Вшановуємо великого Кобзаря

Щовесни, коли тануть сніги,

І на рясті засяє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. До них належить і ім’я великого українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. «Історія мого життя, – писав поет, – становить частинку історії моєї Батьківщини.».

Минуло 210 років від дня народження Тараса Григоровича – славного сина українського народу, але й сьогодні його слово живе між нами. По народному глибинне шевченківське слово – то невичерпна скарбниця поетичної мудрості і краси. І нині викликає зачарування і подив, як у звичайному вірші Шевченка поєдналися простота і геніальність, ніжність і полум’яність, гірка сльоза і прометеївська сила волі. Кожен його вірш – це радість і біль поета, його життя.

До річниці народження Тараса Шевченка в Лебединському краєзнавчому музеї в рамках спільних заходів з Лебединським міським будинком культури відбувся тематичний захід «Великий син великого народу» для учнів 7-Б  класу Лебединського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 7 (класний керівник Людмила Утка). 

«Горталися» сторінки «Кобзаря» здобувачами освіти та учасником дитячого драматичного гуртка «Ейфорія» Артемом Кукленком (керівник Катерига Влкова), звучали пісні на слова  Шевченка у виконанні солістів Лебединського міського будинку культури Марини Зініної, Ірини Балаби, Миколи Холодяя та Сергія Касьянова.

Сьогодні до нього, нашого Пророка, звернемо свої погляди… З його ідеалами, помислами звіряємо свої кроки в утвердженні української держави. Віримо, здійсняться пророчі Тарасові слова:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люди на землі!

І зараз українці продовжують боротьбу за незалежність та мир своєї землі. Вони змушені брати в руки зброю, щоби чинити опір оскаженілому північному сусідові, під маскою так званого «старшого брата» якого заховалося обличчя найлютішого ворога, що прагне нашого знищення. Велика шана і вдячність нашим захисникам, завдяки яким ми маємо змогу жити, працювати… І на захід завітав наш земляк  солдат взводу протитанкового ракетного комплексу з позивним PROFF, який відпрацьовував свою бойову майстерність Донецькому та Запорізькому напрямку Дмитро Шевченко. Дмитро Вікторович продекламував свої авторські вірші. Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх Героїв, які поклали своє життя за наше майбутнє.

Світлана Бражніченко, старший науковий співробітник Лебединського міського  краєзнавчого музею

Поділитися