Ефективність використання комунального майна Лебединської міської територіальної громади

 

Питання щодо ефективності використання комунального майна Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час чергової щотижневої апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани Горошко.

За інформацією начальника Управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, Конституцією України визначено, що однією із складових матеріальної основи місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, що є у власності територіальної громади.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальної громади відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують всі майнові операції.

Протягом 2023 року у комунальну власність Лебединської міської територіальної громади прийнято:

  1. Державне майно, яке складається із 11 об’єктів житлово-комунального господарства (артсвердловини, водогони, автомобільна дорога), яке розташоване на території старостинських округів громади;
  2. За рішеннями Лебединського районного суду 3 квартири у місті Лебедин;
  3. Від Департаменту житлово-комунального господарства та енерго-ефективності Сумської ОДА капітальні витрати по об’єктам: капітальний ремонт двох водогонів у м. Лебедин (262,6 тис. грн. та 505,4 тис. грн. відповідно);
  4. Із державної власності: захисну споруду цивільного захисту (протирадіаційне укриття) на території одного із старостинських округів громади;
  5. Від компанії DAI Global LLC: екскаватор-навантажувач марки CASE, модель 570Т з комплектом додаткового обладнання (комбінований ківш, індустріальні вила, снігоочисник, траншейний ківш) загальною вартістю 3 094 896,42 гривень;
  6.  Гуманітарну та благодійну допомоги, а саме: генераторні установки – 10 одиниць на суму 814 тис. гривень, навантажувач фронтальний – 1 на суму 1 080 тис. гривень, пили ланцюгові – 2 одиниці на суму 30,4 тис. грн., ріжучі ланцюги – 6 одиниць на суму 2,4 тис. грн., ліхтарі – 948 одиниць на суму 31 тис. грн., будівельні матеріали – на суму 7 907,4 тис. грн., підгузки на суму 814,5 тис. грн., зимовий одяг для дітей на суму 745,7 тис. грн., канцтовари на суму 20, 8 тис. грн., комп’ютерна техніка на суму 63 тис. грн., пелюшки, пакети, посуд різного виду, батарейки, постільна білизна, конвектори, обігрівачі, рушники, матраци, ковдри, подушки, каністри та інше.

З метою упорядкування обліку майна Лебединської міської територіальної громади оприбутковані та поставлені на облік 144 цвинтарі по сільським населеним пунктам громади, нежитлова будівля на території одного із старостинських округів громади, спостережний пост та дорожні укріплені контрольно-пропускні пункти (блокпости), мотокоса вартістю 7,8 тис. гривень, бензопила вартістю 13, 5 тис. гривень, нежитлова будівля колишньої котельні.

Упродовж 2023 року із комунальної власності Лебединської міської територіальної громади передано:

  1. У державну власність, а саме природному заповіднику «Михайлівська цілина» – коня;
  2. Добровольчому формуванню Лебединської міської територіальної громади скетч-карти на:

бензин А-92 у кількості 7 300 літрів на суму 349,1 тис. гривень;

бензин А-95 у кількості 750 літрів на суму 39 тис. гривень;

           дизельне пальне Energy у кількості 3 450 літрів на суму 171,5 тис. гривень;

  • Військовій частині компресор «Vitats» вартістю 14,5 тис. гривень та бензопилу МС-260 вартістю 17, 8 тис. гривень;
  • Сумському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки скрейч-карти на дизельне пальне Energy у кількості 5 120 літрів на суму 248, 8 тис. гривень;
  • Військовій частині для створення бліндажу будівельні та лісоматеріали (скоби, плівка поліетиленова, цвяхи, саморізи, труби металеві витяжні та вентиляційні, пиломатеріали) загальною вартістю 98,9 тис. гривень.  

Протягом 2023 року рішеннями Лебединської міської ради та її виконавчого комітету було надано згоду балансоутримувачам на списання наступного майна:

підвалу в сільській місцевості, як такого, що є непридатним для подальшого використання;

автомобіля ВАЗ-212143, як такого, що є знищеним під час окупації державою-агресором на території одного із старостинських округів громади;

бульдозера марки ДЗ-42Г-1 та автомобіля ВАЗ 21063 одного із старостинських округів, як таких, що є непридатними для подальшого використання в господарській діяльності та не підлягають ремонту;

екскаватора марки ЕО-2621, як такого, що є непридатними для подальшого використання в господарській діяльності та не підлягає ремонту;

легкового автомобіля «Волга», марка ГАЗ 3110, як такого, що є непридатним для подальшого використання в господарській діяльності та не підлягає ремонту;

асенізаційного автомобіля марки ГАЗ-53, як такого, що є непридатним для подальшого використання в господарській діяльності та не підлягає відновленню;

будівельних матеріалів, як таких, що були передані на відновлення пошкоджених будівель та споруд згідно з актами прийому-передачі загальною вартістю 1 578,4 тис. гривень;

котла ВК-32, який розташований у одній із котелень міста, як такого, що є непридатним для використання у господарській діяльності.

Упродовж 2023 рокупродано 12 об’єктів нерухомого майна Лебединської міської територіальної громади загальною вартістю 1 007 342,26 гривень.

На електронних аукціонах протягом звітного періоду продано 9 об’єктів, а саме: 5 житлових будинків у м. Лебедин, загальною вартістю 88 273,26 гривень та 4 нежитлові будівлі, загальною вартістю 492 902,00 гривень.

Шляхом викупу упродовж 2023 року продано 3 об’єкта, а саме:

нежитлову будівлю за 388 900,00 гривень;

1/2 частину житлового будинку за 20 210,50 гривні;

1/3 частину житлового будинку за 17 056,50 гривні.

Із загальної суми до бюджету Лебединської міської територіальної громади надійшли кошти в сумі 965 676,26 гривні, до державного бюджету перераховано податку на додану вартість у сумі 41 666 гривень.

Дві нежитлові будівлі на території старостинських округів громади неодноразово виставлялись на електронні аукціони, але у зв’язку з відсутністю учасників не були продані.

Упродовж 2023 року структурними підрозділами виконавчого комітету передано в оренду 18 об’єктів, в тому числі 4 – через електронний аукціон, решта – з громадськими та бюджетними організаціями без проведення аукціону. Достроково  за  згодою  сторін припинено 5 договорів оренди.

Станом на 1 січня 2024 року виконавчими органами Лебединської міської ради та комунальними підприємствами укладено та діє 106 договорів орендикомунального майна  Лебединської міської територіальної громади, із них: 51 договір – укладено із суб’єктами господарювання, які сплачують орендну плату, розраховану згідно методики нарахування орендної плати, 55 – укладено із бюджетними організаціями, громадськими організаціями та відділом поштового зв’язку, які сплачують орендну плату 1 гривню в рік відповідно до вимог чинного законодавства.

Із загальної кількості діючих договорів оренди виконавчим комітетом Лебединської міської ради укладено 60 договорів оренди майна, відділом культури та туризму – 11, Управлінням освіти, молоді та спорту – 7, Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – 1, КП «Лебединська житлово-експлуатаційна  контора» – 8, КП «Лебединське будинкоуправління мікрорайону    «Черемушки» – 2, КП «Водоканал» – 4, КП «Лебединтеплоенерго» – 1, КНП «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника» – 11, Лебединським міським центром соціальних служб -1.

За 2023 рік від оренди комунального майна до бюджету Лебединської міської територіальної громади  надійшло коштів у сумі 398,7 тис. грн., що на 11 відсотків більше, ніж за  2022 рік.

Станом на 1 січня 2024 року на балансі комунальних підприємств, самостійних управлінь, відділів Лебединської міської ради та її виконавчого комітету нараховується 45 вільних об’єктів.

Управлінням економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради систематично, відповідно до вимог чинного законодавства, через засоби масової інформації, на сайті міської ради надається інформація щодо об’єктів, які відчужуються або  передаються в оренду, а також висвітлюється інформація про вільні об’єкти Лебединської міської територіальної громади. Щомісяця здійснюється контроль щодо наявності вільних об’єктів, які є у комунальній власності та оновлюється реєстр такого майна, який   розміщується на сайті Лебединської міської ради, з метою залучення суб’єктів господарювання до прийняття в  оренду або придбання комунального майна.

Поділитися