СИНЯ СТРІЧКА – МІЖНАРОДНИЙ СИМВОЛ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ВІД НАСИЛЬСТВА У ВСІХ ЙОГО ПРОЯВАХ

Будь-які потрясіння в суспільстві, особливо такі серйозні, як війна, призводять до збільшення випадків насильства, чимало людей втратили близьких, житло, роботу, свій звичний стиль життя, пережили травматичний досвід та продовжують перебувати у стані невизначеності.

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії — жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці. Подвійний вплив війни відчувають на собі й діти. Найчастіше запобігти і захистити дитину можуть тільки небайдужі люди.

Акція «Синя стрічка», міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах, щороку проводиться  Управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради, метою якої є донесення населенню про необхідність бути уважними до людей, а особливо до дітей, які нас оточують і не залишати їх у біді.

З метою попередження проявів жорстокості та насильства за підтримки Благодійної організації «Благодійний фонд «Рокада» для учнів середньої ланки Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. №1 проведено захід на тему «Модель світу без насильства». Під час проведення заходу здобувачів освіти поінформували про види та прояви насильства, а також провели творчо-пізнавальну роботу в групах. 

Наголосимо, що не варто забувати й про психологічну підтримку. Зараз особливо важливо дбати про власне ментальне здоров’я — а яким воно буде, якщо рідна людина завдає вам принижень та побоїв?

Окрема тема, якщо у родині, де відбувається домашнє насильство, є діти. Не варто тішити себе ілюзіями, що вони нічого не помічають й на них така ситуація ніяк не вплине. Діти все бачать, все відчувають, й нездорові стосунки між батьками можуть травмувати їх навіть більше за те що, вони побачили на війні.

Поділитися