Стан виконання делегованих повноважень щодо встановлення тарифів на побутові, комунальні, транспорті та інші послуги

Питання щодо стану виконання делегованих повноважень щодо встановлення тарифів на побутові, комунальні, транспорті та інші послуги було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія МАГАЛЯСА, підпунктом 2 пункту «а» статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до відання виконавчих органів, зокрема, міських рад належать встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), транспортні та інші послуги.

Забезпечення реалізації державної цінової політики на території Лебединської міської територіальної громади здійснюється управлінням економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) встановлює тарифи на комунальні послуги, тим суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює.

Для решти суб’єктів господарювання, які не підпадають під сферу регулювання НКРЕКП, тарифи на комунальні послуги встановлюються органами місцевого самоврядування.

Статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено перелік комунальних послуг, до них належать: послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

Відповідно до частини другої статті 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення» установлення Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається і може бути оскаржено в судовому порядку.

Згідно статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів на яких ґрунтується Державна політика у сфері житлово-комунальних послуг є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Тому, якщо тариф на комунальну послугу не відповідає економічно обґрунтованим витратам на її виробництво надавач послуг подає пакет документів для встановлення нового або коригування діючого тарифу.

Формування тарифів на комунальні послуги здійснюються надавачами послуг із застосуванням методик затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» та від 26 вересня 2023 року № 1031 «Про затвердження Порядку формування середньозваженого тарифу на послугу з управління побутовими відходами, а також тарифів на збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів».

Під час розгляду виконавчим комітетом Лебединської міської ради розрахунків тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення) застосовується Порядок розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.09.2008 № 239, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2018 р. за № 1172/32624.

Відповідно до Закону України від 03.12.2020 року № 1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання послуг» та постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг» комунальним підприємством «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради» було розраховано та затверджено внутрішнім наказом від 25.12.2023 № 141-ВН плату за абонентське обслуговування за водопостачання та водовідведення.

За період із 01.01.2023 по 31.12.2023 виконавчим комітетом Лебединської міської ради прийняті рішення щодо встановлення тарифів на комунальні послуги:

  • тариф на теплову енергію комунальному підприємству «Лебединтеплоенерго» (2 рішення – у зв’язку з підвищенням ціни на природній газ, 1 рішення – у зв’язку з встановленням тарифів на новий плановий період);
  • тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення комунальному підприємству «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради» (2 рішення – у зв’язку зі зміною вартості складових собівартості, які не залежали від надавача послуг (збільшення ціни на електроенергію), 2 рішення  –  у зв’язку з встановленням тарифу на новий плановий період);
  • тарифи на послуги з централізованого водопостачання товариству з обмеженою відповідальність «Санаторій Токарі».

Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» та постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 502 «Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану» встановлена заборона підвищувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) для населення . Тому для населення тариф на теплову енергію залишається на рівні тарифу, який діяв станом на 24 лютого 2022 року. Для бюджетних та інших споживачів діє встановлений економічно-обґрунтований тариф.

За період із 01.01.2023 по 31.12.2023 до виконавчого комітету Лебединської міської ради не надходили заяви щодо встановлення тарифів на побутові, транспортні та інші послуги.

Поділитися