Про стан пожежної безпеки на території Лебединської міської територіальної громади за поточний період 2023 року

Саме це питання було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани Горошко.

За інформацією начальника 5 державної пожежно-рятувальної частини (м. Лебедин Сумського району) 1 державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Сумській області Андрія Кана, за поточний період 2023 року зусилля 5 державної пожежно-рятувальної частини (м. Лебедин Сумського району) 1 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області були направленні на виконання нормативно-правових актів та розпорядчих документів, зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій, підвищення ефективності заходів реагування на надзвичайні події, готовності відповідних сил та засобів.

Станом на 8 червня 2023 року підрозділом взято на облік 31 пожежу проти 33 в минулому році, з них 13 випадків проти 20 виникли в місті, а 18 проти 13 випадків на територіях старостатів громади.

Матеріальні збитки від пожеж склали 3 335 691 грн., проти 5 733 041 тис. грн., пожежами знищено та пошкоджено 6 будинків 15 господарчих споруд, 2 одиниці техніки, 10 випадків спалювання сухої рослинності та сміття.

У ході проведення оперативних дій підрозділом було врятовано 11 будинків, 23 господарчих споруди, 5 одиниць техніки, матеріальних цінностей на загальну суму близько 9 100 000 грн.

Із загальної кількості пожеж 18 виникли на території сільської місцевості громади, а саме на територіях наступних старостатів:

  • Пристайлівський – 1 пожежа, (чергування ДПК відсутнє);
  • Калюжнянський – 1 пожежа, (чергування ДПК відсутнє);
  • Ворожбянський – 2 пожежі (чергування ДПК відсутнє);
  • Кам’янский  – 1 пожежа;
  • Будильський – 2 пожежі;
  • М.Бобрицький – 1 пожежа, (чергування місцевого ДПК відсутнє, на допомогу для гасінні пожеж залучались автоцистерна с. Будилка);
  • Бишкінський –  пожежі; 
  • Павленківський – 1 пожежа, (чергування ДПК відсутнє) на допомогу для гасінні пожеж залучались автоцистерна с. Гринцеве);
  • Підопригорівський – 1 пожежа (чергування ДПК відсутнє);
  • Штепівський -1  пожежа (чергування ДПК відсутнє).

На території громади проводиться робота по нетехнічному обстеженню територій. За результатами аналітичного дослідження складено 4 акти щодо території, стосовно якої виникла підозра щодо забруднення вибухонебезпечними предметами. Піротехнічними розрахунками було обстежено територію на площі 488,78 га, вилучено вибухонебезпечні предмети — територія визнана безпечною. На даний час очікуємо прибуття піротехнічної групи, на черзі, проведення обстеження території площею 62,8 га Боровеньківського старостату.  

За поточний період рятувальники залучались для допомоги іншим службам громади. Відкривання дверей в оселі літніх одиноко проживаючих пенсіонерів за заявками працівників соціальної служби, екстреної медичної допомоги, працівників поліції – 9 разів, надання допомоги дітям – 2 рази, рятування худоби – 1 раз, допомога при ДТП – 3 рази.

Особовий склад 2 рази залучався на розбір завалів будівельних конструкцій, пошук та рятування людей, в наслідок ракетних ударів в інші сусідні громади області. Де впродовж двох діб було врятовано 4 особи.  

В підрозділі за розпорядженням Президента Держави було створено та підтримувалось особовим складом функціонування Пункту незламності, де надавалась допомога місцевим жителям та гостям громади за потреби.

В наслідок плідної співпраці з керівництвом громади, виділено субвенції за рахунок яких в підрозділі було покращено умови перебування на цілодобовому чергування рятувальників. Відремонтовано караульне приміщення, кухню, кімнату відпочинку диспетчерів, зроблено в приміщенні туалет та душ, пральну кімнату, встановлено енергозберігаючі вікна та двері.

Також проводиться робота з керівництвом загону. Отримано дві автоцистерни, що дало змогу оновити автомобілі, які несуть більшу кількість вогнегасильних речовин, мають кращу прохідність, що так необхідна особливо взимку в сільській місцевості. 

До кінця поточного року заплановано наступне:

  • очікуємо отримання нового автомобілю для міста, що буде мати на своїй базі цистерну і все необхідне рятувальне оснащення;
  • на попередній сесії прийнято рішення про виділення громадою нової субвенції для підрозділу на покращення системи опалення (встановлення сучасного дров’яного котла наданого за програмою енергозбереження від держави);
  • передати пожежний автомобіль на баланс громади, а саме: комунальному закладу “Лебединська місцева пожежна охорона” виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Однак є питання, над якими ще потрібно працювати. Одним з найбільш проблемних питань в літній період, є забезпечення протипожежного захисту міського звалища побутових відходів. Пожежі, які виникають на цій території, являються дуже складними та довготривалими по їх ліквідації. Під час горіння побутових відходів виділяється велика кількість токсичних продуктів горіння, вдихаючи які завдається шкода здоров’ю людей, котрі залучені до робіт по ліквідації пожежі.

Територіально, міське звалище віддалене від міста, а це значить, що для ліквідації пожежі необхідно залучення значних сил і засобів. Для підвезення води на гасіння пожежі, потрібно долати відстань більше 5 кілометрів в один бік, а це втрата часу та ресурсів.

Лише в цьому році співробітниками 5 ДПРЧ було ліквідовано дві пожежі на полігоні побутових відходів.

8 травня 2023 року виявлено пожежу об 09:37 на полігоні з побутовими відходами площею до 2 Га, на гасіння було залучено 4 автоцистерни, 2 фронтальних навантажувачі, 12 чоловік особового складу ДСНС, 6 працівників КП “Благоустрій”, ліквідовано пожежу об 21:50.

5 червня 2023 року виявлено пожежу об 07:10 на полігоні з побутовими відходами площею до 5 Га, на гасіння було залучено 2 автоцистерни 5 ДПРЧ, 1 автоцистерну МПК с. Будилка, 1 автоцистерну ДП “Лісового господарства”, 3 фронтальних навантажувачі (Ветсанзавод, Благоустрій, Лебединський автодор), 32 чоловіка працівників та особового складу ДСНС, залучено багатотонний автомобіль м. Суми ГСПТ ДСНС, пожежу повністю ліквідовано о 14:33 — 6 червня 2023 року.

Пожежа на полігоні продемонструвала, що по вул. Боднівка на природній водоймі поблизу адміністративної будівлі Радянського лісництва протипожежний пірс демонтовано, плити зняті без повідомлення про це в підрозділ, тому неіснуючий вже пірс, досі стоїть на обліку.

Нові вуличні пожежні гідранти, в мікрорайоні “Черемушки” встановлено з порушеннями, тому встановити пожежний автомобіль на гідрант та забрати воду з них не можливо, а де можливо встановити автомобіль не має води. Дані гідранти досі не стоять на балансі.

Всі протипожежні розриви виконанні під час гасіння попередньої пожежі, засипані сміттям, по якому пожежа цього разу набрала площу в рази більшу ніж попередня.  

Пропозиції:

  • провести дієві заходи щодо запобіганню виникненню пожеж на міському сміттєзвалищі;   
  • зняти з обліку пірс по вул. Боднівка;
  • довести до робочого стану пожежні гідранти мікрорайону “Черемушки”, поставити на облік;
  • розглянути питання по облаштуванню пірсу на р. Вільшанка;
  • через несправність, відсутність водонапірних веж в населених пунктах, поблизу яких протікає річка Псел, розглянути питання  будівництва пожежних пірсів для забору води пожежними автомобілями, а саме: в Червленівському, Пристайлівському, Бишкінському, Курганському, Кам’янському, Михайлівському, Межиріцькому старостинських округах та селі Токарі. 
Поділитися