Експериментальний проєкт запровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя в Сумській області

Цей проєкт стартував 1 липня 2023 року відповідно до постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя» у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській і Миколаївській областях. До зазначеного проекту долучатиметься і Сумська область.

Вся комунікація помічника ветерана і робота з цільовою аудиторією організовуватиметься за принципом «рівний — рівному». Адже коло таких  помічників формуватимуть з-поміж самих ветеранів, які вже мають певний досвід поствоєнної інтеграції, або з членів їхніх сімей, котрі вже випробували власні шляхи допомоги в адаптації, соціалізації своїх рідних, які повернулися з війни. Для координації роботи помічників ветерана у громаді планується створити Сервісний офіс у справах ветеранів, серед основних завдань якого, зокрема, координація у межах повноважень виконання державних, регіональних та місцевих програм підтримки ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Обов’язки помічника ветерана

Завданням буде, передусім, індивідуальний професійний супровід у межах процесу переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться про консультування, організаційну роботу, представлення інтересів тощо. Наразі визначено типові проблеми та потреби, що виникатимуть у ветерана, вирішення і задоволення яких супроводжуватиме його помічник. Зокрема, це:

моніторинг та визначення потреб цільових категорій громадян, зокрема за допомогою цифрових інструментів Мінветеранів;

допомога в одержанні довідок;

допомога з пошуком програм підвищення кваліфікації, опанування нових навчальних сертифікованих програм, перепрофілювання, курсової чи тренінгової підготовки;

сприяння у працевлаштуванні з урахуванням довоєнного професійного багажу та отриманих у процесі війни нових навичок, що потребують офіційної сертифікації (наприклад, уміння управляти дроном, важкою технікою, навички командної роботи тощо);

інформування про державні, регіональні, місцеві програми підтримки ветеранів, членів сімей ветеранів;

допомога в переїзді, у пошуку житла;

допомога в опануванні та реалізації на практиці всього кейсу пільг та переваг, який держава надає ветеранам-Захисникам.

формування пропозицій щодо удосконалення можливостей територіальної громади у задоволенні потреб визначених категорій громадян та активного їх долучення до життя ОТГ.

Весь пакет зазначених послуг цільові категорії громадян отримуватимуть на безоплатній основі.

Кожен помічник ветерана матиме на службовому планшеті всю свою клієнтську базу і зможе комунікувати та надавати послуги як під час живого спілкування, так і дистанційно. Одним з основних принципів роботи такого фахівця буде його проактивність щодо вивчення потреб ветеранів та членів їхніх родин. Таким чином вибудовуватиметься індивідуальна сервісна траєкторія щодо кожного клієнта заради їхньої ефективної реінтеграції у суспільство

Кандидатом у помічники ветерана може бути громадянин України, ветеран війни, член сім’ї ветерана, постраждалий учасник Революції Гідності, член сім’ї загиблого (померлого) ветерана, член сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, який перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни і має реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).

Кваліфікаційні вимоги до кандидатів:

1.Громадянство України.

2. Вища освіта не нижче ступеня бакалавра / спеціаліста.

3. Вільне володіння державною мовою.

4. Загальний стаж роботи не менше 2 років.

5. Знання законодавства України, зокрема у сфері гарантій соціального захисту ветеранів війни, надання публічних (електронних публічних) послуг.

6. Персональні якості та компетенції:

Аналітичне мислення: здатність ефективно опрацьовувати текстову інформацію;

Наполегливість та орієнтація на результат;

Високо розвинені навички комунікації, в тому числі письмової;

Високорозвинені навички організації роботи та контролю виконання завдань;

Лідерство/мотивування людей;

Знатність встановлювати, розвивати та підтримувати професійну мережу контактів та координувати свої зусилля із іншими залученими сторонами;

Вміння використовувати комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення, користуватися реєстрами, базами даних.

Кандидати на посаду помічника ветерана із числа жителів Лебединської міської територіальної громади, якщо бажають долучитися до проєкту і відчувають в собі потенціал соціально активної й небайдужої особистості, мають можливість подати заяву на участь у конкурсі.

 Відбір кандидатів у помічники ветерана включає тестування за допомогою засобів програмного забезпечення ІКС ЄДРВВ та співбесіду, що проводить комісія, утворена органом місцевого самоврядування, із залученням психологів.

Докладніше про умови участі у проєкті та загалом його мету започаткування можна довідатися за посиланням https://mva.gov.ua/ua/pomichnik-veterana/opis-proyektu

По питаннях подання кандидатури на посаду помічник ветерана в Лебединській міській територіальній громаді звертатися  за адресою: м.Лебедин, вул. Сумська,12, кабінет № 10 або за телефоном  2-14-92.

Поділитися