Проведення земельних торгів (аукціонів) з продажу права оренди земельних ділянок

Детальну інформацію щодо проведення земельних торгів (аукціонів) з продажу права оренди земельних ділянок було доведено до учасників апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

Відповідно інформації начальника відділу земельних відносин Тетяни Найди, ініціатива переходу земельних аукціонів з офлайн-середовища в онлайн – не нова. Постановою Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 р. № 688 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення» вже було введено Порядок реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів. Слід зауважити, що положення зазначеного Порядку не відповідали положенням глави 21 Земельного кодексу України, якою на той час була передбачена лише офлайн-процедура організації та проведення земельних аукціонів. 06.07.2021 р. набрав чинності Закон України від 18.05.2021 р. № 1444-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони», який увів у правове поле раніше впроваджену ініціативу Уряду із запровадження електронних торгів. Проте стаття 135 (зі змінами) зазначала що порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи затверджує Кабінет Міністрів України. Кабінетом Міністрів України 22.09.2021 р. прийнято постанову «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)», яка врегулювала нову процедуру організації та проведення електронних земельних торгів (аукціонів).

Земельні торги відбуваються на електронному майданчику «Prozorro.Продажі». Організатори та учасники торгів взаємодіють з системою виключно через електронні майданчики. Станом на 01 червня 2023 року діють 42 авторизовані електронні майданчики по напрямку земельних торгів у електронній торговій системі. Земельні торги з продажу права оренди на земельні ділянки Лебединська міська рада, як організатор торгів, проводить на майданчику товариства з обмеженою відповідальністю «Українська універсальна біржа» відповідно до договору про організацію та проведення земельних торгів, підписаному 29 жовтня 2021 року. Реєстрація Лебединської міської ради, як організатора торгів, з відкриттям особистого кабінету проводилась безкоштовно.

Фінансування заходів з підготовки лота до земельного аукціону здійснюється за рахунок організатора. Один лот – це одна земельна ділянка (або права на неї).

Через особистий кабінет на електронному майданчику організатор публікує оголошення про проведення земельних торгів, у якому зазначається інформація про земельну ділянку (площа, адреса, цільове призначення), стартову річну орендну плату, обмеження у використанні земельної ділянки (якщо такі є), проект договору оренди земельної ділянки, фотографічні зображення цієї ділянки, розмір ґарантійного та реєстраційного внесків та інші матеріали на лот.

Земельні торги у електронній системі «ПРОЗОРРО» проводяться у режимі реального часу в мережі Інтернет. Аукціон проводиться за наявності не менше двох зареєстрованих учасників. В інших випадках аукціон визнається таким, що не відбувся.

В аукціоні три раунди, кожний учасник має три хвилини на власний хід. За результатами кожного раунду система відображає учасників у порядку від меншої ставки до більшої. Пропозиції учасників на старті — від меншої закритої цінової пропозиції до більшої (першим робить крок учасник з найменшою ціновою пропозицією). Учасники деперсоналізовані, але всі бачать ставки інших. Протягом 3-х хвилин ходу учасник може міняти ставку, приймається остання відправлена пропозиція. За результатами третього раунду визначається переможець. Земельні торги завершуються підписанням обома сторонами протоколу про результати земельних торгів та договору оренди земельної ділянки.

З інформацією про проведення земельних торгів та результатами їх проведення може ознайомитися будь-яка особа на сайті Prozorro.

З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” в Україні введено режим воєнного стану. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-IX визначено особливості регулювання земельних відносин на час дії воєнного стану, серед яких, зокрема, було скасовано проведення земельних торгів щодо передачі прав оренди, емфітевзису, суперфіцію земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.

Фактично, передбачалось, що до завершення правового режиму воєнного стану місцеві ради будуть передавати сільськогосподарські землі в оренду за спрощеною процедурою прямих договорів, не публікуючи аукціонів в Прозорро.Продажі. Але в листопаді минулого року Верховна Рада України ухвалила зміни до земельного законодавства та повернула проведення земельних торгів. 09.11.2022 р. набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель” який виключив підпункт 7 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України.

Водночас аукціони з продажу прав оренди земель несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а також земель сільськогосподарського призначення приватної форми власності (за бажанням) і далі проводились в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. І тому Лебединська міська рада, як організатор торгів, на початку червня 2022 року на електронному майданчику ТОВ «Українська універсальна біржа» розмістила оголошення про проведення земельних торгів з продажу права оренди земельної ділянки не сільськогосподарсього призначення площею 0,2526 га за адресою: місто Лебедин, вулиця Тараса Шевченка,78 (територія колишнього автотранспортного підприємства) з цільовим призначенням для розміщення і експлуатації споруд автомобільного транспорту.

7 липня 2022 року ці земельні торги відбулися. Переможець – товариство з обмеженою відповідальністю «Автоліга-Л», переможною стала пропозиція 36023 гривень за рік при стартовій ціні  35666 гривень за рік.

У 2023 році продовжена робота з продажу права оренди земельних ділянок.

За заявами потенційних учасників земельних торгів рішенням 32 сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 31.01.2023 року № 667 затверджений перелік земельних ділянок, право користування яких планується продати у 2023 році на земельних торгах. У відповідності до поданих заяв вносяться зміни до затвердженого переліку. Станом на 15 червня поточного року в даному переліку налічується 35 земельних ділянок.

Для проведення торгів у 2023 році розроблено та затверджено землевпорядну та землеоціночну документацію на 8 ділянок, а саме: дві ділянки з розташованими на них водними об’єктами загальною площею 9,0531 га, 5 земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 35,7583 га та одна земельна ділянка для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (для розміщення тимчасової пересувної споруди торгівельного призначення) площею 33м2.

Для розроблення землевпорядної та землеоціночної документації на ділянки, право користування якими планується продати на земельних торгах, комісією проводиться відбір виконавців. У поточному році проведено два засідання комісії.

На сайті міської ради оприлюднено оголошення щодо проведення чергового (третього в цьому році) конкурсу з відбору виконавців робіт на 13 земельних ділянок, з яких дві ділянки з поділом (площа цих ділянок перевищує 20 га). Наступне засідання комісії заплановане на 27 червня.

18 квітня поточного року відбулися земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки водного фонду площею 2,8531 га на території Великовисторопського старостинського округу строком на 10 років. Стартова ціна лоту становила 6865 гривень за рік. Переможною стала пропозиція 8100 гривень на рік, запропонована Барончук Вікторією Сергіївною. До бюджету громади Барончук Вікторія Сергіївна сплатила орендну плату в сумі 8100 гривень за земельну ділянку та 1175 гривень плати за водний об’єкт, яка розраховується відповідно до наказу Міністерсва екології і природних ресурсів України від 28.05.2013 №236 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів № 500 від 23.07.2021.

6 липня мають відбутись земельні торги з продажу права оренди земельної ділянки площею 33 м2 для розміщення тимчасової пересувної споруди торгівельного призначення. Термін оренди даної земельної ділянки становить 3 роки. Стартовий розмір орендної плати 4859 гривень в рік, що становить 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. З впровадженням земельних торгів у формі електронних аукціонів створюються умови для розширення можливостей учасників взяти участь в торгах, підвищується їх безпечність, захист від будь-яких втручань, прозорість і публічність, адже всі бажаючі зможуть стежити за ходом їх проведення в режимі реального часу.

Поділитися