Токсокароз та його профілактика

Досить часто спостерігаємо картину, коли діти із задоволенням граються у пісочниці, а поруч дорослі вигулюють у цих же пісочницях собак. І не підозрюють, як може відобразитись така гра на стані здоров’я дітей. Знайомо? Чи не так? Адже відомо, що собаки є основним джерелом збудника токсокарозу. В останні роки, у зв’язку із значним зростанням чисельності собак, особливо бродячих, масивним забрудненням навколишнього середовища їх фекаліями, захворювання токсокарозом стало серйозною медико-соціальною проблемою для багатьох країн світу, включаючи Україну.

Токсокароз – паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням (міграцією) в організмі людини личинок токсокар і характеризується враженням різних органів та тривалим перебігом хвороби.

Клінічні прояви токсокарозу дуже різноманітні та залежать від місця «осідання» личинок в органах (печінці, легенях, серці, нирках, головному мозку, підшлунковій залозі, очах та ін.). У залежності від цього визначають вісцеральну, неврологічну та очну форми токсокарозу. При токсокарозі хворі скаржаться на періодичне підвищення температури тіла, часті бронхіти, бронхопневмонії, періодичні болі в животі, різноманітні висипи на тілі, збільшення лімфатичних вузлів, зниження гостроти зору.

Збудником токсокарозу є гельмінти сімейства Ascarididae, які паразитують у представників сімейства собачих та кошачих (собак, вовків, лисиць, песців, котів та ін.). В організмі людини («випадкового» хазяїна) паразитує лише личинкова стадія паразитів.

Зараження токсокарозом відбувається протягом усього року при вживанні в їжу ягід, овочів, зелені, фруктів забруднених фекаліями собак та через немиті руки, іграшки, після контакту з тваринами, землею, піском, овочами.

Токсокарозом хворіють різні категорії населення, проте найбільший ризик зараження мають:

— діти віком 3-5 років, які інтенсивно контактують з ґрунтом, піском;

— працівники, професія яких пов’язана з контактом з тваринами та землею (ветеринари, працівники притулків для тварин, робітники комунальних підприємств, автослюсарі, продавці овочів та ін.);

— особи з геофагією (незвичайними звичками їсти землю);

— власники присадибних ділянок;

— мисливці.

З метою профілактики токсокарозу необхідно:

— проводити ветеринарний нагляд та періодичну дегельмінтизацію собак;

— ретельно мити руки після контакту з тваринами, ґрунтом, немитими овочами;

— ретельно мити овочі, зелень, фрукти, ягоди перед вживанням в їжу;

— вигулювати собак на спеціально обладнаних площадках;

— закривати дитячі пісочниці на ніч тентами, кришками, поліетиленовою плівкою;

— регулювати чисельності безпритульних собак. У випадку виявлення перших ознак токсокарозу необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Поділитися