Стан підготовки агропромислового комплексу Лебединської міської територіальної громади до проведення весняно-польових робіт

Саме це питання було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За детальною інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія МАГАЛЯСА, аграрний сектор економіки громади є важливою стратегічною галуззю Лебединщини, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність регіону, зайнятість сільського населення, поповнення бюджету, сприяє створенню робочих місць, підтримує розвиток сільських територій.

Агропромисловий комплекс Лебединської міської територіальної громади налічує 23 сільськогосподарських підприємства та 69 фермерських господарств.

Наявність сільськогосподарських угідь станом на 22.05.2023 становить 109,2 тис. га, у тому числі ріллі – 75,04 тис. га.

Під урожай 2023 року посіяно:

озимої пшениці – 6 660,0 гектарів. Це фактично 80 % від планових річних показників. Зменшення площ посіву озимої пшениці обумовлено осінніми несприятливими погодними умовами та своєчасно не підготовленою площею культур попередників (сої та соняшнику);

озимого ячменю – 13,0 гектарів;

озимого жита – 150,0 гектарів;

озимого ріпаку – 2 860,0 гектарів, що на 25 % більше планових річних показників.

Для осіннього посіву озимої пшениці 19 фермерських господарств, які мають площі земель до 100 гектарів, скористалися безкоштовною державною допомогою у забезпеченні насіннєвим матеріалом та отримали по 2 тонни посівного зерна.

У 2023 році в період весняно-посівної компанії 12 фермерських господарств, з площею земель до 100 гектарів, скористались безкоштовною допомогою від держави та отримали насіннєвий матеріал ярового ячменю і пшениці (з розрахунку 2,0 тонни для одного господарства) та мінеральні добрива (1 тонна на одне господарство).

Для отримання зазначеної допомоги фермерським господарствам необхідно було зареєструватися в Державному аграрному реєстрі (ДАР).

Загалом, стан перезимівлі озимих культур задовільний за виключенням 220,0 га озимого ріпаку. Своєчасно проведене підживлення озимих зернових і технічних культур (озимий ріпак). Посіви оброблені засобами захисту рослин  проти шкідників та хвороб. Проводилися вибіркові роботи по основному обробітку грунту, весняному боронуванню зябу (закриття вологи) та боронуванню багаторічних трав.

Цього року період проведення весняно-посівної компанії затримався через несприятливі погодні умови, а також великий обсяг веснооранки, у зв’язку з пізнім збиранням (пізня осінь, зима)  сої, соняшнику та кукурудзи на зерно, що унеможливило осінній обробіток грунту.

Також, у зв’язку з мобілізацією військовозобов’язаних осіб, у період дії правового режиму воєнного стану, в сільськогосподарських підприємствах громади відчувається недостатня кількість кваліфікованих робочих кадрів. Питання бронювання працівників вирішується надто повільно.

Станом на 22.05.2023 агропромисловим комплексом громади посіяно:

соняшнику – 20 576,0 га;

гороху –  65,0 га;

кукурудзи на силос – 300,0 га;

кукурудзи на зерно – 16 401,0 га;

ярової пшениці – 557,0 га, що значно більше за показники минулих років (50-60 га);

ячменю – 220,0 га, що значно більше за показники минулих років (50-60 га);

гречки – 500,0 га, що на 25 % більше від річних показників;

проса – 50,0 га;

сої – 9963,0 га;

вівса – 150,0 га;

гарбузів – 250 га;

однорічних трав – 50,0 га;

багаторічних трав – 244,0 га.

Враховуючи стан перезимівлі озимих, структуру посівних площ, наявність паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив можна зробити висновок про те, що агропромисловий комплекс нашої громади здатний своєчасно, якісно завершити весняну посівну кампанію 2023 року, забезпечити належний догляд за посівами та в подальшому збір урожаю.

Поділитися