Крим: 10 років окупації

26 лютого – 10 років спротиву окупації Криму. Ця пам’ятна дата встановлена Указом Президента України від 26 лютого 2020 року задля вшанування героїзму і мужності громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АРК і м. Севастополя, у відстоюванні територіальної цілісності України.

Війна росії проти України почалася 10 років тому з Криму.

Згадаймо хронологію подій.

20 лютого 2014-го розпочалася активна збройна агресія Росії проти України з переміщенням російських військових підрозділів у Криму та в районі Керченської протоки.

24 лютого 2014 року кораблі ВМФ РФ взяли на борт у Новоросійську «зелених чоловічків» (російських військових без розпізнавальних знаків ЗС РФ) разом із бойовою технікою та вийшли курсом на Севастополь.

26 лютого на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до ВР Криму вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили світу про цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Наступного дня, о 5-й ранку до парламенту та уряду АРК увійшли регулярні військові формування РФ і захопили будівлі.

28 лютого Верховна Рада Криму під «наглядом» військових ЗС РФ проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня підрозділи ЗС РФ розпочали блокування українських військових частин та об’єктів на півострові, захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини.

16 березня 2014 року відбувся зрежисований росією псевдореферендум про статус Криму, який бойкотували кримські татари та інші проукраїнськи налаштовані жителі півострова.

25 березня було захоплено останню військову частину, що тримала український прапор у Криму – морський тральник «Черкаси» ВМС України. Відтоді Крим в російській окупації.

Віддаючи належне героїзму і стійкості жителів Криму у відстоюванні територіальної цілісності України, та вшановуючи пам’ять загиблих у цьому протистоянні в книгозбірнях Лебединської громади пройшов ряд заходів.

«Крим – Україна» – під таким гаслом оформлено книжкові виставки, перегляди літератури, бібліо-панорами, інформаційні вітрини в центральній міській бібліотеці, міській бібліотеці №1, Ворожбянській СБФ, Василівській СБФ, Катеринівській СБФ, Червленівській СБФ.

Бібліотекарка Боровеньківської СБФ Надія Смітія провела для жителів села інформіну «Що ми знаємо про анексію Криму».

Московськобобрицька СБФ до Дня спротиву окупації Криму оформила перегляд літератури та провела бесіду «Крим – це Україна», а міська бібліотека №2 розповіла відвідувачам про спротив окупації півострову в бліц-інфо «Нескорений Крим».

Кримчани вже десять років борються проти окупації півострова.

Від людних мітингів до одиноких пікетів, від акцій протесту до героїчних вчинків. Спротив триває!

Поділитися