Внаслідок підриву Каховської ГЕС розпочався масовий мор риби на обмілілих водоймах. Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати.
Закликаємо:
не збирати;
не зберігати;
не готувати;
не споживати таку рибу;
не купувати рибу в місцях стихійної торгівлі!
Жоден спосіб приготування такої риби не зробить її безпечною. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! Наприклад, ботулізм!
БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Його симптоми найчастіше виникають через 12-24 години після їжі, однак можуть проявитися й раніше (уже через дві години) або значно пізніше (чотири доби й більше).
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
Симптоми ботулізму:
- виражена втома, слабкість,
- запаморочення, головний біль,
- зниження чіткості зору, «пелена» перед очима,
- сухість у роті та горлі, утруднення під час ковтання та мовлення,
- блювання, розлади травлення.
- В останню чергу – неможливість дихати через параліч дихальних м’язів.
Підвищення температури та втрата свідомості не характерні для ботулізму.
Якщо ви помітили будь-який із симптомів, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області