Cтан підготовки транспортних засобів загального користування до роботи в осінньо-зимовий період

Саме це питання було детально розглянуто учасниками апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі Юрія МАГАЛЯСА, перевезення пасажирів у межах Лебединської міської територіальної громади є одним із основних пріоритетних напрямків соціально економічного розвитку громади.

Основними умовами перевезень пасажирів є забезпечення регулярності руху за маршрутом, виконання перевезень за затвердженим розкладом руху, перевезення пільгових категорій громадян, дотримання вимог Закону України «Про автомобільний транспорт» та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» виконавчий комітет Лебединської міської ради забезпечує організацію пасажирських перевезень на міських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території Лебединської міської територіальної громади.

Перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування здійснюють 5 приватних підприємців, які обслуговують 7 маршрутів. Забезпечують маршрути 12 одиниць транспорту: з них 2 автобуси «ПАЗ», 3 – «РУТА», 7 – БАЗ 22154.

Перевезення пасажирів на приміських маршрутах загального користування здійснюють 3 приватні підприємці, які обслуговують 8 маршрутів. Забезпечують приміські маршрути 5 одиниць транспорту: з них 3 автобуси «ПАЗ», 2 – «РУТА».

Між виконавчим комітетом Лебединської міської ради та фізичними особами – підприємцями укладені договори на перевезення, терміном на 5 років. Усі перевізники мають ліцензії на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, розроблені паспорти автобусних маршрутів, погоджені з виконавчим комітетом Лебединської міської ради та графіки руху за маршрутами.

Управлінням економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради здійснюється контроль за належною організацією обслуговування населення у вигляді обстежень на предмет додержання фізичними особами – підприємцями графіків руху, схем маршрутів, культури обслуговування пасажирів та дотримання безпеки.

У 2023 році проведено 4 обстеження руху маршрутних таксі по місту Лебедину, перевірено 83 рейси. За результатами обстежень проведено 3 наради з перевізниками.

Для забезпечення перевезення пільгових категорій громадян та певної фінансової підтримки між Управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради та фізичними особами підприємцями, які здійснюють перевезення на 12 автобусних маршрутах загального користування, що проходять у межах Лебединської міської територіальної громади, укладені договори на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом. На відшкодування за перевезення пільгових категорій громадян перевізниками Лебединською міською радою з бюджету громади на 2023 рік виділено 1 308,394 тис. гривень. За вісім місяців 2023 року за перевезення пільгових категорій громадян з бюджету громади перевізникам відшкодовано 1 191,847 тис. грн., в тому числі:

за перевезення пільгових категорій громадян по місту Лебедину відшкодовано 549,375 тис. гривень;

за перевезення пільгових категорій громадян на приміських маршрутах відшкодовано 642,472 тис. гривень.  

З метою підготовки транспортних засобів до осінньо-зимового періоду перевізниками підготовлений автотранспорт, а саме:

придбані зимові шини;

проведено заміну охолоджуючої рідини, для можливості використання транспортних засобів при зниженій температурі навколишнього середовища;

проведено перевірку та ремонт системи обігріву салонів автотранспорту;

перевірено та частково придбано акумулятори для безперебійного запуску двигунів при зниженій температурі навколишнього середовища;

перевірено гальмівну систему, частково проведено заміну гальмівних колодок та гальмівної рідини;

проведено капітальний ремонт трьох автобусів;

придбано склоомиваючу рідину для використання в осінньо-зимовий період;

передбачено наявність засобів для самодопомоги у разі виникнення проблем у дорозі, пов’язаних з різкою зміною погодних умов (пластикові скребки для очищення скла та щітки, засоби для буксирування, ланцюги на колеса, складна лопата).

Усі транспортні засоби перевізників своєчасно пройшли державні технічні огляди автотранспорту.

Поділитися