Робота управління праці та соціального захисту населення щодо соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади у І півріччі 2023 року

Питання щодо роботи управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради щодо соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади у І півріччі 2023 року було детально розглянуто під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради.

За детальною інформацією начальника управління праці та соціального захисту населення Валентини Губської, основними завданнями управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради (далі – управління) відповідно до Положення, затвердженого рішенням другого пленарного засідання другої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 30.12.2020 № 58-МР «Про затвердження Положення про управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради» (зі змінами), є забезпечення на території Лебединської міської територіальної громади реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, соціальної підтримки вразливих верств населення, виконання програм і заходів у сфері соціального захисту населення, спрямованих на покращення становища сімей, забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей; забезпечення рівних прав та можливостей для участі жінок і чоловіків у політичному, економічному та культурному житті, протидії торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі; призначення та виплата соціальної допомоги, адресної грошової допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, установлених законодавством України.

Соціально-трудові відносини

Управлінням здійснюється контроль за станом дотримання законодавства щодо укладання, реєстрації та виконання колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях Лебединської міської територіальної громади. За І півріччя 2023 року зареєстровано 8 колективних договорів, внесено змін та доповнень до 6 колективних договорів. Умовами колективних договорів охоплено 4 227 працюючих. У переважній більшості колективно-договірним регулюванням охоплені підприємства, організації, установи, де функціонують профспілкові організації, які мають значний досвід і практику роботи щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих і членів їх сімей. Усі колективні договори, які пройшли повідомну реєстрацію, є легітимними.

Підтримка сім’ї

Реалізація державної політики стосовно сім’ї, жінок є одним із основних напрямів соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади, яка ґрунтується на впровадженні соціальних заходів, затверджених рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 26.07.2021 № 399-МР «Про Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки» (зі змінами) (далі – Програма), розпорядженням Лебединського міського голови від 18.10.2021 № 158-ОД «Про Координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади», рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 27.10.2021 № 327 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Станом на 01.07.2023 у Лебединській міській територіальній громаді проживає 394 багатодітні сім’ї, у яких виховується 1 425 дітей. Із них: у 269 родинах виховується 3 дітей, у 68 – 4 дітей, у 57 родинах виховується 5 і більше дітей (у тому числі в 1 сім’ї – 12 дітей), 93 багатодітні сім’ї отримують допомогу як малозабезпечені, 328 багатодітних сімей отримали продуктові набори та гуманітарну допомогу.

В управлінні ведеться робота щодо видачі посвідчень батьків та дітей з багатодітної родини. За звітний період дітям з багатодітних сімей видано 47 посвідчень, батькам – 20, продовжено строк дії посвідчень 45 родинам.

На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» управлінням ведеться облік та реєстрація повідомлень про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Так, за звітній період до управління від відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області надійшло 93 повідомлення про факти скоєння насильства в сім’ї, з них: стосовно дітей – 7, жінок – 87 та 6 повідомлень про факти скоєння насильства стосовно чоловіків. З метою з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення за звітній період здійснено 15 виїздів, під час яких підтверджено 10 випадків домашнього насильства стосовно 10 жінок та 12 малолітніх дітей (3 – фізичні насильства, 9 – психологічні насильства).

За звітній період проведено три засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади, на яких розглядалися питання про роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі; про стан проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми; про надання соціальних послуг жінкам із вразливих категорій, у тому числі постраждалих від гендерно-зумовленого насильства та людям похилого віку, які постраждали від домашнього насильства; про проведення інформування та навчання з питань особистої безпеки життєдіяльності для педагогічних працівників, батьків, здобувачів освіти, зокрема щодо дій в умовах конфліктів та надзвичайних ситуацій (пожежі,загострення бойових дій, техногенні аварії, пандемії тощо), поводження з вибухонебезпечними предметами з урахуванням гендерного підходу.

За І півріччя 2023 року проведено засідання робочої групи з питань гендерної політики, на якому підвели підсумки щодо виконання Плану дій щодо виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року на території Лебединської міської територіальної громади.

Управління ініціювало розробку і написання Гендерного профілю (паспорту) Лебединської міської територіальної громади.

За звітній період проведено два засідання комісії з присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Державні соціальні допомоги

Упродовж І півріччя 2023 року управлінням виплачено державні соціальні допомоги сім’ям з дітьми (допомога одиноким матерям, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні, допомога на дітей, над якими встановлено опіку та піклування, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною), малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та щомісячну компенсаційну виплату непрацюючій особі, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, на загальну суму 38 604 тис. гривень. Заборгованість із виплати допомог відсутня.

За І півріччя 2023 року виплачено державну соціальну допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам у 2 дитячих будинках сімейного типу, 7 прийомних сім’ях та 1 патронатній сім’ї на загальну суму 1 723,0 тис. гривень. Заборгованість із виплати відсутня.

Станом на 01.07.2023 на обліку в управлінні перебуває 2 222 сім’ї (3 144 особи) з числа внутрішньо переміщених осіб. З них: 1 142 особи отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. За 6 місяців 2023 року таку допомогу виплачено на суму 20 684 тис. гривень.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» за І півріччя 2023 року нараховано компенсацію 153 особам, що розмістили 342 внутрішньо переміщені особи, на суму 1 330,0 тис. гривень.

У січні-червні 2023 року управління виконувало функції з отримання гуманітарної допомоги та забезпеченні її видачі Усього за сприяння або безпосередньої участі управління 284 жителя Лебединської міської територіальної громади отримали гуманітарну допомогу.

Із виходом за місцем проживання одержувачів різних видів державних соціальних гарантій складено 804 акта обстеження, з них:

549 – щодо перевірки факту розміщення внутрішньо переміщених осіб для подальшого визначення права власників житла на отримання компенсації за прихисток таких осіб;

59 – для вирішення питання надання житлової субсидії та пільг;

196 – для вирішення питання з призначення інших видів державної соціальної допомоги.

Проведено комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб 132 осіб, які потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, що надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Робота з пільговими категоріями населення

На обліку в управлінні перебуває 439 осіб, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), яким виплачено компенсації за 6 місяців 2023 року на суму 467,2 тис. гривень.

На безкоштовне медичне обслуговування використано коштів на загальну суму 55,6 тис. гривень, а саме:

на придбання ліків – 35,9 тис. гривень;

на зубопротезування – 19,7 тис. гривень.

З метою оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, у бюджеті Лебединської міської територіальної громади затверджено асигнування в сумі 45,0 тис. гривень. Протягом І півріччя 2023 року 2 особи з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС 2 та 3 категорії пройшли санаторно-курортне оздоровлення на суму 32,04 тис. гривень.

На території Лебединської міської територіальної громади зареєстровано 175 дітей з інвалідністю, з них: 44 дитини потребують надання реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальної програми реабілітації. Так, з початку 2023 року за рахунок коштів державного бюджету у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю реабілітаційні послуги отримали 7 дітей з інвалідністю. За рахунок обласного бюджету реабілітаційні послуги отримали 9 дітей з інвалідністю.

До будинків-інтернатів на постійне місце проживання з початку року влаштовано 4 особи.

За рахунок коштів обласного бюджету 37 особам з інвалідністю виплачено компенсацію на бензин та технічне обслуговування автомобілів у сумі 10,7    тис. гривень, 2 особам виплачено компенсацію на поховання учасників бойових дій на загальну суму 5,8 тис. гривень та 3 особи з числа ветеранів війни отримали компенсацію на придбання твердого палива на суму 9,6 тис. гривень.

В управлінні проводиться робота із встановлення статусу членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України , осіб з інвалідністю внаслідок війни та статусу ветерана праці. Так, з початку року надано статус та видано відповідні посвідчення: «Особа з інвалідністю внаслідок війни» – 9 особам, «Член сім’ї загиблого Захисника і Захисниці України» – 22 особам, «Ветеран праці» – 17 особам.

На виконання заходів Програми за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади надано пільг на житлово-комунальні послуги 17 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 34,6 тис. гривень, 6 осіб з інвалідністю отримали пільговий доступ до мережі Інтернет із 25% знижкою на суму 1,8 тис. гривень. Пільгами на послуги зв’язку скористалося 99 осіб, які мають на це право згідно із законодавством України. Використано коштів із бюджету Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 31,7 тис. гривень.

З початку року двом дітям з інвалідністю, які мають орфанні захворювання, виплачено грошову допомогу на суму 224,2 тис. гривень, 9 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 86,6 тис. гривень, 31 особі з інвалідністю виплачено допомогу на придбання засобів медичного призначення на загальну суму 130,0 тис. гривень. Забезпечено слуховим апаратом 1 особу на суму 3,2 тис. гривень.

Виплачено щомісячних стипендій 3 особам, яким виповнилося 100 і більше років, на суму 8,4 тис. гривень. Призначено та виплачено компенсацію за поховання незастрахованих осіб працездатного віку 12 особам на суму 7,2 тис. гривень, компенсацію за надання соціальних послуг 63 особам на суму 599,5 тис. гривень. За рішеннями виконавчого комітету Лебединської міської ради надано одноразову матеріальну допомогу на подолання наслідків стихійного лиха та проведення лікування 105 особам на суму 62,4 тис. гривень. Виплачено одноразову допомогу 107 членам добровольчого формування Лебединської міської територіальної громади на загальну суму 850,0 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом у міському та приміському сполученні використано коштів у сумі 785,4 тис. гривень, залізничним транспортом – 46,0 тис. гривень.

Станом на 01.07.2023 виплачено грошову допомогу 8 дітям загиблих учасників антитерористичної операції, Захисників і Захисниць України на суму 19,0 тис. гривень, допомогу на лікування виплачено 1 Захиснику України у сумі 2,0 тис. гривень, 3 пораненим військовослужбовцям виплачено одноразову грошову допомогу на загальну суму 9 тис. гривень, 8 військовослужбовцям виплачено допомогу на проїзд до місця проходження служби за контрактом на загальну суму 4,0 тис. гривень, 10 сімей отримали одноразову допомогу у зв’язку із загибеллю військовослужбовця на загальну суму 44 тис. гривень.

На виконання заходів Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України на 2023 рік, затвердженої рішенням тридцять третьої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 07.03.2023 № 737-МР «Про затвердження Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України на 2023 рік», здійснено відшкодування витрат за проведені поховання 10 загиблих військовослужбовців на загальну суму 76,9 тис. гривень.

В управлінні організована робота із соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності. Професійне навчання здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. На 2023 рік за програмою доведено асигнувань у сумі 43,3 тис. гривень. Станом на 01.07.2023 зареєстровано 4 заяви на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «С, Д, Е» та 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «В». Укладено одну угоду на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «С, Е» на суму 6,1 тис. гривень.

Робота зі зверненнями громадян

За 6 місяців 2023 року до управління надійшло 523 звернення громадян, а саме: щодо отримання матеріальної допомоги – 309, призначення державної соціальної допомоги – 40, отримання пільг –122, з інших питань –52.

Робота зі зверненнями громадян знаходиться на постійному контролі.

Робота територіального центру

Лебединський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надає соціальні послуги безоплатно, платно та з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання вдома.

До структури Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) входить 2 (два) відділення: відділення соціальної допомоги вдома; відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Відділенням соціальної допомоги вдома надається соціальна послуга догляду вдома, представництво інтересів, екстрене (кризове втручання), інформування та інші соціальні послуги. Цими послугами у відділенні соціальної допомоги вдома з початку 2023 року скористалося 832 підопічних. Відділенням забезпечено обслуговування 2 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 56 ветеранів війни, 94 осіб з інвалідністю загального захворювання.

У відділенні соціальної допомоги вдома за 6 місяців 2023 року платні соціальні послуги отримало 2 особи та 277 осіб отримало послуги з установленням диференційованої плати, що складає 33,3% від загальної кількості обслуговуваних громадян. Усього платних послуг (з урахуванням диференційованої плати) надано на суму 251,3 тис. гривень.

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано послугу 408 особам, які, відповідно до акта обстеження матеріально-побутових умов, потребують різних видів натуральної допомоги.

Це одинокі особи, особи з інвалідністю, громадяни, які не здатні до самообслуговування у зв’язку із похилим віком, хворобою і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу. З початку року вищевказаним категоріям громадян надано допомогу на суму 81,3 тис. гривень у вигляді продуктів харчування.

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 25.08.2011 № 326 «Про впровадження соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку», з метою реінтеграції людей похилого віку в активне життя суспільства, створення умов та сприяння їх всебічного розвитку, у 2022-2023 навчальному році здійснював свою роботу «Університет третього віку»за напрямком комунікаційні та інформаційні технології. Наказом Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) від 01.11.2022 № 29/1 «Про початок роботи «Університету третього віку» в 2022/2023 н.р.» затверджено групу слухачів у кількості 15 осіб. Заняття відбувалися один раз на тиждень на базі місіонерського товариства «Суми-духовне відродження». Навчання проводилися за спеціально розробленою програмою для слухачів «Сходинки до інформатики» за напрямком комунікаційні та інформаційні технології.

Поділитися