечеря

20:00 – 21:00    Дискотека, перегляд кіно, настільні ігри, книги на вибір. Спілкування

в колі друзів. Обговорюємо день, згадуємо найяскравіші моменти, слухаємо побажання на наступний день

21:00 – 21:30    Підготовка до сну

21:30 – 08:00    Нічна тиша.

Харчування https://gala-hotel.com.ua/restaurant_puaro/ – сайт готелю

  • Харчування дітей 4-разове, (повноцінний сніданок, обід і вечеря доповнюються полуднем) в просторому ресторані, що дозволяє одночасно обслуговувати усіх дітей.

Проживання https://galahotel.com.ua/apbroomtype/eco/ – сайт готелю

  • «Гала Готель» підготував комфортні номери для відпочинку. ЕКО корпус це автономна територія з 4х місними номерами та двоярусними ліжками
  • Всі номери оснащені санвузлом.
  • Режим подачі гарячої води – цілодобовий.

Безпека https://www.youtube.com/watch?v=3Z7MWjjzuHg – сюжет про бомбосховище

Загони

  • Загони формуються за віком: 6-8 р; 9-10 р; 11-13р; 13-15р.
  • У кількості до 20 дітей з якими будуть працювати два вихователя.
  • Ми запрошуємо вихователів на безкоштовній основі із розрахунку на 10 діток один супроводжуючий. Основні завдання супроводжуючого: вчасно збирати діток на заняття та слідкувати за їх поведінкою.

Вартість

20 вересня 2022 року БО «БФ «СОС Штаб громадянської оборони»  започаткував проєкт Партнерської благодійної програми «Дітям війни». Благодійний фонд розуміє скрутне становище громадян і постійно працює над можливістю цілковито безкоштовної участі кожної дитини у проєкті, але наразі можемо запропонувати прийняти дітей на умовах часткової фінансової участі.

Загальна вартість одного дня перебування дитини у проєкті «Дітям війни» складає 1924 грн., фонд має змогу покрити понад дві третини цієї суми. Пропонуємо батькам дітей узяти на себе оплату у розмірі

550 грн/день за одну дитину.

Необхідні документи для прийому у проект

  1. Свідоцтво про народження дитини, копія.
  2. Індивідуальна анкета дитини (бланк надається);
  3. Договір підписаний батьками або громадою (бланк надається);
  4. Згода на обробку фото, відео матеріалу (бланк надається);
  5. Згода на проведення індивідуальних консультацій психолога (за потреби, бланк надається);
  6. Правила перебування за підписом батьків та дитини (бланк надається)
  7. Квитанція про оплату;

Телефон для зв’язку : 096 842 68 90 Світлана

Ми впевнені – відправляючи своїх дітей у м. Кам’янець-Подільський,

Ви будете задоволені, що обрали найкраще.

Кожна дитина привезе додому потужний заряд здоров’я,нові знайомства та море позитивних вражень.

Поділитися