Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєкту рішення Лебединської міської ради «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади»

Громадське обговорення проводиться відповідно до Законів України  «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти»,  рішення тридцять шостої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 14.06.2023 року №  828 –МР «Про  схвалення  плану  трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади на 2023-2027 роки».

Організатор обговорення – Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради

Мета обговорення: врахування думки жителів Лебединської міської територіальної громади  щодо зміни типу та реорганізації закладів загальної середньої освіти:

  1. Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  2. Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  3. Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  4. Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 6 Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  5. Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 7 Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  6. Межиріцького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  7. Михайлівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з початковою школою.
  8. Будильського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  9. Василівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  10. Ворожбянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  11. Гринцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  12. Маловисторопського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  13. Московськобобрицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  14. Павленківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  15. Пристайлівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.
  16. Рябушківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області у гімназію з дошкільним відділенням та початковою школою.

Назва питання винесеного на обговорення

Проєкт рішення Лебединської міської ради «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади» (додається).

Нормативне забезпечення

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради за рішенням місцевої ради вирішуються питання реорганізації або ліквідації навчальних закладів комунальної форми власності.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

– Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

– Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

– Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради. Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

– У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.  Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом.

На території Лебединської міської територіальної громади функціонує 19 закладів загальної середньої освіти, в яких навчається 3590 школярів.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

Відповідно до статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти (старша школа).

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. За рішенням засновника початкова школа, гімназія може включати дошкільний підрозділ, за умови його розміщення в окремій будівлі або відокремленому приміщенні з окремими входом/виходом і територією для вихованців дошкільного підрозділу.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

За рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти та, як виняток, здобуття початкової освіти.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, виносимо на громадське обговорення  питання реорганізації закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів у гімназії з початковою школою та гімназії з дошкільним відділенням та початковою школою згідно вищезазначеного переліку.

Відповідно до Закону  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти, з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи та необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством, з метою ґарантування і забезпечення права кожного учня на вибір відповідного профілю навчання. Закон передбачає функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання учнів); забезпечення здобуття учнями профільної середньої освіти відповідно до профілів навчання з навчальним навантаженням та з можливістю обрання учнями навчальних предметів (інтегрованих курсів, інших освітніх компонентів) в обсягах, що визначаються законодавством; формування безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища та належної матеріально-технічної бази, включаючи швидкісний Інтернет, харчування, підвезення учнів і педагогічних працівників тощо.

У процесі громадського обговорення має бути прийняте рішення про створення ліцею на базі одного із закладів загальної середньої освіти міста Лебедина, де має бути організовано не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання учнів), що забезпечить здобуття профільної освіти.

Таким чином, процес трансформації мережі закладів загальної середньої освіти передбачає:

– вивчення стану та перспектив розвитку кожного населеного пункту, як бази організації освіти;

– аналіз наявної мережі шкіл та оцінка її педагогічної доцільності та економічності;

– розробка перспективних планів раціонального розміщення шкіл з дотриманням стратегії координації діяльності закладів освіти.

У результаті впровадження плану  трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади, мережа закладів загальної середньої освіти громади має перейти на новий рівень, який супроводжуватиметься істотними позитивними змінами в її організації і змісті, адекватним вимогам суспільства, особистісним запитам громадян, потребам ринку праці.

Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників:  Громадське обговорення  буде проходити у формі електронних консультацій з 20 червня 2023 року  по 19 червня 2024 року (включно).  До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Лебединської міської територіальної громади.

Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень)

Адреса: площа Соборна,1/1,  місто Лебедин, Сумської області, 42200,  Україна 

Email:  goronolebedyn@gmail.com

Телефон (05445) 22646

Строк подання пропозицій (зауважень) – з 20 червня 2023 року по  19 червня 2024 року.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища,  імені та адреси особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Місцезнаходження та адресу електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення

Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради

площа Соборна,1/1,  місто Лебедин, Сумська область, 42200,  Україна 

Email:  goronolebedyn@gmail.com

Телефон (05445) 22646

Відповідальна ососба за проведення громадського обговорення:

Тетяна Гримайло, начальник Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційному вебсайті Лебединської міської ради та офіційному вебсайті Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством.

Додатки:

1) рішення тридцять шостої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 14.06.2023 року №  828 -МР «Про  схвалення  плану  трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади на 2023-2027 роки»; 2) проєкт рішення Лебединської міської ради «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти Лебединської міської територіальної громади».

Поділитися