«Лебединська лікарня імені лікаря К. О. Зільберника» входить до спроможної мережі закладів охорони здоров’я

Відповідно нової Постанови КМУ №174 від 28.02.2023 року «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я»з метою створення спроможної мережі закладів охорони здоров’я, їх розвитку з сучасними підходами до формування госпітальних округів для забезпечення населення ефективним і доступним медичним обслуговуванням, та відповідно порядку визначення і функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів та встановлення їх меж у Сумській області комунальне некомерційне підприємство «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника» входить до загального закладу охорони здоров’я Сумської області, що надає медичну допомогу (Первинну, Амбулаторно-поліклінічну), реабілітаційну допомогу населенню територіальної громади та забезпечує базові напрями стаціонарної медичної допомоги відповідно до переліку (це послуги: Анестезіології, Неврології, Інфекційні хвороби, Ортопедія і травматологія, Терапія, Хірургія та Паліативна). За потреби відповідно до маршруту пацієнта, лікарі можуть спрямувати хворого до інших закладів охорони здоров’я госпітального округу.

Відповідно до проведення нового етапу медичної реформи, у Сумській області утворено спроможну мережу медичних закладів, яка сформована наступним чином. Відтепер в області (це госпітальний округ), медичні заклади, які ввійшли до спроможної мережі, поділятимуться на Надкластерні, Кластерні та Загальні.

Надкластерними закладами охорони здоров’я є багатопрофільні лікарні для дорослих або для дітей та заклади із розрахунку не більше одного на госпітальний округ, які виконують функцію головного центру з організації й надання медичної та реабілітаційної допомоги за такими напрямами: онкологічний, кардіологічний, психіатричний, інфекційний, перинатальний.

До надкластерних лікарень Сумщини ввійшли сім закладів:

  1. «Сумська обласна клінічна лікарня» з приєднанням «Сумського обласного діагностичного центру;
  2. «Обласна дитяча клінічна лікарня»;
  3. «Обласний клінічний перинатальний центр»;
  4. «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені Зіновія Красовицького» з приєднанням «Регіонального клінічного фтизіопульмонологічного медичного центру» та «Обласного діагностичного центру у місті Шостка»;
  5. «Обласна клінічна спеціалізована лікарня з приєднанням «Обласної спеціалізованої лікарні у місті Глухів»;
  6. «Сумський обласний клінічний кардіологічний диспансер»;
  7. «Сумський обласний клінічний онкологічний центр».

Кластерна лікарня — це медичний заклад, який надаватиме допомогу пацієнтам з найбільш поширеними хворобами у середній та тяжкій формах. Кластерні лікарні мають розташовуватися так, щоб з будь-якої точки кластера / району до неї можна було дістатися максимум за годину.

До кластерних лікарень Сумщини увійдуть шість закладів. По одному у Конотопському, Роменському, Охтирському, Шосткинському та два заклади у Сумському районі.

  1. «Центральна міська клінічна лікарня» з приєднанням «Дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди» та «Клінічної лікарні №4»;
  2. «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» з приєднанням «Клінічної лікарні №5»;
  3. «Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова»;
  4. «Охтирська центральна районна лікарня»;
  5. «Роменська центральна районна лікарня»;
  6. «Шосткинська центральна районна лікарня» з приєднанням «Шосткинської дитячої лікарні».

Загальний заклад охорони здоров’я — заклад, який надає базову медичну допомогу не менше ніж 40 тисячам пацієнтів однієї або кількох територіальних громад у госпітальному кластері та пацієнти можуть дістатися до нього не більше як за 60 хвилин з урахуванням якості доріг та рельєфу місцевості, які можуть ускладнити доступність.

До загальних лікарень на Сумщині ввійдуть:

  1. «Білопільська міська лікарня»;
  2. «Краснопільська лікарня»;
  3. «Лебединська лікарня імені лікаря К.О. Зільберника»;
  4. «Кролевецька лікарня»;
  5. «Путивльська міська лікарня»;
  6. «Тростянецька міська лікарня»;
  7. «Недригайлівська лікарня»;
  8. «Глухівська міська лікарня»;
  9. «Ямпільська лікарня»;
  10. «Буринська лікарня».

Загалом, за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, створення спроможної мережі лікарень дозволить забезпечити населення якісними медичними послугами, які відповідатимуть міжнародним стандартам та практикам.

Поділитися