Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді і смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться у грибах. Аби люди робили висновки не на основі свого гіркого досвіду, публікуємо правила поводження під час збору грибів, їх вживання, а також першої допомоги.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації та марення. Якщо є хоч один з цих симптомів, негайно викликайте «швидку». При отруєнні грибами дії токсинів проявляються через дві-три години після вживання.
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте.
- Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління: грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.
Вживати гриби не рекомендовано: вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Перша допомога при отруєнні грибами!
- Викличте «Швидку медичну допомогу».
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється!
- Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!
Лебединське відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ»