День пам’яті жертв фашизму

У другу неділю вересня Україна разом з усім світом традиційно вшановує пам’ять жертв фашизму. Відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму започатковано в 1962 році саме у вересні (друга неділя), адже на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати — день її початку та повного завершення.

Це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше – мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб та голоду. 

Україна входить до числа країн, які найбільше постраждали від фашизму в роки Другої світової війни — як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Прямі втрати населення — вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти — становлять мільйони осіб.

Враховуючи воєнно-політичну ситуацію сьогодення, коли Україна знову зазнає військового вторгнення і гинуть кращі сини і доньки нашої нескореної держави, утвердження у суспільній свідомості ідеалів миру стає як ніколи актуальним.

Ми боремося за те, щоб наші нащадки більше ніколи не зазнали таких випробувань. А нашу Перемогу вони будуть завжди пам’ятати як останню битву добра і зла!  

Спільно з міжнародною спільнотою в цю вересневу неділю ми в жалобі схиляємо голови в пам’ять про тих, хто став жертвою фашизму.

Поділитися