Суспільно-політична ситуація на території Лебединської міської територіальної громади

Питання щодо суспільно-політичної ситуації на території Лебединської міської територіальної громади було розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За повідомленням начальника відділу з питань внутрішньої політики Ольги ЛАХТАР, виконавчий комітет Лебединської міської ради приділяє значну увагу збереженню стабільної суспільно-політичної ситуації на території Лебединської міської територіальної громади. Пріоритетом у цьому напрямку роботи є налагодження конструктивної взаємодії з місцевими осередками політичних партій та громадських організацій задля забезпечення прав і свобод громадян, задоволення їх політичних, соціальних, культурних та інших інтересів, сприяння виконанню статутних завдань цих об’єднань, створення умов для ефективної реалізації громадянами своїх конституційних прав.

Станом на 01.11.2023 року зареєстровано у встановленому законом порядку 158 місцевих осередків організацій політичних партій, 47 громадських організацій, 28 релігійних громад.

З початку 2023 року суспільно-політична ситуація на території Лебединської міської територіальної громади була відносно стабільною. Війна як суспільно-політичне явище мала значний вплив, який змінив у свідомості багатьох громадян сприйняття реальності, пробудив почуття патріотизму, гордості, багато інших, часом радикально виражених, емоцій. Потенційна небезпека криється у ще більшому поділі суспільства на активних (які знайшли себе у новій реальності) та пасивних (найбільш соціально постраждалих) громадян. Тому електоральне протистояння може виявитися за новим принципом – між електоральним патріотизмом і патерналізмом.

З початку року до виконавчого комітету Лебединської міської ради надходило 3 повідомлення про проведення масових заходів.

Усі 3 повідомлення були отримані від громадянки Тетяни Пікузи:

9 травня 2023 року виконавчим комітетом Лебединської міської ради було отримано повідомлення про проведення, за повідомленням організаторів, загальних зборів за програмою «Конституційні засади місцевого самоврядування»;

15 травня 2023 року було отримано повідомлення про проведення, за повідомленням організаторів, другої частини загальних зборів за програмою «Конституційні засади місцевого самоврядування»;

5 липня 2023 року було отримано повідомлення про проведення, за повідомленням організаторів, загальних зборів за програмою «Участь громадськості у відстоюванні та відновленні правового Статусу співвласників національного багатства Українського народу держави Україна».

Відповідно до отриманих повідомлень, відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради було вжито заходів щодо забезпечення дотримання вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також здійснення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад в умовах воєнного стану делегованих повноважень органів виконавчої влади, передбачених підпунктом 3 пункту б частини першої статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вирішення відповідно до закону питань про проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних, видовищних та інших масових заходів.

На виконання листа Сумської районної державної адміністрації – начальника Сумської районної військової адміністрації від 27.06.2023 № 01-16/1767 «Про погодження масових заходів» громадянку Тетяну Пікузу про обов’язковість процедури погодження з Сумською обласною державною адміністрацією – обласною військовою адміністрацією проведення масових заходів на території Лебединської міської територіальної громади було проінформовано. Також виконавчим комітетом Лебединської міської ради було проінформовано Сумську обласну державну адміністрацію – обласну військову адміністрацію та відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського РУП ГУНП в Сумській області.

Було забезпечено моніторинг проведення даних зібрань, ініційованих громадянкою Тетяною Пікузою.

Інших офіційних повідомлень про проведення масових заходів на території Лебединської міської територіальної громади до виконавчого комітету Лебединської міської ради не надходило.

Варто зазначити, що відповідно до рішення ради оборони Сумської області від 5 липня 2023 року, заборонено під час дії на території Сумської області правового режиму воєнного стану проведення усіх масових заходів, окрім загальнодержавних.

Серед інститутів громадянського суспільства – громадських організацій найбільш соціально активними є: благодійні фонди волонтерів «Піксель у вишиванці» та «Волонтери Лебединщини», громадська організація «Switch on», спортивний клуб інвалідів «Фенікс», громадська організація «Лебединська міська організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Лебединська міська організація інвалідів, Лебединське об’єднання воїнів АТО «Патріот», «Лебединська асоціація ветеранів Афганістану та АТО «ЛАВА», Лебединська первинна організація «Українського товариства глухих» (УТОГ), молодіжні волонтерські організації «Пульс» і «Червоні вітрила».

Дії влади Лебединської міської територіальної громади спрямовані на тісну співпрацю та ведення постійного діалогу з представниками усіх політичних партій, громадських організацій та релігійних громад, впровадження заходів щодо консолідації громадянського суспільства та попередження проблем, що можуть мати деструктивний вплив на загальну ситуацію. З початку 2023 році відбулося 5 засідань громадської ради, що діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Важливою складовою суспільно-політичної ситуації у громаді є суспільні настрої населення. З початку року суспільні настрої формувалися під впливом комплексної дії політичних, економічних та соціальних факторів. Серед політичних факторів визначальним фактором формування суспільних настроїв є повномасштабне вторгнення російської федерації, а також криза довіри населення до органів владита правоохороних органів.

Серед громадських очікувань (суспільних запитів) актуальними є:

– закінчення війни та перемога України;

– забезпечення політичної стабільності та цілісності країни шляхом суспільного діалогу;

– реальне зменшення корупції та підвищення ефективності інститутів влади.

Щодо оцінок місцевої влади, то серед мешканців Лебединської міської територіальної громади залишається значним рівень зацікавленості щодо діяльності Лебединської міської ради.

Значною залишається і кількість невдоволених громадян, які активно критикують практичні кроки влади у окремих сферах суспільного життя. Зокрема, у житлово-комунальній сфері, економіці, сферах освіти та охорони здоров’я тощо. Разом з цим, окремими групами населенням були схвалені практичні дії місцевої влади щодо виконання комплексу заходів із благоустрою, закупки комунальної техніки, проведення ремонтних робіт у закладах освіти, культури.

З огляду на те, що суспільні настрої громадян формуються залежно від суб’єктивного сприйняття та оцінки суспільно-політичних явищ, процесів і змін, які відбуваються не тільки у Лебединській міській територіальній громаді, а і у державі загалом, самооцінки власного статусу, матеріального стану тощо, можна спостерігати деяке розчарування окремих груп суспільства політикою держави.

Загалом можна констатувати, що ситуація на загальноукраїнському рівні, взаємовідносини у вищих структурах влади, а також названі вище суспільно-політичні явища та процеси є ключовими факторами формування суспільно-політичної ситуації на території Лебединської міської територіальної громади. При цьому, громадсько-політичне життя, переважно, відображає загальнодержавні тенденції та процеси, маючи, звичайно, і свої регіональні особливості. Суспільні настрої у громаді – адекватні наявним обставинам та розстановці політичних сил в області і державі.

Суспільно-політична ситуація в громаді впродовж 2023 року залишалась прогнозованою. Порушень громадського порядку, резонансних конфліктів на політичному ґрунті не відбулося.

Поділитися