Бій за майбутнє

«Треба за всяку ціну спинити той похід, який може призвести Україну до страшної руїни і довговічного занепаду. Кому, як не нам, перепинити більшовикам шлях на Київ» – це вислів не сьогодення, а 106 років тому, це був заклик до українського студентства на який відгукнулися юні патріоти, що стали на захист молодої держави, а Крути стали легендою та символом мужності, стійкості, незламності української нації.     

Історія повторюється. Взимку 1918-го, так і 2022-го кращі з кращих стали на захист Києва та всієї України від російської навали.  

Наприкінці січня 1918 року юні українські хлопці віддали своє життя за рідну країну та на кілька діб зупинили більшовицьку армію, яка прямувала на Київ.

На початку весни 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами, і наші війська зупинили наступ ворога, завдаючи йому болючих втрат.

Попри те, що за 100 років не змінився ні ворог, ні його жорстокі нелюдські методи війни, ми маємо шанс завершити цю боротьбу завдяки Героям нашого часу, хто нині виборює перемогу та право на життя українців на своїй землі у вільній, незалежній, щасливій країні.

До Дня пам’яті Героїв Крут в бібліотечних закладах Лебединської МТГ оформлено тематичні книжкові виставки: «Вони воювали у грізну годину…» (МБ №1), «Герої Крут – відлуння подвигів кривавих» (Московськобобрицька СБФ), «Герої Крут – для нащадків взірець» (Василівська СБФ), «Навіки молоді Герої Крут» (Кам’янська СБФ), «Крути –– смолоскип у майбутнє» (МБ №2).

Бесіда «Герої Крут. Незламність молоді.» відбулася для жителів села в Червнелівській СБФ, а в Катеринівській СБФ для юних користувачів цікаво та змістовно пройшов тематичний урок-пам’яті.

Задля вшанування пам’яті загиблих Героїв минулого сторіччя та Героїв нашого часу, що захищають нас сьогодні, Московськобобрицька СБФ спільно з сільським будинком культури провела годину пам’яті «Квіти у полі, там де Крути».

До 106-річниці легендарного бою під станцією Крути в Боровеньківській СБФ для активних читачів пройшла інформаційна хвилина «Вони пішли в безсмертя молодими», в Маловисторопській СБФ відбулася інформіна на тему «Крути – день перед вічністю»., а Кам’янський СБК і бібліотека створили арт-об’єкт пам’яті подвигу Героїв Крут.

Поділитися