6 червня – День журналіста в Україні

6 червня в Україні святкують День журналіста – щорічне професійне свято працівників засобів масової інформації. У 1992 році саме в цей день Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів. Свято встановлено через два роки указом президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з’їзду редакторів газет і журналів.

День журналіста ввели з метою підкреслити значущість свободи слова, незалежності ЗМІ та важливості професійних стандартів. Свято відзначають працівники різних засобів масової інформації: газет, радіо, телебачення, журналів, а також онлайн-медіа.

Є й інші не менш важливі свята, пов’язані з журналістикою. Наприклад, День військового журналіста України (16 лютого), День пам’яті українських журналістів (16 вересня, присвячений до зникнення Георгія Гонгадзе), Всесвітній день свободи преси (3 травня).

Варто зазначити, що в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тисячі журналістів щодня ризикують своїм життям, щоб зібрати необхідну інформацію. Нерідко виконання професійних обов’язків закінчується трагічно, тому журналістику вважають однією з найнебезпечніших професій у світі.

За даними Комітету захисту журналістів, протягом 2022 року в різних країнах світу загинуло принаймні 67 працівників засобів масової інформації. Частина смертей пов’язана із висвітленням війни Росії проти України. Зокрема, щонайменше 15 журналістів вбили від початку повномасштабного вторгнення РФ, 13 з яких – виконували свої професійні обов’язки.

Минулого року всіх українських журналістів нагородили Пулітцерівською премією «За відвагу та відданість». Нагадаємо, українські журналісти Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко отримали Пулітцерівську премію за роботу для Associated Press у номінації “За служіння суспільству” (Public Service). Команда отримала нагороду за роботи з Маріуполя навесні 2022 року, який перебував під постійними російськими обстрілами. Вони були єдиними представниками ЗМІ в оточеному Маріуполі. Завдяки їм світ дізнався про жахи блокади та звірства окупантів.

Поділитися