Як вживати гриби та не потрапити до лікарні

Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді і смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Аби люди робили висновки не на основі свого гіркого досвіду, публікуємо правила поводження під час збору грибів, їх вживання, а також першої допомоги.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації та марення. Якщо є хоч один з цих симптомів, негайно викликайте «швидку». При отруєнні грибами дії токсинів проявляються через дві-три години після вживання.

Застерігаємо!

  1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  2. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  3. Не збирайте гриби:
    • якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
    • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
    • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
    • «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  4. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.
  5. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте.
  7. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  8. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  9. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  10. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління: грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  11. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
  12. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

Вживати гриби не рекомендовано: вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.  

Перша допомога при отруєнні грибами!

  1. Викличте «Швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється!

  1. Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  2. Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!

Лебединське відділення ДУ «Сумський  ОЦКПХ  МОЗ»

Поділитися