Боротьба з амброзією – справа кожного!

З настанням літнього періоду на перший план постає питання з вирішення боротьби з карантинними бур’янами, оскільки вони завдають значної шкоди природному середовищу та здоров’ю людей. Звісно, серед них перше місце посідає амброзія полинолиста. Це надзвичайно шкідливий та витривалий бур’ян, який засмічує прибудинкові території, вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, узбіччя доріг, залізничні насипи, прибережні зони та пустирі. З повним правом амброзію полинолисту можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок цієї рослини викликає у людей захворювання – амброзійний поліноз або «сінну пропасницю». У період цвітіння бур’яну від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

                                         

На території Лебединської територіальної громади, карантинний режим по амброзії полинолистій запроваджено в 24 населених пунктах на площі 66,8 га.

Для запобігання розповсюдженню амброзії полинолистої необхідно проводити своєчасне її виявлення з подальшим знищенням. Оскільки карантинний бур’ян розмножується тільки насінням, слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з цим шкідливим організмом.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.

Нехтування та зволікання у цій справі кожного громадянина, може завдати непоправної шкоди для усього суспільства. Тільки спільними зусиллями з проблемою забур’яненості можна успішно справитись. Знищення амброзії збереже як фізичне здоров’я людей, так і чистоту довкілля!

Головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися